Friend 2 posterSuccesul avut de productia “Friend” (Chingoo) din 2001, care la vremea lui a devenit unul din cele mai de succes filme coreene din toate timpurile dupa incasarile obtinute, l-a determinat pe regizorul productiei, Kwak Kyung-taek, sa incerce un sequel. Cunoscut in special pentru filmele cu gangsteri regizate (Friend, A Love, Eye for an Eye sau Pained), acesta a incercat, la 12 ani distanta, sa reinnoade firul povestii si sa o duca mai departe eventual catre o… trilogie. “Friend 2: The Great Legacy” muta povestea in zilele noastre, nu fara a face numeroase trimiteri in trecut, mai putin la evenimentele din “Friend” pe care probabil publicul nu le mai tine minte decat daca reia vizionarea lui, si mai mult la alte fire colaterale care ar fi trebuit sa lamureasca anumite evolutii ale personajelor. Daca in filmul din 2001, starul indubitabil a fost Jang Dong-gun, de aceasta data vedeta e Yu Oh-seong, a carui cea mai recenta aparitie intr-o productie a fost pe micul ecran in serialul “Faith”, unde a avut rolul negativ. Acesta a avut rol principal si acum 12 ani, fiind elemental ce leaga povestea de atunci cu cea din sequel. De aceasta data, rolul negatuiv ii revine lui Jung Ho-bin (cunoscut pentru rolul negativ din Poseidon), in timp ce cunoscutul Joo Jin-mo are un rol secundar limitat la fragmentele plasate in anii ’60. Din distributie face parte si unul din cei mai in voga actori tineri ai momentului, Kim Woo-bin, premiat pentru interpretarea recenta din serialul “The Heirs” si aflat la al doilea rol din cariera pe marele ecran, si primul rol aproape principal. “Friend 2: The Great Legacy” a obtinut incasari totale la box-office-ul coreean de 20,5 milioane de dolari.

Friend 2 the great legacy secventa 1Choi Sung-hoon (Kim Woo-bin) e un tanar de 27 de ani ce a avut parte de o copilarie nefericita. Crescut de mama sa, fara amintiri despre tatal sau. Sung-hoon a fost nevoit de mic sa asiste la viata destrabalata a mamei sale, aflata mai mereu in anturajul periculos al gangsterilor violenti. A sfarsit prin a se casatori cu un gangster marunt, mereu violent, ce o supunea la batai periodice la care Sung-hoon asista mereu. Cu un asemenea mediu familial, asa cum era de asteptat, Sung-hoon a calcat de mic pe cai gresite, devenind un bataus de cartier si punand bazele unei bande de adolescenti neadaptati. In timpul unei batai violente cu banda Busan, o banda de gangsteri adevarati, Sung-hoon e prins de politie si condamnat la 1 an de inchisoare. Cineva din afara da ordin membrilor bandei Busan aflati dupa gratii sa-l ucida pe Sung-hoon, ce a lasat invalizi mai multi gangsteri. Intamplarea face ca in aceeasi inchisoare e inchis si Lee Joon-sook (Yu Oh-seong), un gangster periculos care fusese condamnat la 17 ani de inchisoare pentru ca a ordonat uciderea prietenului sau Dong-soo. Mama lui Sung-hoon ii face o vizita lui Joon-sook, ce era seful de pe vremuri al bandei Busan si pe care il cunostea din tinerete, cand era cel mai bun prieten al lui Dong-soo, iubitul fetei de atunci. Nestiind ca acesta a dat ordinul uciderii iubitului ei, femeia ii cere lui Joon-sook, de dragul vremurilor de altadata, sa-i protejeze unicul fiu. Astfel, cei doi ajung sa se cunoasca, iar Joon-sook recunoaste in tanar multe din calitatile tatalui sau pe care l-a ucis. Odata eliberat, ii propune lui Sung-hoon sa i se alature, in libertate, si sa devina omul lui. Doar ca in libertate, in 17 ani, lumea s-a schimbat. Banda Busan, fondata de tatal sau, a ajuns sa fie condusa de unul din subalternii sai de pe vremuri, Eun-gi. Era o chestiune de timp pana cand Presedintele bandei isi dadea suflarea, fiind grav bolnav, iar Eun-gi urma a prelua efectiv conducerea afacerilor ilegale. In momentul in care Joon-sook e sfatuit sa plece intr-o vacanta prelungita peste hotare si sa se tina departe de orice ambitie de a reveni la conducere, acesta se decide sa isi ia destinul in maini. O lupta sangeroasa intre cele doua grupari va incepe pentru preluarea conducerii bandei.

Friend 2 the great legacy secventa 2Desi filmul se doreste un sequel care sa continue povestea de succes din “Friend” (2001), fiind regizat de acelasi Kwak Kyung-taek, “Friend 2: The Great Legacy” reuseste sa-si atinga doar partial scopul. In ciuda duratei de aproape 2 ore, ceea ce lipseste filmului e coeziunea si atmosfera pe care filmul din 2001 a stiut sa le puna perfect in valoare. In sequel, practic asistam la mai multe fire narative secundare care ne ofera o calatorie in timp ba in anii ’60, ba la inceputul anilor 2000, in scopul lamuririi unor aspecte ale povestii din zilele noastre, insa aceste calatorii in amintirea personajelor e haotica si uneori fara relevanta pentru povestea principala. Astfel, prezentarea unui crampei din viata presedintelui bandei Busan, aflat pe moarte,,ce are ca scop justificarea prieteniei ce l-a legat pe acesta de tatal lui Joon-sook (interpretat de cunoscutul Joo Jin-mo), fondatorul bandei in anii ’60, e total nepotrivita in decorul filmului. Poate doar daca produatorii nu se gandesc sa faca un prequel, cu evenimente petrecute inaintea povestii din Friend (2001). Nici calatoria in timp in anii copilariei lui Soong-hoon sau in anii adolescentei acestuia nu era necesara pentru a intelege comportamentul violent al acestuia si drumul intunecat ales in viata. Prezenta impozanta a actorului Kim Woo-bin era suficienta pentru a se subintelege traumele personajului din copilarie. Woo-bin e un actor facut pentru astfel de roluri, de gangster sau adolescent rebel, astfel ca regizorul se putea scuti de cateva zile de filmari ale unor scene inutile subintelese. Povestea ne poarta cand in trecut, cand in prezent si apoi din nou in trecut in alt spatiu temporal, astfel incat exista riscul ca daca nu esti atent la toate amanuntele, sa pierzi firul principal.

Friend 2 the great legacy secventa 3Ce e bine realizat la Friend 2 e modul in care e redat gangsterismul. In ultimii ani, filmele cu gangsteri au scazut ca numar, in Coreea, in general optandu-se pentru cateva super-productii cu nume mari care sa fie din start un succes de box-office. “Nameless Gangster” a dat chiar lovitura la box-office in anii trecuti, insa Friend 2 a reusit sa aduca ceva din povestile cu gangsteri din anii 2000, ce erau extrem de bine realizate in sensul surprinderii excelente a ceea ce insemna mentalitatea de a fi gangster. Personajul cheie, “mitul” in jurul caruia se spune povestea, Lee Joon-sook, e interpretat de Yu Oh-seong, personajul negativ din prima parte. In mod paradoxal, acesta devine, acum, in partea a doua, personajul pozitiv ce ajunge sa fie macinat de remuscari in momentul in care il cunoaste pe fiul celui pe care l-a ucis. Lee Joon-sook e un gangster de moda veche. El tine la principii si la notiunea de “gangster”. Pentru el, a fi gangster inseamna a fi o familie, adica un grup unit de aceleasi suferinte, bucurii, satisfactii sau esecuri. Nu percepe gangsterismul in afara acestor reguli de onoare ce stau la baza unitatii si loialitatii membrilor Familiei. El regaseste, dupa 17 ani, o banda ce nu mai tine cont de aceste reguli nescrise si care il da la o parte, desi el e fiul fondatorului ei. Singurul sau sprijin din interior e chiar presedintele bandei, un batran macinat de boala, ce a avut ocazia sa ii fie alaturi tatalui sau pe vremea cand a fondat banda. Acesta defineste cel mai bine doua din trasaturile gangsterismului, spunand: “Sa fii gangster inseamna sa faci alegeri regretabile in viata”. Si “Gangsterii nu se retrag niciodata”. Doua povete pline de invataminte, pe care atat el, cat si Joon-sook si chiar tanarul Sung-hoon le-au simtit pe propria piele. De-a lungul a trei generatii, aceasta mostenire e transmisa asemeni unui legamant sacru, iar finalul filmului si alegerea tanarului Sung-hoon demonstreaza intelegerea deplina a acestor principii dure.

Friend 2 the great legacy secventa 4Un film bun pentru un sequel, inferior productiei din 2001, ce reuseste sa transmita ceva din farmecul filmelor coreene cu gangsteri de pe la mijlocul anilor 2000. Distribuirea lui Kim Woo-bin, un actor cu priza la publicul tanar, intr-un rol ce-I vine ca o manusa a fost o alegere excelenta, in conditiile in care partenerii lui provin din generatii diferite, actori cu experienta si valoare. Spre deosebire de alte filme in care interesul promovarii unor idoli in roluri principale aproape distrug scenariile, “Friend 2” nu lasa intregul scenariu pe mana mai neexperimentatului Woo Bin (aflat doar la al doilea rol inr-un film pentru marele ecran). Fiecare personaj principal isi are propria poveste, e zugravit in lumea sa, ca in final drumurile lor sa se intalneasca in aceeasi lume a prezentului, in care niciunul nu se regaseste. Un film ce mrita vazut, in ciuda faptului ca pe alocuri e extrem de violent, eventual dupa o revedere in prealabil a productiei din 2001, pentru ca multe lucruri se leaga de povestea originala.

Multumiri colaboratorilor din Asia Team implicati in acest proiect, cristinab si gligac2002.

Prezentarea: cris999 – asiacinefil

0 Comments

Post your comment

Solve : *
26 ⁄ 13 =


XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Va rugam nu copiati.