Psycho-metry poster“Psychometry” (cunoscut si ca “The Gifted Hands”) a atras atentia inca de la anuntarea proiectului de catre mass-media, datorita distributiei si subiectului inedit pentru peisajul filmului coreean. In urma cu cativa ani, un film destul de asemanator prin doza de supranatural, “Haunted”, cu Ko Soo in rolul principal, a fost un succes de box-office, dar ca realizare a lasat mult de dorit, apropiindu-e mult de stilul filmelor spectaculoase de la Hollywood. De aceasta data, “Psychometry” e un film autentic, captivant si tensionat, cu un scenariu mult mai bun si o desfasurare alerta a evenimentelor. Desi nu ne rezerva prea multe surprize sub aspectul evolutiei povestii, filmul prinde, in principal datorita interpretarii lui Kim Kang-woo (Slingshot, The Taste of Money). Kim Bum isi creste cota prin rolul din acest film, insa mai are mult de muncit pana la a deveni un actor in adevaratul sens al cuvantului. Si mai are si suficient timp pentru asta, are doar 24 de ani. Cu aproape 4 milioane de dolari incasari la box-office, “Psychometric” e cel de-al doilea film al regizorului Kwon Ho-young asupra caruia e atintita atentia multora, dupa superbul “Parallel Life”, iar asteptarile de viitor sunt foarte mari. Probabil cu un buget mai mare si cu actori si mai cunoscuti, va da si lovitura la box-office, oficializand statutul de regizor talentat al industriei contemporane coreene de film. Dar pana atunci nu ne ramane decat sa savuram “Psychometric” si sa ne bucuram de interpretarea a doi actori foarte buni.

Psychometry secventa 1Yang Chun-dong (Kim Kang-woo) e un politist al sectiei Mapo cu unul dintre cele mai slabe calificative. Un fel de oaie neagra a sectiei, acesta incearca sa-si castige existenta si din alte lucruri decat prin munca de politist, prost platita, si cade victima unei escrocherii. Convins de un amic, investeste bani intr-o firma ce distribuie apa chipurile “cu proprietati miraculoase”, facand pe agentul de vanzari pentru aceasta, insa in ziua in care in sfarsit urmeaza a fi premiat pentru performantele excelente in materie de vanzare a apei, politia da buzna si opereaza arestari pentru inselaciune. Chun-dong abia reuseste sa scape, pretinzandu-se politist sub acoperire, iar astfel intreaga lui sectie afla de noua boacana facuta de acesta. Intr-una din seri ramane de garda la sectie, si o femeie asteapta in sectie sa-i fie luata in considerare sesizarea. Aceasta reclama disparitia fiicei sale de doar cativa ani, insa in ciuda insistentelor lui Chun-dong pe langa superiorul sau, cazul e lasat deoparte din lipsa de personal si fonduri. Chun-dong insista sa preia cazul, convins fiind ca e vorba de o rapire, si mai mult in batjocura, seful sau ii indeplineste dorinta. Mergand pe teren si usurandu-se pe un perete, da pste un tanar bizar ce face un desen cu graffiti pe peretele unei strazi laturalnice. Luat la intrebari, tanarul il agreseaza pe politist si fuge. A doua zi e gasit cadavrul fetitei cautate, iar politia e pusa la zid pentru neinceperea cercetarilor, iar Chun-dong cade din nou la mijloc, fiind suspendat ca tap ispasitor. In timp ce politia se organizeaza si incepe serios ancheta, Chun-dong incepe si el o ancheta pe cont propriu. In special ca isi da seama de un lucru bizar: desenul cu graffiti facut de tanarul intalnit cu o seara inainte era de fapt reprezentarea crimei descoperite a doua zi. Mergand pe urmele ce duc spre respectivul tanar, acesta afla ca se numeste Kim Jun (Kim Bum) si are niste puteri supranaturale: acelea de a vedea amintiri sau informatii continute de un obiect, prin contactul fizic cu acesta. Adica stapanste psihometria.

Psychometry secventa 2“Psychometric” e un thriller inedit despre puterile supranaturale ale unui tanar introvertit a carui contributie ar putea fi vitala in solutionara unui caz de rapire al unei fetite. Kim Jun, interpretat de “junele” Jin-sung din serialul “That Winter, the Wind Blows” a mostenit de la mama sa odata cu talentul la desen pe care a incercat sa si-l cultive la o scoala de arte si o putere paranormala. El are capacitatea ca prin simpla atingere a unor obiecte sa poata reda secvente din amintirea persoanelor care au atins respectivul obiect. In viata reala, dincolo de fictiunea acestui film, aceata capacitate e numita psihometrie, o forma de perceptie extrasenzoriala caracterizata prin pretinsa abilitate de a face asocieri relevante in urma atingerii unui obiect despre al carui trecut sau origine nu se stie nimic. Sustinatorii psihometriei o considera pe aceasta ca pe o forma “citire psihica”, acestia fiind de parere ca obiectele pot avea un camp energetic propriu ce transmite informatii despre istoria obiectului. Unii vad in spihometrie chiar o forma de spiritism, o modalitate de a lua legatura cu lumea de dincolo. In Statele Unite, desi majoritatea sectiilor de politie nu considera informatiile oferite de persoanele ce detin astfel de abilitati credibile sau utile in rezolvarea unor cazuri, unii autori ce au scris despre psihometrie sustin ca astfel de persoane au fost folosite de agentii oficiale in cazuri specifice. Tot in Statele Unite au fost realizate mai multe seriale pe tema puterilor paranormale ale unor persoane, cele mai celebre fiind “Carnivale”, “Charmed” sau “Medium”, dar si o multime de filme (“Red Rose”, “Vibes”,”The Meteor Man”, dar mai ales celebrul “The Crow” cu Brandon Lee, film care i-a adus si sfarsitul intr-un accident petrecut pe platourile de filmare despre care s-a vorbit mult, facandu-se numeroase speculatii in care psihometria s-a aflat in prim plan).

Psychometry secventa 3Dincolo de latura misterioasa a sa, “Psychometric” ne prilejuieste reintalnirea cu doi actori indragiti. Kim Bum si Kim Kang-woo. Daca Kim Bum e un star in voga in Coreea care mai are multe de invatat pana la a ajunge un mare actor, ce are un rol surprinzator de sters tinand cont ca intreaga actiune a filmului se construieste in jurul abilitatilor supranaturale ale personajului sau, Kim Kang-woo monopolizeaza aproape tot filmul. El este si personajul care aduce buan dispozitie, dar si cel care trebuie sa infrunte o drama din trecut, dand dovada se maturitate si seriozitate cand vine vorba de meseria sa de politist. Kang-woo e extrem de dinamic, un actor plin de energie pozitiva despre care iti vine greu sa crezi ca a putut interpreta rolul negativ din “Slingshot” cu atata maiestrie, vazandu-l in acest film total degajat. Iar daca mai adaugam si interpretarea din “The Taste of Money”, un film apreciat al anului 2012, ne putem da seama de uriasul talent al lui Kim Kang-woo. De aceasta data el e omul orchestra ce face tot filmul, si nu doar pentru subiect cat mai ales pentru interpretarea sa, “Psychometric” merita din plin vizionat.

Traducerea a fost efectuata in premiera in Romania de Asia Team, colaboratorii proiectului fiind: uruma44, cristinab, aura62, lasedan si Daniela Capalna.

Prezentare realizata de cris999 – asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

Solve : *
23 + 26 =


XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Va rugam nu copiati.