“The Unjust” a fost unul din cele mai asteptate filme coreene ale anului trecut. Inca din momentul in care a fost facuta publica lista distributiei, criticii au anticipat ca va fi vorba de un veritabil blockbuster. Nume precum Hwang Jeong-min (din Blades of Blood sau Happiness), Ryu Seong-beom (din recentele The Servant si No Mercy) sau Yoo Hae-jin (din Moss sau The Truck, recent despartit dupa o relatie de un an de frumoasa Kim Hye-soo) au atras publicul in salile de cinematograf, filmul onorandu-si statutul de blockbuster si avand incasari de 18,2 milioane dolari. Din acest punct de vedere, “The Unjust” a fost al saptelea film coreean – dupa incasari – din anul 2010. Regia filmului a fost semnata de Ryu Seung-wan, nimeni altul decat fratele lui Ryu Seung-beom, cei doi frati aflandu-se la a doua colaborare la un film, dupa “The City of Violence” din 2006. “The Unjust” a avut premiera mondiala la festivalul de la Berlin, in februarie 2010, insa a rulat in cinematografele din Coreea abia din luna octombrie 2010. Prezent si la festivalurile de film din Hong Kong, Jeongju si Udine, “The Unjust” a castigat in decembrie 2010 premiul pentru regie la “Director’s Cut Awards”, festival care de 13 ani ii rasplateste pe cei mai buni regizori coreeni.

Coreea de Sud, in zilele noastre. O serie de violuri si crime ale caror victime sunt niste eleve creaza o puternica emotie la nivel national. Politia nu reuseste sa identifice criminalul in serie, iar in urma presiunii opiniei publice, Presedintele sud-coreean da un ultimatum politiei pentru rezolvarea acestui caz. Inalti oficiali din Politie incearca o musamalizare, prin gasirea unui tap ispasitor nevinovat care sa fie aruncat in fata opiniei publice ca prada, act care sa demonstreze eficienta Politiei sud-coreene si sa-i salveze onoarea. Capitanul Choi (Hwang Jeong-min) e cel tintit sa se ocupe de musamalizare, dupa ce superiorii din Politie trimit pe capul lui Afacerile Interne. Cu mana fortata, capitanul Choi accepta jocul murdar impus de sus si intra in legatura cu Jang, presedintele unei companii nou achizitionate in urma unei licitatii trucate. Jang era un mafiot lipsit de scrupule, arestat si mai apoi eliberat din lipsa de probe, si totodata cel care facea treburile murdare pentru Choi, primind in schimb protectie de la acesta si favorizari in afacerile sale ilegale. Iar Jang gaseste repede un tap ispasitor. In paralel, procurorul Joo il elibereaza din lipsa de probe pe d-l Kim, rivalul din afaceri imobiliare al lui Jang. Capitanul Choi fusese cel care l-a arestat pe Kim cu cateva ore inaintea licitatie, netezind astfel calea trucarii ei de catre Jang. Si astfel se creioneaza un conflict incredibil intre capitanul Choi (reprezentand Politia, ce-l proteja pe interlopul Jang) si procurorul Joo (reprezentand procuratura, ce-l proteja pe interlopul Kim). Intre cei doi incepe un veritabil razboi personal, care se va da in jurul cazului care a cutremurat Coreea.

“The Unjust” ne ofera, spre deosebire de thriller-urile din ultimii ani, o partitura total diferita de care protagonistii se achita extraordinar. Daca in filmele de gen similare avem parte de un joc de-a soarecele si pisica intre un personaj negativ, malefic prin excelenta si de obicei fara cale de scapare, si un personaj pozitiv, adus in pragul exasperarii, acest film ne propune o experienta noua: doua personaje in aparenta pozitive – prin faptul ca amandoua se afla de partea legii -, dar care datorita firii si contextului lasa onoarea la o parte si considera beneficiile materiale principalul mijloc de a razbi in societate. Amandoua personajele se aseamana prin fapul ca ravnesc sa avanseze in cariera, si pentru asta sunt dispuse sa faca absolut orice, inclusiv crima. Legaturile cu lumea interlopa reprezinta pentru ele niste parghii aducatoare de beneficii materiale, care ar fi trebuit sa dubleze succesul atat de mult dorit in plan profesional. Si totusi, in plan personal, amandoi sunt niste persoane aproape ratate: capitanul Choi, trecut de 35 de ani, este burlac, o fire violenta si dura, care nu stie sa se apropie de o femeie si sa-si intemeieze o familie, in timp ce procurorul Joo, desi casatorit, isi neglijeaza viata familiala, justificand in fata socrului lipsa de timp pentru a o lasa insarcinata pe sotia lui, in timp ce el frecventeaza noaptea case de placeri, unde discuta afacerile necurate cu diversi interlopi. Asadar, avem in fata doua personaje in deriva, terenuri ideale pentru cultivarea instinctelor lor negative. Apoi acestea intra intr-un joc psihologic de la distanta, in care fiecare se foloseste de puterea propriei functii (culmea, care ar fi trebuit sa fie in slujba cetateanului) pentru a lovi in celalalt. Manipularea, santajul, strangerea de probe compromitatoare sunt armele lor de lupta, iar in loc ca acestia doi sa slujeasca legea, isi pun ambitiile personale mai presus de toate, calcand totul in picioare.

Interpretii ambelor personaje principale au o interpretare de execptie. Ryu Seung-beom, unul din cei mai cautati actori ai momentului (The Servant, No Mercy), nu se dezminte, intrand in pielea unui procuror cu iesiri necontrolate si cu un comportament uneori copilaresc, ce frizeaza nebunia. Un rol “gri” (intre bine si rau) ii pune in evidenta cel mai bine uriasul talent actoricesc. In schimb, partenerul sau din film, Hwang Jeong-min, are parte de un rol cum nu a mai avut in toata cariera lui cinematografica. Pana acum, acesta a acceptat roluri pozitive de personaje naive, usor de manipulat (Happiness, A Man Who Was Superman, You Are My Sunshine, Blades of Blood), si doar o data a interpretat rolul unui detectiv in “Private Eye”, insa intr-un cu totul alt context, un rol pozitiv. Cu “The Unjust” actorul schimba total registrul. Acesta demonstreaza ca a ajuns la deplina maturitate actoriceasca, la cei 40 de ani impliniti putand interpreta roluri puternice, cu personalitate si cu o usoara doza de negativism. Pentru prima data ai impresia ca acest munte de om cu inima mare este personajul negativ al filmului si, paradoxal, Ryu Seung-beom (actor prin excelenta de roluri negative), prin faptul ca stie cand sa nu rataceasca, asadar, ca Seung-beom e personajul pozitiv. Insa e doar o senzatie de moment, care te urmareste pana la scenele finale din film, cand surpriza rastoarna toate asteptarile in privinta personajelor.

Pentru amatorii de thrillere explozive, “The Unjust” nu este alegerea ideala. Filmul are o evolutie lenta pe durata a aproape a doua ore, cu multe personaje implicate, dar in ciuda lentorii, scenariul stie cand sa apese acceleratia si sa transmita dinamism povestii. E un thriller psihologhic rafinat, despre influenta politicului asupra functionarii institutiilor statului, dar si despre rivalitatea dintre acestea. Uciderea elevei nu este decat pretextul, factorul declansator al unei adevarate nebunii, al unui spectacol jalnic al unor oameni care ar fi trebuit sa slujeasca justitia. O poveste mai mult decat de actualitate nu doar pentru Coreea, ci si pentru realitatile cotidiene de la noi, care cu siguranta ar fi ridicat in slavi de adeptii teoriei conspiratiei. Dar ce este, in cele din urma, Puterea ? O simpla iluzie a reprezentativitatii, aducatoare de satisfactii de orice natura pentru cel care o detine si, totodata, ceva efemer. Nu te nasti cu ea si nu te insotesti cu ea toata viata. O poveste dura care ne arata o fata trista a Justitiei, in care omul de rand este doar un pion usor de manipulat in numele unor “idealuri” de putere. Un film de exceptie, pe care adevaratii cunoscatori ai genului il vor savura scena cu scena. Vizionare placuta !

Articol realizat de cris999 – asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>