The_Terrorist(1995)_posterLa sfarsitul anilor ’50 si in anii ’60, filmul coreean cunostea perioada sa de aur. Mai apoi, din ani ’70 pana in anii ’90, calitatea productiilor coreene a scazut, insa in anii ’90 se incearca o revigorare a industriei de film folosindu-se modelul filmelor de actiune din Hong-Kong, in acea perioada un anume John Woo facandu-si un nume in Hong-Kong cu productii de actiune memorabile. Anii ’90 in Coreea, desi sunt in principal marcati de criza financiara din 1997, ce a dus in industria de film la o recrudescenta a melodramelor, au fost dominati in principal de productii cinematografice comerciale de actiune. Inclusiv marele regizor Im Kwon-taek, cunoscut pentru filmele de arta realizate, a dat un serios impuls filmelor de actiune, sporindu-le calitatea prin trilogia “General’s Son” (1990-1993). Unul din elevii lui Im Kwon-taek, Kim Young-bin, a devenit cunoscut prin filme dure actiune cu protagonisti masculini, debutand in 1992 cu “Kim’s War”, un film despre lumea interlopa. 3 ani mai tarziu avea sa cunoasca si succesul, cu productia “The Terrorist”, un mare succes de box-office la vremea respectiva. Inscriindu-se in spiritul filmelor de actiune al acelor timpuri, regizorul portretizeaza in “The Terrorist” un personaj masculin ce nu are alta alternativa decat sa recurga la violenta pentru a da glas furiei impotriva discriminarii si opresiunii. In rolurile principale recunoastem doi actori geniali, aflati intr-o forma fizica de invidiat, pe atunci deja staruri ale filmului coreean,The Terrorist secventa 3 dar care erau cunoscuti doar in Coreea, Hallyu explodand abia peste 8-9 ani. Este vorba de Choi Min-soo, pe atunci un aratos actor de 33 de ani, si de Lee Kyoung-young, aflat la 35 de ani, si fara nici o urma de fire albe in par. In rolurile secundare vom avea surpriza sa recunoastem alte figuri cunoscute ale filmului coreean, unii care inca mai sunt activi, altii care au renuntat la film intre timp: Heo Jun-ho (Hotelier, All In), Yum Jung-ah (The Old Garden, The Worst Guy Ever), Jung Jin-young (cunoscut din Brain sau Kingdom of the Winds, – va vine sa credeti ca a debutat cu un rol secundar in acest film de succes, acum 20 de ani ?) , Yu Oh-seong din “Faith” sau din filmul de mare succes “Friend”, Dok Ko Yung-jae, un mare actor coreean, care de aceasta data are principalul rol negativ, iar lista poate continua. Pentru interpretarea din acest film, Coi Min-soo a castigat premiul pentru Cel mai bun actor.

The Terrorist secventa 1Soo-Hyun (Choi Min-soo) si Sa-Hyun (Lee Kyoung-young) sunt doi frati ramasi orfani de mici, care pasesc amandoi pe acelasi drum. Ambitionat de alegerea fratelui mai mare de a fi politist, Soo-Hyun incearca sa-i demonstreze acestuia ca poate fi un politist mai bun decat el. In timp ce Sa-Hyun e un respectat inspector de politie la Sectia Centrala din Seul, Soo-Hyun tocmai a absolvit Academia de Politie in glorie si isi incepe munca de politist la o sectie de la periferie. Problemele apar inca din prima zi de munca, de la prima misiune. Chemat intr-o locatie unde o persoana e intimidata de o banda de gangsteri ce lucreaza in slujba unui interlop omnipotent, presedintele Yim (Dok Ko Young-jae), Soo-Hyun face o greseala si, din autoaparare, il impusca mortal pe unul din gangsteri. Desi fratele sau ii ofera sansa de a fugi si a incepe o noua viata, Soo-Hyun alege calea dreapta si e condamnat la 3 ani de inchisoare. In momentul in care iese din inchisoare, incearca sa-si refaca viata, dar din nou intra in incurcaturi, din cauza aceluiasi presedinte Yim si a afacerilor lui dubioase. Cand persoane dragi au de suferit din cauza interlopului, iar sistemul e unul ce inchide ochii la abuzuri, razbunarea va deveni singurul lui tel.

The Terrorist secventa 2In comparatie cu filmele de actiune coreene din zilele noastre, in care accentul este pus pe latura spectaculoasa, unde o contributie esentiala o au efectele speciale (cu cat sunt mai spectaculos realizate, cu atat filmul are un mai mare succes), acum 20 de ani actorii aveau un rol crucial in realizarea scenelor de actiune. Nu de putine ori se accidentau facandu-si propriile cascadorii, cat despre efecte speciale nici nu poate fi vorba, totul era filmat aproape din prima, deoarece bugetele alocate nu pemiteau de exemplu refacerea unei scene in care o msina e facuta praf. Pe atunci, marile companii producatoare de masini sau de altfel de bunuri nu sponsorizau industria de film atat de puternic precum o fac in ziua de astazi, cand ne inunda cu reclamele lor mascate la telefoane mobile, masini aratoase sau costume la moda. Cu toate ca scenariul e pe alocuri simplist (chiar superficial), filmul isi are propriul ritm
si o doza consistenta de realism, care in filmele de gen de azi e inlocuit de exagerari si de alegerea unor locatii luxoase pentru derularea povestii. Vom avea ocazia sa aruncam o privire nu doar la minunatii actori ce ne vor delecta cu interpretarea lor fara cusur, ci si la realitatile acelor vremuri, la coruptia si nedreptatile din justitie, la modul in care lumea interlopa controleaza societatea coreeana si o terorizeaza, la moda acelor timpuri, la atmosfera naturala a unor ani ce amintesc de anii de tranzitie de la noi. Dar mai presus de toate vom regasi una The Terrorist secventa 4din temele specifice filmelor de actiune ale vremii: setae de dreptate sociala. Pe acest fundal se naste un erou, al celor amarati, care in acest film e politistul Soo-Hyun interpretat de Choi Min-soo. Noncomformist, uneori de neinteles, acesta urmeaza o cariera in Politie pentru a fi un politist mai bun decat fratele sau mai mare. Aceasta ambitie il face sa reuseasca sa termine cu brio Academia de Politie, cu toate ca firea lui era una rebela, nesubordonata, mereu creand probleme. Inca de la prima misiune intra intr-o mare belea, impuscand in legitima aparare un gangster, care moare. Atunci cunoaste nu doar faptul ca pregatirea din Academie nu are nimic de-a face cu realitatea din strada, ci si cum functioneaza sistemul de justitie, pentru care nici macar calitatea de om in slujba legii nu are o valoare in fata banilor negri ai Mafiei. Soo-Hyun are sansa de a fugi si de a incepe o noua viata, insa firea sa integra care ii tradeaza acele calitati pe care orice politist ar trebui sa le aiba il determina sa nu paseasca stramb. Aceasta corectitudine il costa ani din viata, iar atunci cand isi reincepe viata de la zero si vede ca din nou sistemul e unul putred, alege calea proprie, a razvratirii, finalul fiind unul “eroic”, in care politistul, un veritabil Heracle, ajunge fata in fata cu chipul nevazut al Hidrei Coruptiei. Va reusi s-o rapuna ?

Un film peste media filmelor coreene de actiune ale anilor ’90, ce aminteste de celebrul “Lone Wolf McQuade” de la Hollywood realizat cu 12 ani inainte, o excelenta realizare a genului ce a pus umarul la renasterea filmului coreean ce avea sa se produca un deceniu mai tarziu.

Traducerea si adaptarea a fost realizata in premiera in Romania de gligac2002 (Asia Team) pentru asiacinefil.

Prezentare realizata de cris999 – asiacinefil

0 Comments

Post your comment

Solve : *
28 ⁄ 4 =


XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Va rugam nu copiati.