The Advocate A Missing Body posterByun (Lee Sun-kyun) e un avocat de succes la o casa de avocatura privata. Are o reputatie buna, cu toate ca uneori meseria de avocat presupune si pledoarii in favoarea partii controversate dintr-un proces. La fel se intampla si cu ultimul sau caz, in care reuseste sa desfiinteze in fata instantei temerile ca un nou medicament aflat in teste, “Lomix”, ar fi cel care ar fi cauzat partii reclamante o boala incurabila, scurtandu-i viata. Succesul in acest caz il convinge pe presedintele companiei farmaceutice ce testeaza medicamentul , Moon, sa apeleze la aceeasi casa de avocatura pentru un alt caz, de aceasta data mult mai dificil. Kim, soferul sau, este arestat pentru uciderea prietenei sale, Han. Presedintele Moon e ferm convins ca angajatul sau de incredere nu ar fi comis niciodata o asemenea fapta, incredintandu-i avocatului Byun sarcina demonstrarii nevinovatiei acestuia. Singura problema este ca desi exista acuzatia de crima, nu exista un cadavru. Procuror de caz e desemnata Jin Sun-mi (Kim Go-eun), cea care, odata, fusese indragostita de Byun. Revederea celor doi nu e una care sa tradeze o despartire in cei mai amiabili termeni, insa ca doi profesionisti esavarsiti trebuie sa treaca peste orgoliile personale si sa rezolve acest dificil caz. Diferenta e ca ea va incerca sa faca totul pentru a convinge instanta de vinovatia inculpatului, in timp ce el va trebui sa demosntreze contrariul. Pornind pe cai diferite pentru aflarea adevarului, cei doi descopera o conspiratie de amploare ce pune acest caz intr-o alta lumina.

The Advocate A Missing Body secventa 1“The Advocate: A Missing Body” (cunoscut si ca “Angry Lawyer”), al doilea film al regizorului Huh Jong-ho, e un thriller dinamic cu accente comico-dramatice construit in jurul unui caz derulat initial in instanta, dar care mai apoi schimba decorul si atmosfera, devenind un caz specific mai degraba activitatii unui detectiv privat decat a unui avocat. Personajul principal e interpretat de excelentul Lee Sun-kyun (al carui rol se aseamana mult cu partitura anterioara din “A Hard Day”), care ne va cuceri din nou cu dezinvoltura si tenacitatea sa, in timp ce rolul principal feminin revine “baietoasei” Kim Go-eun (Eungyo, Monster, Coin Locker Girl, Memories of the Sword), ce interpreteaza un procuror insensibil ce-si reintalneste cu prilejul unui complicat caz ex-ul, cautand impreuna cu acesta aflarea adevarului. Cu 7,4 milioane dolari incasari la box-office, filmul poate fi privit, cum o spune si trailerul, din perspectiva avocatului diavolului – o sintagma consacrata de celebra productie hollywoodiana cu Al Pacino si Keanu Reeves – Byun ajungand sa incerce demonstrarea nevinovatiei intr-un caz de crima in care totul pare evident, mai putin prezenta cadavrului. Diavolul pare a fi presedintele Moon al unei companii farmaceutice, prin simplul fapt ca isi The Advocate A Missing Body secventa 2cladeste un nume in industrie pe cadavrele celor decedati in perioada testarii medicamentelor, iar pentru un avocat precum Byun, sursa banilor nu pare o problema, cata vreme pentru el prioritatea pare a fi demonstrarea calitatilor in meseria practicata. Se poate spune chiar ca Byun e un snob, innebunit dupa masini noi, ochelari de soare de firma si o tinuta aleasa, si ca imaginea e mai presus de toate. El realizeaza ca rezolvarea acestui caz dificil in care lipseste cadavrul, foarte mediatizat, il va propulsa in cariera, iar apropierea de un influent afacerist precum Moon e inca un atu pentru un viitor stralucit, in cazul unei reusite. Desigur, toate aceste perspective se ivesc doar dupa ce inculpatul, protejatul presedintelui Moon, sustine cu tarie ca nu a ucis-o pe cea pe care de fapt o iubea, reusind sa schimbe radical planurile si strategia de caz a avocatului de a-i obtine o sentinta mai usoara.

The Advocate A Missing Body secventa 3Filmul are un scenariu putin diferit de cel al thrriller-urilor clasice coreene, in sensul ca povestea initiala ajunge, pe la jumatatea filmului, la o lamurire, iar in ea se ascunde o noua poveste, un nou caz ce rastoarna toate realizarile de pana in acel moment, resetand filmul si conducandu-l spre un alt deznodamant decat cel preconizat. Sursa de inspiratie a acestui film pare a fi productiile hollywoodiene din anii ‘80-’90 cu o tematica similara, asa cum si alte filme coreene s-au indragostit de teme hollywoodiene (cum e cea a partenerilor – procuror plus ziarist sau alte combinatii diferite – in cautarea infractorilor). Nu inseamna ca s-a copiat ceva, ci doar s-a preluat o idee si a fost imbracata frumos, adaptata la specificul coreean si oferita pe tava asa cum o cere publicul. Iar preferintele in materie de film ale publicului coreean actual sunt evident indreptate spre specificul cinematografiei de peste ocean. Filme cu personaje dezinvolte si inteligente ce rezolva ingenios cazuri complicate sau dau spargeri ironizand pe toata lumea sunt clar de sorginte americana, bine ambalate si rafinate, insa de cele mai multe ori lipsite de originalitate. Dupa un film ca “The Advocate: A Missing Body” ramai cu 2 ore captivante de adrenalina si buna dispozitie, dar peste o saptamana ai uitat de el, tocmai pentru ca scenariul e unul prea comun si vazut de prea multe ori in zeci de alte filme (ideea de baza, desigur, nu particularitatile). Drept urmare, sa ne limitam la ceea ce regizorul isi propune sa ofere si sa ne bucuram de inca o prestatie de zile mari a lui Lee Sun-kyun, aproape un “one man show” ce nu are cum sa nu convinga, inclusiv pe cei mai sceptici, in privinta calitatilor sale interpretative.

Traducerea si adaptarea au fost efectuate in premiera in Romania de gligac2002 (Asia Team) pentru asiacinefil.

Prezentare realizata de cris999 – asiacinefil

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>