Remember You posterLa 12 ani de la “A Moment to Remember”, in sfarsit cinematografia coreeana reuseste sa produca o melodrama originala ce se distanteaza de toate cliseele genului, ce de altfel s-a stins in ultimii ani pe marele ecran, mutandu-se pe micul ecran. Si, intamplator sau nu, puntea de legatura peste cei 12 ani scursi de atunci il reprezinta acelasi indragit actor, Jung Woo-sung, protagonistul noii productii “Remember You” (cunoscuta si ca “Don’t Forget Me”). Ajuns la 42 de ani (la data filmarilor), acesta pare potrivit pentru astfel de roluri melodramatice de persoane aflate in cautarea propriei identitati, daca ne gandim la suspinele pe care le-a smuls in productii precum “Sad Movie”, “Daisy” sau “Scarlet Innocence”. De aceasta data, partenera ii e cunoscuta Kim Ha-neul, ce revine pe marele ecran dupa 5 ani de absenta. Bucuria revenirii in prim plan cu aceasta productie a fost dublata la 2 luni distanta de la data premierei de un alt eveniment fericit in viata actritei, casatoria cu un om de afaceri. Bae Sung-woo (din nou excelent, interpretand un personaj secundar ce la prima vedere nu pare a fi ceea ce se pretinde) si Jang Young-nam completeaza o distributie stralucita, dand culoare interpretarii protagonistului Jung Woo-sung. “Remember You” e filmul de debut al regizoarei si scenaristei Lee Yoon-jung, care, asemeni regizorului lui “The Priests”, a ales sa transforme scurtmetrajul ei din 2010, “Remember O Goddess”, intr-un film de lungmetraj. Efortul de a strange fondurile necesare a fost dificil, insa initial pe cont propriu si apoi cu ajutorul prietenilor si a peste 200 de persoane ce au donat, a reusit sa stranga un buget cu care sa inceapa filmarile. Jung Woo-sung a contribuit si ca producator la acest film, ce a reusit sa stranga la box-office peste 2,8 milioane dolari. Cu toate ca e un film independent, iar cand spui “independent” automat te gandesti la o calitate a imaginii specifica unui film cu buget redus, “Remember You” are tot ce e necesar unei productii de calitate.

Remember You secventa 3Yeon Suk-won (Jung Woo-sung) tocmai si-a revenit dupa 10 luni de spitalizare, in urma unui tragic accident de masina in care a fost implicat. Recuperarea a fost dificila, iar dorinta de a trai a fost mai puternica decat toate obstacolele. Cu toate ca incearca sa se reintegreze in societate, Suk-won intampina reale dificultati in a mai urca in masini sau autobuz, de care se fereste instinctiv. Dar mai grav decat orice este faptul ca nu isi mai poate aminti nimic din ultimii 10 ani de viata. Practic ultimii 10 ani i s-au sters cu buretele din memorie. Ultimul lucru pe care si-l mai aminteste e o tanara ce il tine de mana, alergand impreuna pe un culoar luminos. Sa fie un vis aievea, o dorinta, sau ceva din viata pierduta odata cu memoria ? Singurul loc pe care il cunoaste din lumea noua in care se trezeste e locuinta sa. Aici il viziteaza un anume Oh, avocat, despre care afla ca e asociatul lui intr-o firma de avocatura. Cum se poate ? Cu 10 ani in urma, planul era sa sara peste admiterea in barou si sa-si gaseasca o slujba, dar acum e avocat asociat intr-o firma de avocatura ? Buimacit de toate aceste schimbari pe care trebuie sa le accepte brusc, nu ezita sa viziteze o clinica de psihiatrie pentru consiliere si tratament psihiatric. In sala de asteptare vede o femeie, Kim Jin-young (Kim Ha-neul), de care se simte atras in mod inexplicabil. Incercand sa o incurajeze cand aceasta plange in fata lui, din vorba in vorba se ataseaza de ea, mai ales ca din greseala ia reteta ei in loc de propria reteta de la receptie. Si astfel intre cei doi se leaga ceva. Destinul le ofera celor doi sansa unei vieti noi. O vor fructifica ?

Remember You secventa 2“Remember You”, desi e o melodrama romantica, se departeaza complet de tiparul genului asa cum il stim din alte filme coreene. Propunerea scenaristei este, de fapt, o reinventare a genului din temelii, rescrierea regulilor lui si evitarea cliseelor. Rezultatul e unul surprinzator: o productie revigoranta, ce aduce un aer proaspat peste un gen despre care nu s-a mai auzit nimic de ani buni. Dupa cum probabil ati dedus, filmul are in centrul sau o tema clasica in cinematografia coreeana de gen, pierderea memoriei. Doar ca de aceasta data, e exploatata diferit ca pana acum, fara a duce subiectul in derizoriu. Lipsesc exagerarile siropoase, replicile sablon, lacrimile smulse gratuit spectatorului. Totul este cizelat si creionat in asa fel incat sa nu se depaseasca anumite limite impuse de scenarista, care sa lase filmul sa alunece pe panta ridicolului. Elementele dramatice introduse in poveste spre final dau o nota puternica de realism, lucru care in melodrame e mereu inlocuit de exagerari ieftine doar in scopul victimizarii protagonistului. Jung Woo-sung are din nou un rol mare, ce aminteste oarecum de “A Moment to Remember” (acum el e victima, nu persoana pe care o iubeste, deci un paralelism intre cele doua filme ar putea fi catalogat cel mai simplu prin sintagma “Jung Woo-sung in oglinda”), cu deosebirea ca in acest rol nu mai e tinerelul de ieri aflat in plina ascensiune, ci un actor complet matur, pentru care trecerea de la lacrimi la zambet se poate face imperceptibil, surprinzandu-te in mod placut. Kim Ha-neul are o revenire in forta, personajul ei fiind interpretat cu o naturalete demna de viata reala. Cand o regasim pe sprintara din “My Girlfriend is an Agent” sau “Too Beautiful to Lie”, cand pe sobra din “Ice Rain” sau romantica din “Remember You secventa 1Ditto”. In rolul “Kim Jin-young”, actrita trece prin toate aceste stari, ca si cum si-ar trece in revista intreaga cariera de pana acum. Atmosfera filmului e una destul de apasatoare, insa e vorba de o tensiune ce disjunge din starea de nesiguranta a personajului principal ce incearca sa-si recupereze memoria ultimului sau deceniu de viata. Atat de bine e redata aceasta nesiguranta incat ai senzatia ca gandesti exact ca Yeon Suk-won, ca vezi lucrurile din perspectiva lui, de aceea revelatia dinspre final, cand scenarista vine cu o alta perspectiva a lucrurilor, e una salutara pentru film. Spectatorul va avea tot timpul dubii in privinta unuia sau altuia dintre personaje (inclusiv a celor secundare, care exact acest rol il au, de a spori indoielile si de a crea in mintea spectatorului diferite scenarii despre cum arata viata lui Suk-won inainte de accident), astfel ca plasarea ca un fir secundar a unui caz de disparitie reclamat de o clienta la firma de avocatura ce duce in final spre o fundatura, fara relevanta pentru firul principal al povestii, poate fi trecuta cu vederea.

“Remember You” ramane o surpriza foarte placuta, ce putem spune ca redefineste melodrama coreeana ca gen, readucandu-i decenta si mandria. Jung Woo-sung si Kim Ha-neul formeaza un cuplu superb, matur si incantator, povestea este plina de originalitate si neprevazut, asfel ca in mod sigur cei ce vor avea curiozitatea sa vizioneze aceasta productie vor fi placut surprinsi de aceasta noua perspectiva de abordare a melodramei.

Traducerea si adaptarea au fost efectuate in premiera in Romania de gligac2002 (Asia Team) pentru asiacinefil.

Prezentare realizata de cris999 – asiacinefil

0 Comments

Post your comment

Solve : *
17 + 20 =


XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Va rugam nu copiati.