Al zecelea film din cariera celebrului regizor Zhang Yimou, “Not One Less” (1999), ne spune o poveste din China rurala a anilor ’90 inspirata din romanul publicat in 1997 de Shi Xiangsheng, “A Sun in the Sky”. Realizarea e una mai diferita de celelalte filme ale sale, forma in care ne e oferita povestea fiind cea similara unui documentar neorealist filmat cu ajutorul unui grup de actori neprofesionisti (majoritatea copii). Ca un fapt divers, numele personajelor e identic cu numele real al interpretilor, iar personajele adulte aveau aceeasi ocupatie, in film, ca in viata reala. Practic, Zhang Yimou a incercat – si a reusit din plin – sa estompeze complet granita dintre fictiune si realitate, naturaletea interpretarii personajelor si atmosfera generala a filmului fiind de un crud realism. Dincolo de povestea sa simpla (o eleva de 13 ani substituie un profesor timp de o luna la o scoala de la tara, la o clasa primara, si in momentul in care un elev dispare porneste in cautarea lui), “Not One Less” subliniaza cateva elemente ce tin mai degraba de politica statului chinez de la acea vreme, precum reforma educatiei sau discrepanta economica dintre orase si sate (multe din aceste probleme sunt inca de actualitate, si in prezent, in ciuda statutului de mare putere a Chinei). Desi pe plan international filmul a fost relativ bine primit, au existat multe voci critice exact impotriva acestei politizari mai mult decat subtile a filmului. Organizatorii festivalului de la Cannes din 1999 au exclus filmul din competitie, Zhang Yimou acuzandu-i ulterior intr-o scrisoare publica de politizare si discriminare impotriva cinematografiei chineze. In toamna lui 1999, filmul a fost in competitie la Venetia si a castigat Leul de aur. In total, in 1999 si in anii ulteriori, “Not One Less” a castigat nu mai putin de 17 premii in intreaga lume.

Satul ShuiQuan si scoala lui primara. Copiii din sat nu au o scoala adecvata si nici invatator pe masura. In momentul in care singurul invatator din sat, Gao, isi ia concediu o luna de zile pentru a avea grija de mama lui bolnava, soarta educatiei copiilor pare a fi pusa in pericol. La 13 ani, Wei Minzhi soseste in sat si devine invatatoare pentru o luna, fiind invatata sa predea lucruri elementare copiilor. Aceasta tine cu incapatanare aproape fanatica sa respecte partea sa de intelegere si sa predea titularului Gao cel putin acelasi numar de elevi in momentul in care va reveni la clasa, altfel spus sa evite abandonul scolar. Insa unul din elevi, Zhang Huike, pleaca la oras sa castige bani pentru a achita datoriile familiei, starnind ingrijorarea tuturor. Staruinta de a-l recupera pe Zhang Huike o scoate pe Wei din randul celor obisnuiti, transformand-o intr-o veritabila eroina a celor mici, un exemplu de perseverenta si incapatanare nascuta din constiinta respectarii unei promisiuni.

China maoista a initiat o industrializare rapida si o transformare a sistemului economic, curatat de elementele capitaliste. Intreaga transformare a societatii chineze a marcat vietile a numeroase generatii, inclusive de dupa incheierea Revolutiei Culturale, considerata ulterior cel mai mare recul “cu cele mai mari pierderi suferite de partid, tara si popor de la fondarea Republicii Chineze”. La finalul ei, zona rurala se confrunta cu o saracie lucie, iar orasele s-au dezvoltat generand mari acumulari umane, in detrimentul satelor si a celor ramasi in locurile de bastina. Aproximativ 160 de milioane de chinezi n-au avut parte, partial sau total, de educatie datorita Revolutiei Culturale, motiv pentru care in 1986, Congresul National Popular a dat o lege ce prevedea obligativitatea a 9 ani de educatie. Insa la inceputul anilor ’90 progresele erau mici, autoritatile devenind mult mai ferme in aceasta privinta, educatia primara transformandu-se intr-o prioritate. Filmul lui Zhang Yimou surprinde tocmai aceasta problema a educatiei si reformarii ei, cu aspectele ei profunde: abandonul scolar de catre elevi pentru a lucra si a aduce un ban in casa, calitatea inferioara si salariile mizere din invatamantul rural, lipsurile sale. Avand tema principala dificultatile oferirii unui invatamant in mediul rural din China anilor ’90, “Not One Less” are multe similitudini stilistice si tematice cu filmele apreciatului regizor iranian Abbas Kiarostami, a carui influenta a fost recunoscuta deschis de Yimou. Personajul principal, Wei, are de infruntat in fiecare clipa exponenti ai autoritatii (primarul satului, persoana ce face anunturi in gara, paznicul de la postul tv), birocratia unei societati ce pare oarba la problemele omului de rand. In lipsa banilor si a puterii, ea depaseste obstacolele prin incapatanare si insistenta, devenind un model de urmat pentru ceea ce-ar trebui sa faca omul de rand in fata greutatilor. Intr-un final, ea se intoarce triumfatoare si invata o multime de lectii despre viata, precum proeminenta banului in societate sau puterea mass-media. Un portret realist al contrastului dintre mediul rural si cel urban chinezesc din ultimul deceniu al secolului trecut, “Not One Less” e un film tulburator, poate unul din cele mai minunate despre incapatanare, ce se dezvaluie a fi nu doar o virtute, ci si un fel de har.

Traducerea si adaptarea au fost efectuate in premiera in Romania de Elenas (Asia Team) pentru asiacinefil.

Prezentare realizata de Otilia_tec & cris999 – asiacinefil

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>