Mt War 2016 film chinezesc poster“Nimeni nu ar trebui sa incalce pamantul nostru, nici macar cu un centimentru. In cazul in care cineva o face, va trebui sa se razgandeasca.”

Acest citat al unuia din personajele filmului “My War”, lansat in cinematografele din China in timpul Festivalului de toamna (un fel de Ziua Recunostintei sau Chuseok in Coreea) despre razboiul celor doua Coree, dezvaluie cu claritate puncte de vedere denaturate ale chinezilor fata de acest razboi. Argumentele nu sunt nici macar reale din punct de vedere istoric tinand cont ca China nu a fost invadata in timpul razboiului, acesta a izbucnit doar dupa ce Coreea de Nord a invadat Coreea de Sud, iar China a ales atunci sa intre in razboi doar pentru a sprijini Nordul.

Un teaser al filmului “My War”, care descrie prietenia si aprecierea intre membrii trupelor de propaganda culturala ale Chinei care au luat parte la razboi, este si el criticat ca “instigator la un patriotism excesiv”. Clipul promotional, ce a fost postat pe site-ul chinezesc Youku, dar si alte site-uri, include o scena in care o batrana chineza, fosta membra a acestor trupe de propaganda, declara: “Am venit pe vremuri aici tinand steagul Chinei” si “Nu am avut nevoie de un pasaport pentru a face un tur Seulului.”

Intr-o alta scena, veterani care au participat la acest razboi slavesc participarea: “Cu totii am participat la razboi pentru a sprijini Coreea” (Nordul – acesta fiind modul in care China se refera la razboiul celor doua Coree) si pentru a protesta impotriva Statelor Unite, dupa ce istoria s-a scris cu sange si am castigat razboiul chiar fara arme in maini, ceea ce parea imposibil. Sa ne protejam familiile si sa ne aparam tara!”

Un ziar din Hong Kong a criticat filmul spunand ca “Se pare ca nu avem nicio limita cand vrem sa ne protejam tara si patriotismul”, Prof. Lin Qi de la Universitatea Harbin scriind pe Weibo ca “Actorii veterani care au aparut in clip descriu cu lejeritate si bucurie istoria care a fost dezastruoasa pentru Coreea de Sud.” “Cum v-ati simti daca grupuri de varstnici de origine japoneza vin in Nanjing pentru a face turism si ar spune ca au vizitat orasul in timpul Masacrului de la Nanjing tinand in maini steagul Soarelui Rasare (Japoniei)?”

Intr-un interviu pentru alt ziar, un avocat din Beijing a intrebat: “Vedem o natie care a fost divizata in Nord si Sud, si o multime de chinezi care traiau in Nord de trei generatii, au murit. Inca ne mai simtim mandri de asta?”

Pentru ca aceasta controversa a escaladat, regizorul filmului a scris pe contul sau de Weibo: “Clipul si teaser-ul nu au legatura intre ele. Filmul descrie emotiile complexe pe care fiintele umane le pot simti in timpul unui razboi sau a unei atrocitati, sentimentele de separare si reunire.”

Razboiul din Coreea a inceput cand Coreea de Nord a invadat Coreea de Sud. Natiunile Unite, alaturi de Statele Unite ca forte principale, au venit in ajutorul Sudului. China, ajutata de Uniunea Sovietica, a ales sa sprijine Nordul. Razboiul a escaladat din cauza divizarii Coreei la finalul celui de-al Doilea Razboi Mondial si din cauza tensiunilor la nivel global ale Razboiului Rece care a inceput imediat dupa.

Coreea a fost condusa de Japonia din 1910 pana la incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial; in august 1945, Uniunea Sovietica a declarat razboi Japoniei in urma unei intelegeri cu Statele Unite si a eliberat Nordul. Fortele Statelor Unite au inaintat catre Sud. Pana in 1948, din cauza Razboiului Rece dintre cele doua mari puteri, Coreea a fost divizata in doua, avand guverne diferite. Ambele au declarat ca sunt guvernul legitim al Coreei si niciunul din ele nu au acceptat granitele. Razboiul civil a escaladat intr-un razboi in toata regula in momentul in care Nordul (cu sprijinul Chinei si Uniunii Sovietice) a invadat Sudul, in 25 iunie 1950, pentru a reuni cele doua regiuni. In aceeasi zi, Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite a declarat ca Nordul a invadat Sudul si trei zile mai tarziu s-a dispus trimiterea trupelor ONU alaturi de trupe ale Statelor Unite. Luptele s-au incheiat dupa ce a fost semnat un armistitiu in 27 iulie 1953, cu intelegerea crearii Zonei Demilitarizate pentru a separa Nordul de Sud si a permite prizonierilor sa fie inapoiati. Cu toate acestea, nu a existat si nu exista niciun tratat de pace semnat, iar cele doua tari sunt practic inca in razboi, continuand pana in prezent ca Nordul sa atace periodic Sudul, prin diferite moduri. In Razboiul Coreean au murit intre 150.000 si 400.000 de soldati chinezi.

Controversatul film al lui Oxide Pang a avut premiera pe 30 septembrie, obtinand in 2 saptamani incasari de 5,1 milioane dolari.

Articol realizat de chocolate_cleo – asiacinefil

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>