My Annoying Brother poster“My Annoying Brother” (cunoscut cu titlul original “Brother”) e al doilea proiect al regizorului Kwon Soo-kyung, realizat la 10 ani distanta de la filmul sau de debut, “Barefoot Kibong”. Scenariul e scris de celebra scenarista Yoo Young-A, ce are la activ cateva scenarii de filme de succes, precum “Wedding Dress”, “Always”, “My Paparotti”, “Miracle in Cell No. 7”, “The Royal Tailor” sau “Like for Likes”, dar si seriale ca “Bel Ami” sau “Entertainer”. Reteta succesului a constituit-o, de aceasta data, distribuirea in rolurile principale a unor staruri in plina ascensiune ale Hallyu, e vorba de Cho Jung-seok, care desi are 36 de ani si a debutat la 32, e unul din cei mai in voga actori coreeni de seriale de televiziune, avand numeroase premii la activ in cei 4 ani de cariera de pana acum, pentru rolurile din serialele “You Are The Best !”, “Oh, My Ghost” si “Jealousy Incarnate”, dar si din filmele “Architecture 101” si “The Face Reader”; si de Do Kyung-soo, membru EXO-k, aflat la doar al treilea rol pe marele ecran, dar care deja a castigat premiul de popularitate pentru rolul din “Unforgettable”, anteriorul sau film tot din 2016. Park Shin-hye, o prezenta foarte discreta pe marele ecran, are un rol secundar, nicidecum unul romantic cum toata lumea se astepta. Filmul a avut un succes de casa neasteptat, vanzand milionul de bilete in doar 4 zile de la premiera. In cele din urma, a reusit sa vanda peste 3 milioane de bilete, obtinand incasari de 19,6 milioane de dolari. Filmat in doar 2 luni, la sfarsitul lui 2015, “My Annoying Brother” are o coloana sonora generoasa cu nu mai putin de 5 melodii interpretate de Park In-young si una, “Don’t Worry”, interpretata chiar de cei doi protagonisti.

My Annoying Brother secventa 2Ko Doo-young (Do Kyung-soo) e un judoka de mare perspectiva, iar antrenoarea lui, Soo-hyun (Park Shin-hye) vede in el un viitor medaliat cu aur la Olimpiada de la Rio, pentru Coreea. Doar ca in timpul unei competitii, isi pierde vederea, iar visul i se naruie pentru totdeauna. Cel care profita de aceasta situatie este, insa, fratele sau, Ko Doo-sik (Cho Jung-seok), ce e condamnat la inchisoare pentru escrocherie si care cauta un motiv sa obtina eliberarea conditionata. Si ce motiv mai bun poate gasi decat handicapul fratelui sau pentru a induiosa comisia de eliberare ? Planul odata dus la bun sfarsit, acesta se trezeste in libertate, astfel ca se duce sa-si “indeplineasca” obligatiile asumate, trebuind sa aiba grija un an de fratele sau mai mic. Relatia dintre ei nu este, insa, una deloc amicala. Amandoi aveau acelasi tata, dar mame diferite, si daca in copilarie armonia a domnit in familie, cei doi intelegandu-se ca niste frati de sange, ceva, in trecut, a dus la stricarea relatiei si la drumul gresit apucat de naravasul Doo-sik. Acum, acesta revine in viata fratelui sau mai mic, nevazator, dupa 10 ani de cand a fugit de acasa, iar reintalnirea lor se lasa cu scantei. Doo-sik e un arogant ingamfat, in timp ce Doo-young s-a inchis in lumea lui, marcat de pierderea vederii, si nu mai iese din propria casa. Aflati la polii opusi, cei doi frati trebuie sa gaseasca o cale de convietuire si de intelegere…

My Annoying Brother secventa 1“My Annoying Brother” e un film ce combina doua genuri diametral opuse, comedia si drama, insa de fiecare data cand realizatorii coreeni au recurs la aceasta combinatie, rezultatul a fost unul cel putin interesant. Scenariul nu este unul care sa exceleze, chiar daca e scris de renumita Yoo Young-A, fiind simplist, liniar, previzibil, fara surprize, s-ar putea spune chiar tipic coreean, plin de clisee. Si cu toate acestea, filmul a avut incasari de aproape 20 de milioane de dolari, fiind o dovada cum nu se putea mai clara ca popularitatea unui actor poate atrage tineretul si publicul feminin in salile de cinema, distragandu-l din fata internetului sau a micului ecran timp de 2 ore. Tema a doi frati provenind din casnicii diferite, ce ajung sa se instraineze si mai apoi sa se reuneasca am mai intalnit-o in cinematografia coreeana in numeroase forme, primul exemplu ce vine oricarui cinefil iubitor de Coreea in minte fiind “Oh, My Brother”. Pornind de la acest fir, e usor sa construiesti variatiuni si sa modelezi filmul spre ce gen doresti. Singurul lucru care, totusi, te face sa urmaresti pana la final filmul e prestatia celor doi protagonisti. Cho Jung-seok joaca rolul fratelui din prima casnicie a tatalui defunct, Ko Doo-sik, ce a fugit de acasa din copilarie si a incercat sa-si construiasca o viata pe cont propriu, departe de mama vitrega si fratele lui mai mic. A pasit insa pe cai gresite, care l-au adus dupa gratii, unde isi ispaseste pedeapsa pentru escrocherie. E un tip arogant, laudaros si rautacios, insa are in el o geana ce nu poate fi ascunsa, o geana a bunatatii pe care nu doreste sa si-o manifeste sau… mai bine zis nu are fata de cine. La polul opus e fratele lui mai mic, Ko Doo-young, sportiv de performanta, ce are tot viitorul inainte in lumea judo-ului. In momentul in care isi pierde vederea pe tatami, se inchide in lumea lui si refuza chiar sa isi duca viata mai departe.My Annoying Brother secventa 3 In stare de malnutritie il gaseste fratele sau mai mare, care odata eliberat conditionat, se vede nevoit sa locuiasca cu acesta timp de un an, conditie impusa de comisia de eliberare. Relatia dintre ei doi e una glaciala, chiar de ura datorata unor lucruri din trecut ce ni se vor dezvalui pe parcurs, dar cum trebuie gasita o cale de convietuire, fiecare din cei doi frati va incerca sa-l inteleaga pe celalalt, iar compromisurile mici de la inceput vor fi temelia schimbarii lucrurilor. Si cum viata e o continua provocare, in scurt timp cei doi au de infruntat noi obstacole… Park Shin-hye are un rol secundar dezamagitor (nu ca prestatie, cat ca pondere in importanta povestii), toata lumea asteptandu-se, probabil, sa fie o miza in disputele dintre cei doi frati. In mod sigur filmul ar fi fost mult mai animat cu putin romantism, dar e greu de crezut ca s-a dorit vreodata asa ceva de catre scenarista.

In concluzie, un film satisfacator, tinut pe linia de plutire si dus spre succes doar de prestatia protagonistilor, care insa e tras in jos de cliseele specifice filmului coreean atat de uzitate in cei 15 ani de la renasterea lui.

Traducerea si adaptarea au fost efectuate in premiera in Romania de gligac2002 (Asia Team) pentru asiacinefil.

Prezentare realizata de cris999 – asiacinefil

0 Comments

Post your comment

Solve : *
20 ⁄ 10 =


XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Va rugam nu copiati.