Doamna K (Kara Hui) locuieste intr-o vila luxoasa dintr-o zona linistita din suburbii, incercand sa intre in rolul gospodinei ideale, cu toate ca familia ei nu prea ii apreciaza “delicatesele” culinare. Sotul ei e medic ginecolog, in timp ce fiica ei e o adolescenta lipsita de incredere in propriile forte, ce se confrunta cu problemele specifice varstei si cu o aparenta lipsa de atentie din partea propriilor parinti. Doamna K, insa, nu este acea femeie casnica inofensiva care ai fi tentat sa crezi ca e la prima vedere. In momentul in care doi tineri incearca sa o jefuiasca, dandu-se agenti la o firma de curierat, Doamna K le da o lectie umilitoare, aratand o agilitate iesita din comun. In ziua in care organizeaza o petrecere la gratar cu vecinii si prietenii, la vila acesteia isi face aparitia, intempestiv, un personaj misterios, fost detectiv, care se da drept prietenul ei, dar de care Doamna K nu-si aminteste nimic. In realitate, acesta are intentii murdare, santajand-o cu unele informatii pe care le detine despre trecutul ei. Incidentul nu face decat sa deschida o Cutie a Pandorei pentru aceasta, deoarece secrete din trecut incep sa iasa la iveala si, odata cu ele, si personaje din viata ei din urma cu 15 ani…

Mrs. K (2016) e un thriller de actiune regizat de premiatul Ho Yuhang. Filmul e, in fapt, o coproductie Malaezia/Hong Kong/China, regizat de un regizor malaezian si cu o distributie mixta, in care protagonisti sunt actori cunoscuti din industria de film din Hong Kong: Kara Hui, Simon Yam sau Wu Bai. Protagonista povestii e Kara Hui (cunoscuta si ca si Kara Wai), o legenda a filmului din Hong Kong, ajunsa la 56 de ani la data filmarilor. Aceasta debuta in anii ’70 in productii de arte martiale ale studiourilor Shaw Bros, doua decenii fiind distribuita intr-o multime de filme wu-xia ce au scris istorie pentru filmul din Hong Kong (Dirty Ho, Invincible Shaolin, The Brave Archer, Return to the 36 chamber, Clan of the White Lotus). In anii ’90 a aparut in multe filme de actiune – perioada de glorie a filmelor de actiune din Hong Kong -, precum Angel Terminators, Lethal Angels 2, Madam City Hunter sau The Vengeance. “Mrs.K” seamana mult cu aceste productii din anii ’90, avand un scenariu simplu dar captivant, un buget redus, niste staruri ce straluceau in anii ’90 (ce tanar era Simon Yam in acea perioada…), o coloana sonora ce epateaza si multa actiune realizata fara ajutorul efectelor speciale, un lucru ce rar il intalnesti in ziua de azi. Asadar, filmul e realizat avand la baza ingredientele ce asigurau succesul filmelor de actiune acum 20-25 de ani, aceleasi ingrediente preluate la Hollywood de productiile low-budget de categorie B ce lansau pe banda rulanta staruri de actiune precum Marc Dacascos, Don “The Dragon” Wilson, Michael Dudikoff, Dolph Lundgren, Cynthia Rothrock etc. Cum arata un film realizat ca acum doua, trei decenii, in secolul XXI ? Surprinzator de bine. Daca urmaresti trailerul, te-ai astepta sa vezi o productie modesta, trasa de par, plina de clisee, care in nici un caz nu te poate convinge sa o vizionezi. Dar surpriza apare pe parcurs, cand realizezi ca lucrurile nu stau chiar asa, ca acesti veterani (Simon Yam – 61 de ani la data filmarilor, Kara Hui – 56, Wu Bai – 48) fac o treaba excelenta in compania actorilor mai tineri, ca filmul are ritm, tensiune si nerv, si ca regizorul are inspiratia de a introduce pe parcurs cateva elemente suprarealiste (e drept, redate prin mijloace simpliste) pe fundalul muzical al celebrei teme din filmele western spaghetti a lui Franco Micalizzi si Roberto Pregadio. Aceasta fina aluzie la tematica razbunarii in stil de “Est Salbatic” e unul din marile merite ale regizorului Ho Yuhang, de 10 ori premiat deja in cariera sa. Adam Chan, autorul coregrafiei scenelor de actiune, a fost nominalizat la premiile “Golden Horse” in 2016 la sectiunea Cea mai buna coregrafie de actiune. Cunoscutul regizor Fruit Chan are o aparitie de cateva secunde in film, in rolul unui personaj din trecutul protagonistei.

“Mrs. K” ramane o surpriza placuta a cinematografiei din Hong Kong a zilelor noastre, un thriller dinamic, cu doua legende ale industriei care inca nu si-au spus ultimul cuvant si cu o nota artistica evidenta, ce aduce putina sensibilitate in povestea pe alocuri destul de intunecata si misterioasa.

Traducerea, adaptarea si timingul au fost efectuate in premiera in Romania de gligac2002 (Asia Team) pentru asiacinefil.

Prezentare realizata de cris999 – asiacinefil

0 Comments

Post your comment

Solve : *
22 ⁄ 11 =


XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Va rugam nu copiati.