Jewel in the Palace poster 1Dae Jang-Geum” este o epopee istorica redata in 54 de episoade, produsa si difuzata de posturile MBC in anul 2003 in regia lui Lee Byung Hoon, un regizor cunoscut de noi mai ales prin dramele Yi San – 2007 si Dong Yi – 2010, ambele produse tot de MBC. Tematica principala este axata pe perseverenta, devotamentul si curajul personajului principal si pe reprezentarea culturii traditionale coreene, incluzand preparate din bucătăria coreeană de la curtea regala precum si medicina traditionala. Serialul a fost unul din marile succese ale Hallyu in intreaga Asie si nu numai, ajungand sa fie apreciat pretutindeni in lume. Povestea se desfasoara in urma cu 500 de ani, pe vremea dinastiei Joseon, in timpul domniei regilor Seongjong (1457-1494), Yeonsan-gun (1494-1506) si Jungjong (1506-1544) si se bazează pe povestea adevărată a lui Jang-Geum, prima femeie medic regal din istoria Coreei. Ea apare în Analele dinastiei Joseon si într-un document medical al timpului; totusi, referirile la ea sunt rare si scurte. Ca urmare, au fost si sunt inca unii care continuă să creadă că Dae Jang-Geum este doar un personaj fictiv.
lee-young-ae-in-jewelIntr-o societate dominata de barbati, în care femeile erau discriminate social si ca urmare lipsite de influentă, tanara orfana Jang-Geum ajunsa in bucataria palatului regal se daruieste cu perseverenta si tenacitate invatarii secretelor bucatariei regale asociate cu medicina traditionala în scopul tratarii bolilor de care suferea familia regala. Ca urmare, ea ajunge medic regal si apoi medicul curant al regelui. Regele insusi ii da titlul de „Dae (Marea ) Jang-Geum” si rangul oficial trei la Curtea Regala, bineinteles spre marea nemultumire a carturarilor si a sfetnicilor care considera ca decizia regelui de a introduce o femeie în elita birocratiei de la Palat reprezintă o sfidare deschisă si fără precedent la adresa lor.
Povestea începe cu punerea in aplicare a sentintei de condamnare la moarte, prin otravire, a Reginei Yun, mama regelui Yeonsan-gun, de catre o garda regala aflată sub comanda regelui. După eveniment paznicul regal Seo Cheon-Soo, care facea parte din grup, suferă un accident în drum spre casă. El este salvat de un personaj enigmatic care îi face o prezicere ciudata referitoare la viata lui ce graviteaza în jurul a trei femei: una pe care el nu vrea să o omoare, dar va muri din cauza lui, o altă femeie căreia vrea să-i salveze viata, dar care va muri din cauza lui, si o a treia care o să-l omoare, dar va salva multe vieti. In bucataria regala, ucenica Park este martoră la o conspiratie a doamnei Choi împotriva Reginei Mamă si pentru a i se inchide definitiv gura este acuzată pe nedrept că a întretinut relatii nepotrivite cu un ofiter din palat si este obligată să bea otravă. Dar Park Myeong-yi este salvată de doamna Han, cea mai bună prietenă a ei de la palat, care îi administrează un antidot. Mai târziu ea va fi salvată, din intamplare, de către Seo Cheon-Soo care demisionase din functia de la palat. Cei doi se căsătoresc si trăiesc în secret într-un sat, ca oameni dintr-o clasă inferioară. Acolo se naste fiica lor, Seo Jang-Geum.
lee-young-ae-jewelDupa instalarea pe tron a regelui Yeonsan-gun acesta dispune in anul 1504 cercetarea circumstantelor in care a fost condamnata si ucisa mama lui, regina Yun, si stabilirea vinovatilor. Ca urmare, Seo Cheon-Soo si familia lui sunt descoperiti, în mare parte datorită lui Jang-Geum, care spusese că familia sa nu a fost din clasa inferioară si că tatăl ei a fost ofiter militar la palat. Aceasta conduce la arestarea lui Seo si la destramarea familiei lui. Jang-Geum si mama ei scapa, dar mama este rănită mortal. Înainte de moarte, ea îi spune lui Jang-Geum ultima ei dorintă si anume aceea ca ea să devină Prima Doamna la Bucătăria Regală si să-i repare onoarea scriind în Cartea Primelor Doamne de la Bucătărie despre nedreptatea ce i-a fost facută. Jang-Geum reuseste să intre în palat. Prin talentul, curiozitatea, curajul, perseverenta, bunătatea si determinarea ei, ea o ajută pe Doamna Han Baek-Young (cea mai buna prietena a mamei sale, fapt pe care ea îl descoperă mult mai târziu), sa devina Prima Doamna a Bucătăriei. In Bucataria Regala tanara trece prin multe încercări fiind invidiată pentru ca este este mai inteligenta si mai talentata decât alte ucenice. Jang-Geum continuă să gătească calauzita de filozofia că obiectivul de a găti este acela de a aduce sănătate si fericire persoanei ce mănâncă. In urma unei conspiratii condusă de doamna Choi si de nepoata ei Geum-Yeong impreuna cu oficiali de rang înalt cu scopul de a păstra monopolul asupra livrărilor la Bucătăria Regală, doamna Han si Jang-Geum sunt exilate în insula Jeju ca sclave, pe baza unor acuzatii false de trădare.
Pe insula Jeju o întâlneste pe Jang-Deok, un medic celebru, despre care ea credea ca este o sclava si de la care Jang-Geum află că femeile-medic competente pot lucra în Palat in urma unei preselectii riguroase. Ea realizeaza că aceasta este singura modalitate prin care poate reveni la palat pentru a le răzbuna pe mama ei si pe doamna Han. Asa ca, in urma sfaturilor lui Jang-Deok, ea învată medicina cu perseverenta si tenacitate. Dar pentru a îmbrătisa cu adevărat virtutile meseriei de medic ea trebuie să scape de ea însăsi si de ura din sufletul ei. Învată acest lucru si reintră în palat unde parcurge un drum lung si anevoios pana devine medicul personal al regelui.

Jewel secventa 1Personajele serialului sunt interpretare de urmatorii actori:
Seo Jang-Geum este interpretata de actrita Lee Young-Ae, o actrita de top in Coreea de Sud care de la prima sa aparitie ca model in televiziune si-a câstigat denumirea de „Oxygen Lady”. După succesul obtinut în reclamele comerciale televizate, a dobandit din ce în ce mai multă faimă ca urmare a rolurilor spectaculoase jucate în dramele si filmele coreene. A jucat in peste zece seriale de televiziune si in mai multe filme pentru care a fost recompensata cu multe premii , dar cel mai rasunator succes l-a obtinut cu Dae Jang-Geum. Acesta a fost si ultimul rol acceptat de actrita intr-un serial de televiziune, retragandu-se de pe micul ecran in plina glorie. Doi ani mai tarziu, dupa aparitia in “Sympathy for Lady Vengeance”, a decis sa se dedice vietii personale, renuntand si la film. Totusi, in acest an, la 43 de ani, producatorii coreeni i-au propus aparitia in “Jewel in the Palace 2”, iar actrita se gandeste serios sa accepte rolul care i-a adus de altfel si cea mai mare popularitate la nivel mondial.
Min Jung-Ho este un tanar foarte inteligent si educat care combina cunostintele cu stapanirea artelor martiale. El este judecător in Hang Sung Boo si se intampla sa o salveaze pe Jang-Geum. Cand se reintalnesc mai tarziu cei doi se implica intr-o relatie sentimentala. Personajul acesta este interpretat de actorul Ji Jin Hee pe care cu siguranta l-ati vazut in multe filme, cum ar fi Parallel Life, H sau serialul Dong Yi.
Choi Geum-Young este o tanara ambitioasa si aroganta ce intra in Palat ca nepoata a influentei doamne Choi. Inteligenta si talentul ei culinar sunt de multe ori comparate cu cele ale lui Jang-Geum, asa ca devine rivala pe viata a acesteia. Actrita Hong Ri Na este cea care da viata acestui personaj.
ji jin hee in Jewel in the PalaceKing Jung-Jong este al 11-lea rege al dinastiei Joseon, un om foarte blând, dar foarte slab, indecis, neputiincios . Lipsit de putere, el isi deplange profund sotia pe care nu a putut-o proteja de uneltirile ministrilor care au silit-o sa se sinucida din motive politice. Regele o cunoaste pe Jang-Geum în mijlocul eforturilor sale disperate pentru o reformă politică. In ea găseste un companion plin de intelegere si compasiune , iar mai tarziu pentru prima dată într-un deceniu, dupa moartea sotiei, se simte atras de ea ca femeie. Rolul acestuia este interpretat de catre Im Ho, un actor cu o bogata activitate cinematografica si pe care noi l-am putut vedea in serialele Queen Seon Deok si The Painter of the Wind
Han Baek-Young este doamna in bucataria regala, fosta prietena a mamei lui si Jang-Geum si acum profesoara acesteia din urma. Ea este foarte talentata în arta culinară, este o persoană riguroasă si desi încăpătânata de la natură, de fapt are un suflet foarte bun. Rolul acesteia este interpretat de o actrita pe care nu se poate sa nu o cunosteti, Yang Mi Kyung care a jucat in foarte multe kdrame, dintre care noi am vazut-o in May Queen si The Duo precum si in The Moon That Embraces the Sun.
Choi Sung-Geum – doamna in bucataria regala, este sora lui Choi Pan Sool si matusa lui Geum-Young. Ea provine dintr-o familie puternica si bogata si de la o varsta frageda a invatat despre alimente si arta culinara. Este o femeie aroganta si mândra, stapanita de o dorinta acerbă de a obtine tot ceea ce vrea, motiv pentru care nu exista nimic care sa o impiedice pentru atingerea scopurilor sale. Este o persoana de actiune, asa ca mereu are pregatit un complot impotriva lui Jang–Geum si a doamnei Han. Actrita Kyun Mi Ri este cea care da viata acestui personaj . Ea a jucat in foarte multe drame , printre care amintesc de Rooftop Prince , Yi San, Jumong.

Jewel secventa 2Serialul “Dae Jang Geum” a avut un succes rasunator in Coreea de Sud cu un rating mediu de 45,8% , atingand un record de vizualizare de 57,1%. “Dae Jang Geum” a fost difuzat in foarte multe state din Asia, din cele doua Americi sub titlul “Jewel in the Palace”, in Australia si Europa, chiar si in Romania sub denumirea de „Giuvaierul palatului”. Popularitatea uriasa a dramei a produs un impact cultural semnificativ, foarte benefic pentru dezvoltarea turismului in Coreea de Sud. In acest scop in anul 2004 a fost deschis un parc tematic in Yangju, provincia Gyeonggi – locul unde au fost filmate majoritatea episoadelor.
Demn de remarcat este si Ost-ul serialului cu titlul Onara, care sugereaza in mod remarcabil atmosfera epocii povestii. Melodia este interpretata în stilul pansori, un gen muzical coreean care a apărut în timpul dinastiei Joseon ce a fost foarte popular în secolul al 19-lea. Refrenul :”He-I-ya di-i-ya heiyadara nino ” se numeste chu-imsae în pansori traditional. Versurile cantecului sunt interpretate in coreeana arhaica si descrie o fată care tânjeste dupa un iubit cu care nu poate fi . Ea isi acceptă soarta asa cum este si isi continua mai departe viata.
Serialul si actorii au fost recompensati cu o multime de premii, dupa cum urmeaza:
MBC Drama Awards: Marele premiu/ Daesang – Lee Young-ae; Top Excellence Actress – Lee Young-ae Special Acting Award – Yang Mi-kyung ; Special Acting Award – Im Hyeon-shik ; cel mai bun scenariu – Kim Yeong-hyeon
Baeksang Arts Awards: cel mai bun regizor TV – Lee Byeong-hoon ; premiul de popularitate TV-actrita Yang Mi-kyung .

Chiar daca aceasta drama este mai veche, ea are un parfum aparte, autentic coreean, oferind un adevarat spectacol, o adevarata incantare si delectare !

Multumiri pentru implicare colegei noastre cristinab.

Prezentare realizata de mialex55 – asiacinefil

0 Comments

Post your comment

Solve : *
22 × 5 =


XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Va rugam nu copiati.