Jeong Do Jeon posterIntemeierea dinastiei Joseon este o tema populara in k-dramele de televiziune coreene din aceasta perioada. Canalul coreean KBS e unul din cele mai dedicate canale tv din Coreea fata de istoria nationala, comandand si difuzand de ani de zile, fara incetare, seriale istorice lungi, in care se zugraveste fie un episod crucial din istoria tarii, fie imaginea unei personalitati istorice memorabile, pe un fundal istoric de cele mai multe ori zbuciumat. Astfel, e suficient sa amintim faptul ca „Jeong Do Jeon” a urmat in acelasi interval orar ocupat in anii anteriori de seriale precum „The King of Legend”, „Gwanggaeto, the Great Conqueror” sau „King’s Dream”, toate seriale-gigant cu zeci de episoade. Difuzarea lui a inceput dupa doi ani de pregatire si o investitie de 13,5 miliarde de woni (12,5 milioane dolari), cu speranta ca va reusi sa reeediteze succesul rasunator al “Tears Of Dragon” din 1996, drama care reflecta acelasi interval de timp si evenimentele care l-au marcat.

Jeong Do Jeon secventa 0Jeong Do Jeon este o drama in 50 de episoade ce apare ca raspuns la numeroasele critici referitoare la restabilirea locului pe care ar trebui sa-l ocupe piesele istorice autentice, tot mai rare la acest inceput de secol. Poate o drama epica sa supravietuiasca in ziua de azi ramanand fidela evenimentelor istorice, fara a le infrumuseta? Multi au scuturat neincrezatori din cap, spunand ca nu. Dar KBS, cu serialul „Jeong Do Jeon”, care a avut un succes rasunator, a dovedit ca se poate. Spre deosebire de alte drame, aceasta se concentreaza pe viata unui titan politic mai degraba decat pe viata monarhilor. Ce anume a determinat interesul brusc al coreenilor pentru un politician (Jeong Do Jeon, 1342-1398) care a trait in urma cu 600 de ani? Poate e acelasi lucru care a facut din el un serial extrem de popular, anume faptul ca societatea coreeana de astazi are similaritati cu ultimii ani ai Goryeo – populatia nutreste o dorinta arzatoare de reforma si isi doreste in fruntea tarii niste politicieni adevarati care sa aiba grija de bunastarea coreenilor prin intelegere si compromis in loc de certuri si vorbe goale.

„Jeong Do Jeon” prezinta evenimentele ce au loc intr- o perioada de 24 de ani – pornind din anul 1374 si terminand cu 1398, an ce marcheaza sfarsitul dinastiei Goryeo si inceputul dinastiei Joseon. Drama oglindeste conflictul dintre cei care vor sa construiasca dinastia Joseon si cei care se lupta sa protejeze dinastia Goryeo. Intr-un cuvant – SCHIMBARE. Numai ca schimbarea presupune inlocuirea a ceva cu altceva si nu se poate produce lin pentru ca cei afectati de ea i se vor opune cu indarjire.

Jeong Do Jeon secventa 2Goryeo, la sfarsitul secolului XIV, inseamna vremuri de cumplita saracie pentru oamenii simpli. Ani la rand de seceta si darile pe care trebuie sa le achite catre stat si nobili i-au transformat in muritori de foame. Ei nu au reprezentanti in birourile guvernamentale unde titlurile de promovare nu se obtin pe merit ci dupa apartenenta la clasa aristocratica sau sunt cumparate cu daruri scumpe facute politicienilor corupti aflati la carma tarii. Regele Gongmin, profund afectat de moartea imparatesei Noguk, are ca singura preocupare ridicarea unui altar in cinstea acesteia. Este rupt de realitate si nu-i pasa de soarta poporului. Dusmanii sunt la hotare, dar si in interior, caci dregatorii preocupati numai de pastrarea puterii si sporirea averii actioneaza chiar si impotriva intereselor de stat. Aceasta fiind situatia cine ar mai putea atunci sa lupte pentru binele omului de rand, de unde i-ar putea veni salvarea?

Un grup de tineri carturari de la Academia Regala viseaza sa schimbe lumea. Unul dintre ei este Jeong Do Jeon, zis si Sambong. Este cel mai bun savant confucianist si neoconfucianist, un ganditor politic fara egal printre omologiii sai la acea data. El crede ca trebuie indepartat guvernul corupt de la carma tarii, iar sarcina invatatilor este aceea de a construi o tara ideala in care fiecare cetatean poate trai bine. Nascut intr-o familie saraca, acesta a trebuit sa munceasca intreaga viata pentru a se intretine. Implinirea marilor sale ambitii s-a impiedicat de lipsa de progres intr-o societate in care vechile reguli constituiau o frana in calea dezvoltarii.

Jeong Do Jeon secventa 1Lee In Yim, detinatorul celui mai inalt rang printre dregatorii ceresti este, de fapt, forta din spatele regelui marioneta in perioada de declin a Goryeo. Este nobil si este dotat cu o inteligenta sclipitoare, canalizata insa catre planuri diabolice menite sa-i pastreze pozitia privilegiata. Este corupt pana-n maduva oaselor, dar cu talentul sau de manipulator si sustinerea celor de o teapa cu el reuseste sa-i transforme pe acuzatori in acuzati si sa se debaraseze de ei. Intelege potentialul pe care-l reprezinta Jeong Do Jeon si cum incercarea de a-l atrage de partea sa da gres, ii este limpede ca reprezinta un inamic care trebuie inlaturat. Nu obtine condamnarea lui la moarte, dar il trimite in exil pentru 10 ani, amintindu-i ca nu e atat de usor sa schimbe lumea si ca nu va putea face nimic cat timp el, Lee In Yim, este in viata. Desfasurarea actiunii consta in numeroasele confruntari dintre reprezentantii celor doua tabere. Pe de o parte tabara carturarilor din care face parte Sambong, erudit ce are viziunea unui stat prosper aparat de o armata puternica si, pe de alta parte, aristocratia, politicienii corupti care detin puterea, ce cunosc foarte bine chichitele legislative si stiu sa jongleze cu ele. O lupta inegala pana in momentul in care Sambong intelege ca pentru a da viata acestor nazuinte este nevoie de sustinerea unui om puternic, descoperit in persoana generalului Lee Seong Gye. Jeong l-a incurajat Lee Seong Gye (1335-1408) sa puna bazele dinastiei Joseon, care va domni peste Coreea mai mult de 500 de ani. A fost foarte mandru de el insusi, pentru ca nu a fost doar un consilier, ci un co-fondator al noului regat, a stabilit o ideologie de guvernare, a construit Hanyang (azi Seul) in calitate de capitala a regatului nou-nascut, si a pus bazele unui stat nou prin reforma asupra proprietatii terenurilor agricole si prin impiedicarea aristocratiei de a mai detine o armata privata.

Jeong Do Jeon secventa 3Prezenta in distribute a unor nume de actori veterani precum Cho Jae-hyun (Jeong Do Jeon), Park Yeong –gyu alias Lee In Im si Yoo Dong Geun (gen. Lee Seong Gye) au dat greutate serialului si l-au facut sa fie luat in serios. Cho Jae–hyun a acceptat sa joace rolul celebrului personaj imediat ce a citit scenariul. Scenariul dramei este unul bine documentat, cu multe figuri interesante in afara de Jeong Do Jeon, cum ar fi regele fondator al dinastiei Joseon, Taejo, Lee Seong Gye si fiii sai, figuri istorice ce isi au povestea lor dramatica. Drama a devenit favorita barbatilor de varsta medie mai interesati de problemele politice si sociale decat fanii de sex feminin.

Catalogat drept rebel si tradator pentru ca a rasturnat dinastia Goryeo, Jeong Do Jeon a fost victima neintelegerilor si a fost reevaluat destul de tarziu. Din aceasta cauza publicul si mediul academic nu au fost interesati de el. Viata lui a fost transpusa intr-o k-drama doar atunci cand oamenii au fost curiosi sa afle mai multe despre povestea personala a lui Jeong Do Jeon si conditiile in care a deschis o noua era. Apetitul telespectatorilor Jeong Do Jeon secventa 4pentru drame politice si noi lideri a fost atestata de popularitatea unor filme si seriale recente precum Deep Roteed Tree (2011) Masquerade (2012) , The Secret Door (2014). Echipa regizor-scenarist e una cu experienta cand vine vorba de seriale de epoca, regizorul Kang Byung Taek avand la activ serialele Emperor of the Sea si The Great Merchant Kim Man-deok, in timp ce scenaristul Jung Hyun Min se poate lauda cu „Fredom Fighter Lee Hoe-young”. Serialul, ce a avut un rating mediu de 16 % la nivel national, a fost recompensat cu 6 premii, printre care si Marele Premiu, Cel mai bun actor (Cho Jae-hyun) si Cel mai bun scenariu. Regizorul productiei, Kang Byung Taek, a afirmat ca a vrut sa prezinte un politician care a muncit pentru realizarea visurilor sale: „M-am gandit ca aceasta avem nevoie sa vedem in 2014”. Cei care au urmarit drama o considera drept o capodopera, detinand in perioada difuzarii locul 1 in topul preferintelor – toate acestea ar trebui sa fie argumente ce vin in sprijinul ideii ca este un serial ce nu trebuie ratat !

Prezentare realizata de kira – asiacinefil

0 Comments

Post your comment

Solve : *
20 − 14 =


XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Va rugam nu copiati.