Dal Jas spring poster„Dal Ja’s Spring”, desi a fost difuzat de postul coreean de televiziune KBS2 la inceputul lui 2007, pare desprins din anii de inceput ai Hallyu, cand se faceau seriale placut de urmarit si de calitate. Iar acest lucru e reflectat de ratingurile atinse de cele 22 de episoade ale sale, pornind de la 14,9% si ajungand si pana la 19,8%, lucru care e extraordinar pentru un serial comedie/romantic la nivelul anului 2007. In ziua de azi, acest gen de seriale abia reuseste sa treaca de 10-12 %, insa si oferta de seriale s-a diversificat. Nu doar povestea capteaza atentia (de altfel un subiect banal – lumea vazuta prin ochii unei „fete batrane” de 33 de ani ce inca mai viseaza la Fat Frumos), ci mai ales interpretarea protagonistei, Chae Rim, ce a fost recompensata la KBS Drama Awards cu premiul de Excelenta pentru interpretarea prsonajului Dal Ja. Chae Rim a fost o vedeta a serialelor de televiune romantice de la inceputul anilor 2000, dar care din pacate din 2010 nu a mai fost distribuita in nici o productie de televiziune. Ca alte vedete din primul val al Hallyu, si peste Chae Rim au trecut anii, iar serialele din ziua de azi au la baza scenarii scrise dupa alte standarde, pentru actrite ce nu au implinit inca 30 de ani. Una din putinele exceptii o reprezinta Choi Ji-woo, care la cei aproape 40 de ani inca reuseste sa se mentina in atentia publicului si nu renunta la actorie. Din pacate, viata de vedeta in show-biz-ul coreean e destul de scurta, si multe actrite celebre in anii 90 si la inceputul anilor 2000 au renuntat la actorie, prcum Shim Eun-hwa sau Lee Young-ae. Revenind la „Dal Ja’s Spring”, mai trebuie spus ca scenariul e scris de Kang Eun-kyung, autoarea povestii din „Hotelier” si „Gu Family Book”. De asemenea, pe langa Chae Rim, il putem revedea in distributie pe tinerelul Lee Min-ki (22 de ani la data filmarilor), aflat la cea mai buna prestatie dintr-un serial si totodata la ultimul rol dintr-un serial de televiziune, cel putin pana in prezent, acesta optand a se dedica mai apoi doar filmelor pentru marele ecran, in acest an facand pasul spre primul rol negativ dintr-un film, in „Monster”. O surpriza placuta e reintalnirea cu Lee Hyun-woo, cel care avea sa mai apara odata cu Chae Rim intr-un serial, „Oh, my lady”, 4 ani mai tarziu. Intr-un rol secundar, il veti putea recunoaste si pe Kim Jae-wook, pe care ni-l amintim din Kingdom of the Winds, Coffee Prince, Bad Guy sau Antique. Dar sa vedem despre ce este vorba in serial si cu ce incearca sa ne cucereasca scenarista.

Dalja secventa 1Eroina principala a serialului este Oh Dal Ja, o celibatara inocenta in varsta de 33 de ani, care inca viseaza la „Fat-Frumos pe cal alb”. In plan profesional, tanara pare implinita. Lucreaza ca director in cadrul unui show de televiziune axat pe promovarea si achizitionarea online a diferitelor produse. Este o privilegiata a sortii, bucurandu-se de o familie iubitoare, de prieteni fideli, bani, putere si de succes. E saritoare, sufletista, optimista, apreciata de colegi, dar, in ciuda acestei pleiade de calitati, Oh Dal Ja n-are niciun iubit. Nu-si propune teluri inalte, singurul lucru dupa care tanjeste fiind… casatoria.
Mai mult ca sigur, in jurul tinerei, „roiesc” barbatii. La locul de munca, il intalneste pe producatorul Shin Sae Do, un tip flusturatic, extrem de versat in relatia cu sexul frumos si aparent gentil in ce-o priveste pe tanara neexperimentata si credula. Proiectand eronat asupra lui asteptarile-i romantice, inocenta burlacita vede in Shin Sae Do „barbatul ideal”. Visul i se spulbera brusc cand descopera ca „idolul” sau face ochi dulci lui Wee Seon Joo, „gazda de emisiuni”. Manata de samburele geloziei, Dal Ja doreste sa-si ia revansa. In aplicarea planului ei de razbunare, intervine un personaj misterios, cu un trecut nebulos, Kang Tae Bong, un tanar dezghetat si plin de farmec. In ochii anturajului, acesta trebuie sa joace exemplar rolul de ”iubitul din umbra” al lui Oh Dal, in baza unui „contract” si nu a unui exces de… marinimie. Doar o intelegere de ordin pecuniar ar putea motiva un fante intalnit intamplator, determinandu-l sa devina „anvelopa de rezerva” a unei „fete batrane”. Si, totusi, „armele ascunse” ale dragalasei Dal Ja fac „victime” sigure, printre pretendentii la nurii ei feciorelnici numarandu-se si un bogat om de afaceri, un tip prezentabil si inteligent, responsabil cu brandul „The Beauty”: reprezentantul Eom Ki Joong, „gentlemanul perfect”.
Trei barbaţi si… o femeie au norocul sau ghinionul sa impartaseasca o multime de experiente si sa traiasca la cote maxime tot ce le rezerva viata. Si in acest amalgam de peripetii, cine va fi acela care va stapani inima simpaticei Oh Dal Ja ? Don Juan-ul Shin Sae Do, carismaticul Kang Tae Bong sau „tipul perfect”, Eom Ki Joong ? Cine va sfarsi ca un adevarat „cavaler în armura stralucitoare ?”

Dalja secventa 3Aventurile traite de personajul central al acestui serial ne ajuta sa creionam in tuse hazlii portretul celibatarei trecute de 30 de ani. Daca in anii ‘80, adolescentele gen Dal Ja credeau ca virginitatea şi puritatea sunt adevaratele virtuti ale unei femei, in anii ‘90, tinerele de 20 de ani optau deja pentru egalitatea intre femei si barbaţi, idealul urmarit cu frenezie fiind „femeia independenta”. Lucrurile par sa se schimbe dupa etatea de 30 de ani, cand „femeile Dal Ja” constientizeaza dureros ca sunt „in floarea varstei” si gandesc ca cea mai frumoasa parte a vietii lor s-a scurs deja. Dar varsta e o dulce povara, facandu-le mai intelepte. Astfel, „fetele batrane” invata cu aviditate de la barbatii din jurul lor ce inseamna sa fii competitiv, descopera ca lucrurile aparent neinsemnate pot fi extraordinare si ca nu-i nicio problema daca nu se plaseaza mereu in frunte. Ele trag concluzii din experienta fiecarei zile, intelegand ca mariajul nu e asemeni unei indatoriri pe care esti obligat s-o duci la bun sfarsit. E minunat sa te casatoresti, dar, daca n-o faci… nu-i nicio problema. Sa fii fericita, chiar si singura, in etapa de glorie a vietii tale este, de fapt, o chestiune de liber arbitru.

Dalja secventa 4Pentru prototipul feminin „Dal Ja”, nu perceptia societatii e importanta, ci asumarea pe deplin si cu demnitate a statutului de „femeie singura”. In opinia multor barbati, Dal Ja e un pic prea „in varsta” pentru a trai nesabuit şi aventuros si, in acelasi timp, destul de tanara pentru a se pune la casa ei si a duce o viata pasnica si extrem de monotona. Aflata permanent la „rascruce de drumuri”, femeia Dal Ja alege fie sa ramana singura pentru totdeauna, fie sa prinda ultimul tren, casatoria. Dar ea continua sa viseze la „marea dragoste”, asa cum a facut-o dintotdeauna.
Pentru femeia celibatara de peste 30 de ani, dragostea este ca o zi superba de primavara, care nu se sfarseste niciodata. Si, chiar daca in ochii celorlati pare ca „s-a vestejit”, sufletul ei asteapta neobosit „sa infloreasca” prin iubire…

Traducerea serialului a fost efectuata in premiera in Romania de Claudia si uruma (Asia Team) pentru asiacinefil !

Prezentarea: Claudia – asiacinefil

0 Comments

Post your comment

Solve : *
30 − 13 =


XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Va rugam nu copiati.