Brotherhood of Blades posterIn acest an, cea de-a 19-a editie a Festivalului International de Film de la Busan, ce se va desfasura in intervalul 2-11 octombrie, va fi una in centrul careia se va afla filmul chinezesc, peste 20 de productii chinezesti si o multime de vedete ale filmului chinezesc urmand a fi prezente la cunoscutul festival coreean de film. Intre nume sonore precum Zhang Yimou, Chen Daoming (protagonistul din “Coming Home”), Ann Hui (cu proaspatul “The Golden Era”), Peter Chan, Anthony Wong sau Charlene Choi, la festival va fi prezent si regizorul debutant Lu Yang, cu unul din cele mai reusite filme wuxia ale anului, “Brotherhood of Blades”. In China, filmul a obtinut incasari, in prima luna de la lansare (7 august 2014), de 14,1 milioane dolari, in conditiile in care nu a avut in distributie nici un nume sonor, iar inclusiv in dreptul numelui regizorului era trecut un anonim debutant. Filmul s-a dovedit atat de bine realizat, cu un scenariu solid si acaparant, incat faima lui a ajuns repede la urechile coreenilor, ce nu au ezitat sa invite realizatorii la Busan. Cu actiunea plasata in prima jumatate a secolului XVII, “Brotherhood of Blades” spune povestea a trei camarazi de arme, prieteni in viata de zi cu zi, ce lucreaza in slujba Imparatului, dar care cad in mijlocul unei conspiratii. In rolul principal, al asasinului imperial Shen Lian, a fost distribuit actorul taiwanez Chang Chen (37 de ani), ce a avut o cariera stralucita pana in prezent, avand sansa sa apara in filme ale unor mari regizori, multe de epoca, precum “Happy Together” si “2046” ale lui Wong Kar-wai, “Crouching Tiger, Hidden Dragon” al lui Ang Lee sau in filmul lui Hou Hsiao-hsien, “Three Times” (2005), interpretare ce i-a adus si o nominalizare la “Cel mai bun actor” la Golden Horse Awards.

Brotherhood of Blades secventa 1In preajma anului 1620, dupa ce 8 ani a fost Sef al Eunucilor si Asasinilor Imperiali, Wei Zhongxian e eliberat din functiile detinute la Curte de noul Imparat, si trimis intr-o zona nesigura de la hotar. 7 din 10 oficiali ai Curtii erau, pe atunci, oamenii lui Wei Zhongxian, acestia formand asa numita “Clica a Eunucilor”. Odata cu indepartarea lui Wei, noul Imparat dispune arestarea, torturarea si uciderea adeptilor acestuia de la Curte. Sarcina indeplinirii acesteui misiuni periculoase si deloc onorante revine Asasinilor Imperiali, o divizie de luptatori bine pregatiti, cunoscatori ai artelor martiale si manuirii armelor, temuti si evitati de toata lumea, ce mereu actionau la lumina lunii sau in umbra intunericului. La putin timp dupa ce Imparatul a dat porunca arestarii tuturor membrilor Clicii, Excelenta Sa Zhang face o vizita neanuntata la Biroul Asasinilor Imperiali. De aici recruteaza 3 persoane, carora le incredinteaza o misiune secreta in numele Imparatului: ajungerea din urma a fugarului Wei Zhongxian si asasinarea acestuia. Persoanele alese dintre Asasini sunt 3 prieteni, frati de cruce, fiecare avand slabiciunile, asipiratiile si problemele sale in viata de zi cu zi. Shen Lian e indragostit de o curtezana si are un singur tel: sa stranga bani suficienti pentru a-i rascumpara libertatea si a o lua de sotie. Lu Jianxing doreste sa ii ofere mamei sale, cat timp mai e in viata, satisfactia de a-si vedea fiul in pozitia avuta odata de tatal sau, anume promovat intr-o functie de rang superior in Politie, iar pentru asta e dispus sa ofere mita si credite sefului sau. Iar Jin Yichuan e un impostor ce a imbracat straiele de Asasin Imperial furandu-le de la unul real, insa secretul sau e stiut de un rival de-al sau de sub primul sau maestru, care il santajeaza periodic, storcand o multime de arginti de la el. Cei trei nominalizati vad in capturarea lui Wei sansa vietii lor si calea catre implinirea propriilor aspiratii. Insa ceea ce pare o misiune murdara la prima vedere se va transforma intr-un veritabil calvar pentru ei, fiind prinsi in mijlocul unei conspiratii greu de imaginat.

Brotherhood of Blades secventa 2Un wuxia deosebit, o productie care te va tine in tensiune pe tot parcursul vizionarii, plin de scene de lupta superbe, redate pana in detaliu, o delectare pentru orice fan al genului. Povestea este coerenta si prezentata gradual, pas cu pas, in ciuda numarului destul de mare de personaje, care pot ridica greutati in identificarea lor dupa nume spectatorului non-chinez. Ceea ce atrage atentia la acest scenariu e tonul grav, realist, in care e zugravita evolutia evenimentelor, fiecare personaj din cei trei protagonisti pozitivi avandu-si momentele sale in cadrul scenariului. Acest lucru a permis spectatorului sa-si creeze o imagine de ansamblu coerenta despre eroi, lucru ce a inlesnit chimia grupului, la un moment dat cei trei fiind prezentati ca un singur personaj, cu ganduri identice, cu aspiratii similare. Si cum se intampla de obicei in filmele wuxia, totul ajunge sa se reduca la clasica lupta dintre Bine si Rau, cu deosebirea ca de aceasta data nu Imparatul sau interesele Imperiului sunt idealul ce motiveaza eroii, ci implinirea propriilor aspiratii, niste motivatii personale. Acest lucru da o nota de realism intr-o cinematografie chineza care nu scapa nici o ocazie sa preamareasca entitatea statala si istoria glorioasa milenara a Chinei. “Brotherhood of Blades” e o productie realizata in intregime in China continentala, deci nu este atat de comerciala precum realizarile similare din Hong Kong, pline de exagerari intentionate; din contra, e o productie sobra, tensionata, care te prinde imediat. Una peste alta, unul din cele mai bune filme wuxia ale ultimilor ani, ce demonstreaza ca pentru a realiza ceva de succes nu e nevoie neaparat de un nume mare care sa traga filmul ca o locomotiva dupa el, ci doar de un scenariu bun si toate ingredientele specifice genului la care chinezii sunt experti.

Traducerea, adaptarea si timingul au fost realizate in premiera in Romania de cristinab, lasedan si gligac2002 (Asia Team) pentru asiacinefil.

Prezentarea: cris999 – asiacinefil

0 Comments

Post your comment

Solve : *
21 × 7 =


XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Va rugam nu copiati.