Queen of office posterDesfasurata pe fondul crizei financiare asiatice din ultimii 16 ani, actiunea serialului ne aduce in atentie importanta pe care coreeneii o acorda locului de munca, mai ales a unui loc de munca stabil. Pentru a intelege mai bine fraza care apare obsesiv in fiecare episod…”principalul vis al sud-coreenilor nu mai este reunificarea nationala ci dobandirea unui post permanent”, poate este potrivit sa ne reamintim cateva date statistice despre performantele economiei sud-coreene. La o populatie de aproape 50 milioane de locuitori, populatia activa este de aproape 24 milioane locuitori , situandu-se in 2013 pe locul 4 in Asia si pe locul 13 in lume, iar venitul mediu pe cap de locuitor a fost de 23.000 dolari SUA si o rata somajului de 3,6-4%. Analizand in doar cateva cuvinte managementul intreprinderii dezvoltat in aceasta tara cu o economie de succes, putem constata ca sub actiunea unui complex de factori s-a conturat in Coreea de Sud un sistem propriu de management cunoscut sub denumirea de management de tip K (K-type management); intre diverse caracteristici ale acestui tip de management, sintetic se pot aminti urmatoarele:
– orientarea catre armonie (inhwa), ceea ce presupune o mentinere sub Queen of Office secventa 1control a conflictelor dintre diverse grupuri din organigrama;
– flexibilitatea angajarii pe viata, ceea ce inseamna combinarea diverselor tehnici/raporturi contractuale si formarea a trei categorii de salariati: manageri profesionisti, salariati permanenti si salariati temporari;
– loialitatea personalului, ce se castiga prin constructia unor raporturi de incredere intre individ si grupul structural de care apartine.
Privind din exterior poate nu sesizam diferenta dintre un loc de munca pemanent si unul pe perioada determinata; vizionand acest serial, vom intelege ca diferenta nu inseamna doar o chestiune de durata, ci este o diferenta care influenteaza filosofia fata de munca, de companie dar si fata de colegii de munca. Si totusi, faptul ca aproape 8 milioane de angajati au contracte de munca pe perioada determinata este o presiune pe care angajatii o resimt din plin incercand sa se adapteze caracteristicilor acestui management dezvoltat mai ales da marile companii.

Queen of Office secventa 2Intors din America, proaspatul absolvent de Harvard, Jang Gyujik, este asteptat si angajat director de marketing la compania Y Jang, cea mai mare firma de sos de soia din Seul. Compania are nevoie de personal suplimentar pentru a depasi o perioada dificila, iar solutia adoptata este de a angaja personal pe perioada determinata . Selectate in urma interviului, domnisoarele Jeong Juri si Kim Jeom-Sun devin colege si membre ale aceluiasi birou: echipa de sustinere. Sub conducerea directa a domnului Mu Jeonghan, cu un sef care este perceput ca „regele vanzarilor” echipa de la serviciul de promovare face eforturi pentru a se achita de sarcinile de serviciu tot mai diverse si mai presante, din moment ce situatiile de criza par tot mai complicate si nesfarsite. Cand totul pare fara solutii, Domnisoara Kim este cea care rezolva si gaseste solutii la orice problema. Femeie remarcabila, increzatoare in fortele proprii si calificata in numeroase domenii, Domnisoara Kim respecta cu strictete termenii contractului sau de munca fara nici o exceptie. Orice sarcina sau serviciu solicitat peste contract este prestat ca munca suplimentara si taxat ca atare. Avand personalitati, filosofii, perceptii si atitudini diferite fata de colegi, companie, munca sau viata de familie Domnisoara Kim si Directorul Jang incep sa lucreze impreuna, insa ramane de vazut daca vor reusi sa convientuiasca. Diversitatea problemelor la care trebuie sa faca fata eroii nostri, personaliatatea diferita dar si momentele dificile sau placute pe care colegii le impartasesc, fac ca in „zidul de aparare” ridicat in jurul propriei persoane sa apara fisuri. Alchimia sufletelor lucreaza fara voie, fara ratiune, astfel ca, imperceptibil, ostilitatea devine amabilitate, agresivitatea devine blandete, duritatea se transforma in simpatie, indiferenta in grija, respingerea in acceptare… Dincolo de concurenta pentru locul de munca, competente, invidie, sentimente personale, iubiri mai vechi si mai noi, traind si muncind impreuna, involuntar devii implicat in relatia interumana, iar daca adaugi la asta „dragostea la prima vedere” care te „loveste” fara stire sau voie, vom intelege si savura numeroasele divergente si intreceri intre angajatii permanenti si cei temporari, dintre colegii mai tineri si seniori, intre Domnisoara Kim si managerul Jang…Peste toate evenimentele si intamplarile simti ca pluteste o intrebare care isi cauta raspuns: sa fie doar destinul cel care i-a reunit pe eroii nostri la aceeasi companie…? Vizionand serialul vom descifra si raspunsul la aceasta intrebare.

Queen of Office secventa 3Prezenta protagonistului masculin Oh Ji-ho, care a cunoscut succesul cu serialul Fantasy Couple si Slave Hunters, seriale care o primit o multime de premii si care au avut ratinguri ridicate, este o garantie ca vom avea parte de un serial amuzant, deconectant, care reuste sa-ti induca o stare de buna dispozitie, de vizionat atunci cand vrei sa te relaxezi. In rolul principal feminin, adevarata vedeta a serialului, e nimeni alta decat Kim Hye-soo, cunoscuta pentru rolurile din „Modern Boy” si „The Thieves”, care la 43 de ani impresioneaza intr-un rol de aminteste de strictetea lui „The Plan Man”. De altfel, serialul le-a adus celor 2 protagonisti premii: pentru Kim Hye-soo Marele Premiu, iar pentru Oh Ji-ho Premiul de excelenta, impreuna cei doi castigand si premiul pentru Cel mai bun cuplu dintr-un serial KBS in 2013, la KBS Drama Awards 2013. Serialul a avut ratinguri destul de bune pentru o comedie romantica, pornind de la un modest 9,4% si ajungand la episodul 7 la 13,6%.. Dupa un scenariu scris de Yoon Nan-joong („Flower Boy Ramen Shop”), „Queen of Office” ne ofera pe durata celor 16 episoade ale sale numeroase scene amuzante si memorabile, ce mai salveaza putin din imaginea k-dramelor comic-romantice, care in ultimii ani au cunoscut un serios regres datorita in primul rand scenariilor slabe si invaziei de idoli fara un talent deosebit in actorie, in distributiile lor.

Prezentarea: poet24 – asiacinefil

0 Comments

Post your comment

Solve : *
26 × 26 =


XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Va rugam nu copiati.