Good Doctpr poster 1Vara a devenit, de cativa ani, pentru televiziunile coreene concurente in materie de “k-drama” difuzate un camp de lupta a doua tematici care intr-o alta perioada a anului ar face destul de greu rating, stiut fiind ca primavara si toamna sunt marile premiere. Este vorba de genul horror/mister si genul medical. Ambele genuri sunt o consecinta evidenta a influentei de pste Ocean, unde astfel de seriale s-au bucurat de un real success. Si atunci de ce sa nu incerce si coreenii variante proprii e seriale pe aceeasi tematica ? Si astfel,m de cativa ani buni, vara, seriale medicale impanzesc orele de maxima audienta in grila canalelor tv coreene, cu mai mult sau mai putin succes. In definitiv, nu exista mari asteptari de rating de la astfel de seriale, fiind perioada de concedii, deci un eventual esec nu va intrista producatorii care completeaza grila de programe, insa un eventual succes nu poate decat sa demonstreze valabilitatea retetei succesului sis a indemne spre productii mai indraznete (combinatii de genuri). Serialul medical al verii lui 2013 pare, insa, a fi Good Doctor, un serial pe care asiacinefil il propune membrilor comunitatii, cu mari asteptari datorita in principal distributiei. Si se pare ca asteptarile sunt deja pe deplin confirmate, Good Doctor pornind de la un rating de 10 % la primul episod, si ajungand deja la episodul 6 la un varf de 18,4 % !

Good Doctor secventa 1Pentru asiacinefil , Good Doctor marcheaza o noua premiera, fiind primul serial medical coreean tradus in romana de echipa Asia Team. Genul serialelor medicale nu este unul usor de digerat de fanii k-dramelor, continand multi termeni medicali de specialitate care pentru privitorul de rand nu au nici o semnificatie, cadrul lor de desfasurare fiind de multe ori limitat la spatiul interior al unui spital sau la lumea oamenilor in halate albe ce-si pun la bataie indemanarea, cunostintele si pasiunea pentru salvarea vietilor. Iar cand pe langa pasiune isi face loc invidia sau intriga pentru obtinerea controlului administrativ al unui spital, ingredientele sunt deja pregatite. “Cain si Abel”, singurul serial apropiat ca gen de Good Doctor tradus de asiacinefil a fost un serial doar partial medical, acolo primand intriga din afara spitalului, fiind urmarita povestea celor doi frati invrajbiti. De aceasta data, povestea se muta in interiorul unui spital, de-a lungul fiecarui episod ivindu-se diferite cazuri ce scot in evienta capacitatile sau lipsurile personalului medical din cel mai mare spital din Seul. In paralel cu drama fiecarui pacient e prezentata si drama personala a protagonistului povestii, Park Shi On, o persoana mult interiorizata ce incearca sa-si depaseasca conditia si eticheta pusa de societate persoanelor de seama sa prin capacitatile extraordinare pe care le poseda.

Good Doctor secventa 5Park Shi On e un tanar trecut de adolescenta ce sufera de autism inca din copilarie. Anii copilariei nu au fost prea fericiti pentru acesta si familia lui, tatal fiind un alcoolic violent ce deseori aplica severe corectii atat mamei cat si copiilor minori. Neacceptat de catre ceilalti copii datorita autismului de care suferea, Shi On s-a atasat de un iepure care insa moare in timpul unui scandal initiat de tatal sau. La fel se intampla si cu fratele lui, ce-si pierde viata intr-un nefericit accident intr-o locatie parasita. E momentul in care Shi On promite ca atunci cand va fi mare va fi un medic priceput care va salva vieti. Peste mai mult de 15 ani il regasim absolvind Medicina, specializandu-se pe medicina pediatrica, insa ciocnindu-se de atitudinea ostila a societatii si a medicilor; desi arata ca un tanar in toata firea, acesta suferea de Sindromul Savantului, astfel ca desi avea mintea unui copil de 10 ani, avea calitati extraordinare in anumite domenii, iar in cazul de fata, in medicina pediatrica. Directorul celui mai important spital din Seul, cel care l-a sustinut de mic, incearca sa obtina primira lui ca medic stagiar in spital, iar pentru asta isi pune in joc functia. Adversarii lui din Consiliul de administratie nu ezita sa-i accepte propunerea (initial respinsa) – anume acceptarea lui Shi On ca stagiar timp de 6 luni, convinsi fiind ca acesta prin incompetenta sa il va trage dupa el pe director. Si astfel, noul stagiar Shi On isi incepe experienta practica in cel mai mare spital din Seul, unde ajunge sa cunoasca atat rivalitatile de culise dintre doctori, orgoliile si indemanarea acestora, cat si sentimentul pana atunci necunoscut al iubirii. Daca va reusi sa-si invinga deficientele si sa razbeasca in cea mai mare provocare a vietii sale, ramane sa descoperim episod cu episod.

Good Doctor secventa 4Serialul, preconizat a avea 20 de episoade, si-a schimbat titlul din cel initial “Green Scalpel”; datorita faptului ca scalpelul (in coreeana “Mes”, derivat dinr-un cuvant olandez) era un termen mai putin cunoscut publicului larg, fapt ce ar fi putut crea confuzii sau dezinteres din partea publicului. Actualul titlu, Good Doctor, da o nota mai personala subiectului abordat, care in nici un caz nu e limitat la momente plictisitoare consumate in decorul alb al spitalului. La ratingul ridicat a contribuit din plin popularitatea dobandita de actorul protagonist, Joo Won, dobandita pana la acest serial, dar si interpretarea deoebita a acestuia, care cu siguranta ii va aduce premiu sau premii la sfarsitul anului. Joo Won e o figura relativ noua in peisajul k-dramelor, debutand destul de tarziu, la 23 de ani, in 2010. In 2012 a fost la un pas de rolul carierei in serialul “The Moon Embracing the Sun”, in care a fost distribuit intr-unul din rolurile principale, insa datorita prelungirii cu 8 episoade a proiectului “Ojakgyo Family” in care era deja implicat, in rolul sau din “The Moon Embracing the Sun” a fost distribuit Jung Il-woo, iar el a ratat astfel unul din cele mai de success seriale coreene ale ultimilor ani. Cu toate astea, talentul i-a adus 2 premii pentru rolul din “Ojakyo Family”. Urmatorul serial i-a adus alte 2 premii, “Bridal Mask”, iar in acest an a aparut in serialul ce Good Doctor secventa 3s-a dorit un remake dupa “My Girlfriend is an agent”, “7 th Grade Civil Servant”. Probabil insa ca rolul din “Good Doctor” va fi cel mai apreciat din cariera sa de pana acum, dat fiind faptul ca interpreteaza un autist, un rol solicitant pentru orice actor talentat. Rolul principal feminin e interprtat de mai vechea noastra cunostinta Moon Chae-won din The Princess’s Man sau Painter of the Wind, care de aceasta data are un rol cu totul aparte, interpretand un medic pediatru ce ramane surprinsa de personalitatea copilareasca a personajului lui Joo Won dar totodata si fascinat de geniul acestuia. Triunghiul e completat de Joo Sang-wook, o alta veche cunostinta a membrilor comunitatii asiacinefil, ce l-au putut urmari in serialul Feast of Gods sau in filmul The Scent. Si de aceasta data Joo Sang-wook va interpreta un personaj rece, calculat, struict cu sine insusi si cu subalternii sai, care va completa triunghiul amoros al povestii. Din nou fanele celor doi actori vor fi puse intr-o situatie delicata, de a alege un favorit, si mai mult ca sigur din nou Joo Sang-wook va fi… perdantul fara vina.

Good Doctor secventa 2Un serial care promite si confirma deja asteptarile fanilor, care cu siguranta nu trebuie ratat.Supriza traducerii lui in premiera in limba romana este oferita membrilor asiacinefil de Claudia si Adina. Multumim pentru acest efort deosebit si pentru traducerea excelenta a termenilor medicali (multi dintre ei fara expliatie in subtitrarea in engleza), care nu de putine ori necesita timp suplimentar pentru documentare, intelegerea lor si redarea adecvata in limbajul medical romanesc. Bucuria si aprecierea acestui efort e cu atat mai mare cu cat primul serial medical coreean tradus pe asiacinefil a fost rodul muncii unor persoane dedicate si loiale acestei comunitati, pentru care caracterul e mai important decat satisfactia efemera de a fi ridicate pe un fals piedestal al unor asteptari desarte.

Prezentare realizata de cris999 – asiacinefil.com

1 Comments

  1. Un serial foarte reusit cu scenariu medical ! Joo Won un super talent in rolul Shi On ! Mai mult ca sigur va fi nominalizat pentru acest rol si poate chiar va cistiga !

Post your comment

Solve : *
20 + 17 =


XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Va rugam nu copiati.