China are un bogat patrimoniu cultural, care se intinde pe o perioada mai mare de 5.000 de ani, iar sarbatoarea prilejuita de AnulNou Chinezesc, care dureaza 15 zile, este considerata cea mai mare migratie anuala de pe Pamant. Ca majoritatea civilizatiilor vechi, sarbatoarea implica o multitudine de traditii, superstitii si simboluri menite sa influenteze viitorul.

Anul Nou Chinezesc este o sarbatoare anuala care marcheaza inceputul noului an conform calendarului lunisolar chinez, si e, totodata, una din cele mai importante sarbatori din calendarul chinezesc. Anul Nou Chinezesc cade intodeauna in lunile ianuarie sau februarie si, fiecare An Nou Chinezesc este reprezentat de una din cele douasprezece creaturi ale zodiacului chinezesc – 2013 este anul Sarpelui de Apa. Anul Nou Chinezesc este cunoscut, de asemenea, si sub numele de Festivalul Primaverii care in timpurile pre-moderne reprezenta un semnal pentru agricultori in pregatirea ternurilor pentru semanat.

Exista multe traditii diferite care sunt asociate cu Anul Nou Chinezesc. Multi oameni fac daruri , ca un simbol al iubirii si al sarbatoririi idealurilor lor. Pentru Anul Nou Chinezesc 2013 , persoanele fizice fac decoratiuni ample, poarta haine ornate si sarbatoresc printr-o abundenta de produse alimentare. Ideea sub care se desfasoara Anul Nou Chinezesc este aceea de a renunta la ranchiuna si a fi conciliant; exista de-asemenea ideea ca este important sa doresti pace si fericire oricui si oriunde. Produsele alimentare din timpul anului Nou Chinezesc sunt bogate si felurite, incluzand carne de porc, rata, pui si multe dulciuri. Culoarea care predomina in timpul acestei sarbatori este rosul. Rosu este plicul cu bani pe care copiii il primesc de la parinti, dimineata, dupa ce acestia le-au dorit un an nou fericit si sanatos. Rosul este, de asemenea, intalnit in decoratiunile folosite in timpul festivalului. Un alt exemplu de utilizare a culorii rosii este in decoratiunile din hartie care impodobesc usile, ferestrele si care includ cuvinte si fraze care exprima noroc si fericire.
Elementul cel mai important al Anului Nou Chinezesc este reuniunea la cina care are loc in ajunul Anului Nou. Acesta este momentul in care toti membrii familiei se intalnesc in casa parinteasca sau a fratelui cel mai mare si, in zilele noaste , in restaurante.

Cele mai populare superstitii legate de festivitatile Anului Nou Chinezesc sunt legate de mancare, produsele alimentare fiind folosite pentru a trimite un mesaj in univers astfel incat soarta sa poata fi influentata si sa ia o directie favorabila pentru fiecare. Iata cateva dintre cele mai populare superstitii:
• Portocalele si mandarinele sunt cele mai frecvente simboluri ale Anului Nou Chinezesc. Tangerinele simbolizeaza bogatia, iar portocala norocul.Daca fructele au tulpini si frunze, reprezinta fertilitate.
• Taiteii lungi simbolizeaza viata lunga si de aceea taierea lor se considera un gest nepoliticos.
• Puiul intreg semnifica renasterea, comuniunea si prosperitatea, acesta fierbandu-se intreg (cu cap, picioare) ceea ce in conceptia chineza exprima ideea de unitate. Ideea de familie unita este exprimata si de fructe precum pomelo sau pepene.
• O alta traditie interesanta este de a ascunde o moneda in galuste fierte, iar cel care o gaseste se presupune ca va avea un an norocos.
• Datorita culorii puternice, rodia simbolizeaza fericirea si, de asemenea, alunga spiritele rele.
• O alta componenta importanta a sarbatorii Anului Nou Chinezesc sunt semintele care pot fi utilizate ca decor sau ca ingrediente in mancarurile traditionale si semnifica fertilitatea, abundenta.
• Pestele, joaca un rol important in traditiile chineze ale Anului Nou. Se obisnuieste sa se serveasca peste intreg, proaspat in ajunul Anului Nou dar jumatate este lasat pentru ziua urmatoare.
• Tava Prosperitatii, reprezinta o alta traditie legata de Anul Nou Chinezesc si este compusa din 8 feluri de dulciuri, fiecare cu semnificatia sa simbolica, care se ofera in special copiilor. In cazul in care un adult ia o bomboana din tava el trebuie sa o inlocuiasca cu un plic rosu cu bani pentru a purta noroc. Bomboanele traditionale din tava sunt din nuca de cocos (comuniune), pepene galben confiat (sanatate), nuci (legaturi de familie), kumquat (prosperitate), longan (fertilitate), arahide (viata lunga), seminte de lotus (o familie mare) si seminte de pepene galben (fericire, adevar).

Orasele, pietele sunt ornate si animate de activitati cu cateva saptamani inainte de inceperea festivalului. Data la care incepe Anul Nou Chinezesc este 10 februarie. Anul Nou Chinezesc 2013 va fi celebrat de catre multe tari si zone in afara Chinei, incluzand Thailanda, Malaezia, Taiwan, Hong Kong, Indonezia, Singapore, precum si multe alte zole ale lumii unde care exista un numar mare de rezidenti sau locuitori chinezi.

SARPELE DE APA 2013

Ocupand pozitia 6 in zodiacul chinezesc, sarpele este influent, perspicace, motivat si extrem de inteligent. Serpii sunt persoane analitice, eficiente in obtinerea lucrurilor pe care le doresc, el este un intelectual, un filozof , un om cerebral. Serpii au fost intotdeauna seducatori ca fiinte umane, fermecatori si populari , cu maniere ireprosabile. Au intotdeauna relatii bune cu cei din jur si de aceea le place sa le fie recunoscute meritele si sa fie recompensati. Serpii sunt persoane extrem de materialiste, lucru care iese in evidenta mai ales in casa unde acestia se inconjoara de mobilier de lux ceea ce le aduce pacea de care au nevoie pentru a prospera. Oamenii sarpe se bazeaza foarte mult pe prima impresie, pe propriile sentimente, pe simpatiile lor mai degraba decat pe fapte, pe sfaturi sau opiniile altora.

Un defect in caracterul lor care poatea avea urmari grave este tendinta de a exegera – in a ajuta prietenii sau alte lucruri, devenind posesivi in cazul in care fac o favoare. Un alt defect in caracterul sarpelui este faptul ca sunt capabili de minciuni; desi ei nu mint des, o fac doar atunci cand aceasta este singura modalitate de a scapa dintr-o anumita situatie. In materie de bani sarpele are noroc. In general sunt grijulii cu banii dar sunt generosi cu prietenii si familia. Serpii muncesc din greu dar schimba locurile de munca pentru ca se plictisesc repede. Acest lucru ii face sa fie calificati ca fiind lenesi, dar nimic nu poate fi mai departe de adevar! Serpii sunt foarte creativi si extrem de harnici. Cele mai bune alegeri de cariere pentru sarpe sunt: om de stiinta, analist, detectiv, pictor, olar, bijutier, astrolog, magician, dietetician si sociolog.

Serpii sunt seducatori excelenti, asa ca nu au probleme in atragerea altor persoane. In dragoste, barbatul sarpe este romantic si fermecator iar femeia sarpe este in general frumoasa si are succes in cariera. Serpii isi pazesc partenerul devenind posesivi si gelosi. Este bine sa nu tradezi increderea unui sarpe pentru ca un sarpe tradat va face un scop din a obtine, intr-o buna zi, ceea ce-si doreste. Respingerea este cea mai grea lovitura data ego-ului lor delicat. Sarpele trebuie acceptat si aprobat de cei cu care vine in contact, el are nevoie de siguranta ca se simta la adapost de orice pericol. Anii sarpelui sunt 1905, 1917, 1929, 1941, 1953, 1965, 1977, 1989, 2001, 2013, 2025 etc, repetandu-se, firesc, o data la 12 ani. In zodiacul occidental, corespondentul Sarpelui e Taurul.

Articol realizat de Doina Ghirca – asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>