“Wild 7” este un live-action ecranizat dupa o manga omonima celebra in anii ’70 in Japonia. Creata de Mikiya Mochizuki, manga a fost publicata de-a lungul unui deceniu, intre 1969 si 1979 in saptamanalul Shonen King. Contextul in care aceasta a fost publicata au fost protestele studentesti din anii ’70 si cazurile demascate de coruptie ale politicienilor, pe fondul perioadei de revenire economica dupa 2 decenii cumplite ce au urmat celui de-al doilea razboi mondial. Manga a fost adaptata intr-un serial de televiziune (intre 1972-1973, dar care s-a oprit la 25 de episoade datorita violentei sale), intr-o animatie, dar si pe marele ecran intr-un live-action exploziv lansat in Japonia pe 21 decembrie 2011. Filmul a avut incasari de peste 7 milioane de dolari, destul de modeste raportat la bugetul investit si la asteptarile producatorilor, in special ca e vorba de un film realizat in purul stil al filmelor hollywoodiene. Nu are mai nimic din stilul obisnuit al productiilor japoneze, prima impresie fiind ca asisti, vizionandu-l, la o spectaculoasa productie marca Michael Bay. Regia a fost semnata de Eiichiro Hasumi (cunoscut mai ales pentru serialul de televiziune Umizaru), iar distributia are cateva nume sonore: Eita (recent vazut in Hara-Kiri: Death of a Samurai), Tsuyoshi Abe (The Incite Mill, Boys over Flowers) sau actorul veteran Kiichi Nakai, o legenda vie a cinematografiei japoneze,

Undeva intr-o Japoniei a viitorului apropiat, criminalitatea atinge cote alarmante. Politia este incapabila sa faca fata jafurilor comise cu violenta de temuta Yakuza, reorganizata intr-o organizatie criminala a viitorului numita M-108. Legaturile acesteia cu viata politica a crescut gradul de coruptie al oficialilor, iar haosul pare a domni in tara. Pe acest fond ia nastere o echipa secreta formata din 7 fosti detinuti condamnati la moarte, care fara a avea o identitate, sunt antrenati si dotati cu arme de ultima generatie pentru a riposta amenintarilor la adresa sigurantei nationale. Despre existenta acestui grup, numit Wild 7, stiu doar cateva persoane cheie din cadrul Procuraturii (procurosul general al Japoniei, ce ofera acoperire politica in caz de nevoie), seful PSU (o agentie de informatii ce dispune de control la nivel national asupra a tot ce inseamna informatii secrete) si omul de legatura intre PSU si Wild 7. In momentul in care nici politia, nici fortele SAT de interventie rapida nu fac fata situatiei, Wild 7 apar la fata locului pe zgomotoasele lor motociclete si rezolva cu sange rece situatia. In momentul in care are loc un jaf la o banca din centrul Tokyo-ului, la actiunile violente ale infractorilor nici politia, nici fortele SAT nu reusesc sa gestioneze criza, soldata cu zeci de morti. Wild 7 intervin si rezolva cazul, insa ultimul dintre spargatori este lichidat cu o fractiune de secunda inainte de un motociclist necunoscut aflat la distanta. Mai mult decat atat, doi ziaristi reusesc sa faca chiar fotografii la locul incidentului, care a doua zi e calificat de autoritati ca un accident banal rezultat in urma unui schimb de focuri intre infractori. Lucrurile se complica, insa, cand cei doi ziaristi isi baga nasul unde nu trebuie si, mai ales, cand un atac cu un virus necunoscut are loc pe o peninsula indepartata din Japonia.

“Wild 7” este un film de actiune prin excelenta, in care scenariul parca l-am mai vazut in atatea si atatea filme hollywoodiene (sa se fi inspirat ele din manga anilor ’70 ? Greu de crezut, mai degraba teoria conspiratiei, care a imbolnavit natiunea americana a putut da nastere, independent, la idei similare de scenariu). Realizarea este complet in stil hollywoodian, amintindu-ne de tranedul deschis in cinematografia japoneza de filmul M.W. Muzica are accente americane, iar linia melodica instrumentala exploateaza la maxim atmosfera tensionata sau de detasare a personajelor, amintind de stilul de filmare al filmelor lui Michael Bay, cu imagini spectaculoase pana la saturatie. Nu lipseste nimic acestui film de actiune: povestea romantica exista in masura in care statutul personajelor permite acest lucru (cei 7 “salbatici” sunt, practic, niste masini de ucis la comanda, carora orice sentiment ce aminteste de trairea unui om obisnuit le este interzis), deci este slab potentata. Actiunea in schimb e la ea acasa, iar efectele speciale abunda. Nu lipseste nici mesajul pe care de obicei astfel de filme il transmit, si anume nevoie continua a societatii de dreptate. Din coruptia politicienilor se naste aceasta sete de justitie, iar daca in filmele americane setae este potolita de supereroi, de aceasta data avem in fata o echipa nu de supereroi, ci de oameni obisnuiti cu trecutul patat, pentru care dreptatea pe care o comit, fie si prin crima la comanda, reprezinta calea spre ispasire. Cum era de asteptat, finalul lasa loc pentru un sequel, care probabil va veni in anii urmatori, ca tot e o moda la Hollywood, la care tot mai multi incearca sa se alinieze.

“Wild 7” ramane unul din cele mai bune filme de actiune japoneze din toate timpurile, ce ne aminteste de anii de glorie ai genului, cand Sonny Chiba facea legea ca justitiar in anii ’60-’70. Orice cuvant in plus la adresa acestui film nu poate fi decat la superlativ, iar aprecierea ramane la latitudinea iubitorilor genului, care in mod sigur nu vor fi dezamagiti.

Articol realizat de cris999 – asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>