Wedding Campaign posterViata la tara ca fermier a fost dintotdeauna plina de greutati. Ce faci cand ajungi la 38 de ani si nu te poti casatori pentru ca nici o femeie cu vrea sa vina sa traiasca la tara, in zilele noastre ? Ei bine, cauti pe harta “Uzbekiss”-ul si-ti cauti nevasta peste hotare ! “Wedding Campaign” e o savuroasa comedie romantica despre niste barbati trecuti de prima tinerete si ocoliti de sansa in dragoste ce pornesc in aventura vietii lor intr-o “campanie de nunta” de 10 zile in indepartatul Uzbekistan. Sintagma “mireasa ruseasca” e celebra in intreaga lume, fiind consecinta efectelor transformarilor economice din fosta Uniune Sovietica, care a adus cu sine o situatie dificila din punct de vedere economic in Rusia. Multe tinere rusoaice erau dispuse sa isi gaseasca fericirea oriunde pe mapamond, si astfel au aparut diversi intermediari ce facilitau visul fetelor. In general, conceputul de “mireasa ruseasca” se refera la femeile dormice sa vaneze barbati bogati care sa le asigure un trai lipsit de griji, chiar in absenta unor sentimente nobile precum iubirea. In Rusia chiar exista asa-numite “fabrici de mirese” ce ofera cursuri pentru femeile dormice sa invete cum sa atraga si sa cucereasca barbatii bogati. Pentru barbatii singuri coreeni, conceptul de “mireasa ruseasca” are un echivalent in cel de “mireasa vietnameza” (subiect tratat de mini-seria “Hanoi Bride”). In “Wedding Campaign”, insa, o locatie mai “exotica”, precum Uzbekistanul, pare mai atragatoare, iar ce a rezultat e o comedie spumoasa cu multe zambete si situatii amuzante pana la lacrimi.

Wedding Campaign secventa 1Man-taek e un burlac convins, ce traiste undeva la tara in provincia Gyeongsang impreuna cu mama sa vaduva si bunicul din partea tatalui. Cultivarea pamantului, crestera animalelor si ocupatiile gospodaresti ii ocupa tot timpul, si astfel se trezeste in prag de 40 ani fara vreo perspectiva de a se mai casatori vreodata. Familia e ingrijorata de turnura pe care o ia viata “juniorului”, ce-si pierde noptile cu prietenul lui sofer de taxi, un afemeiat aflat si el in situatia de a fi burlac aproape de 40 de ani, prin discoteca locala la karaoke si in compania alcoolului. Intr-una din zile bunicul lui Man-taek incearca sa gaseasca o solutie la problema, si vazand cat de fericit e un cuplu in care el si-a adus o sotie tocmai din Uzbekistan cu care s-a casatorit si traieste fericit, ii propune acelasi lucru lui Man-taek: “Daca nu gasesti “marfa” pe piata autohtona, de ce sa n-o importi ?” Si astfel, cei doi prieteni burlaci se inscriu intr-o campanie matrimoniala de 10 zile organizata de petitori locali si pornesc in aventura vietii lor in… Uzbekistan. Aici cunosc alti barbati – unii chiar mai in varsta – veniti din Corea in cautarea unei sotii frumoase si iubitoare, si, depasindu-si timiditatea si rusinea, cu totii pornesc cu curaj la vanatoare de sotii. Dar aici, Man-taek o cunoaste pe persoana ce urma sa-i traduca din uzbeka in coreana, pe Kim Lara, iar pe masurace participa la o multime de intalniri aranjate… incepe sa aiba ochi numai pentru ea, indragostindu-se. Dar lucrurile nu se pot rezolva atat de usor, in special ca Man-taek se dovedeste a fi o persoana… cu probleme.

Wedding Campaign secventa 2Prezentat in incheierea festivalului de film de la Pusan in 2005, “Wedding Campaign” a fost un succes de box-office in Coreea, obtinand peste 2,5 milioane de dolari incasari, ceea ce la nivelul anului 2005 era o suma importanta. Nu doar scenariul amuzant a atras publicul la acest film, ci si distributia, una cu doua nume mari in prim plan: Soo Ae (Forget Me Not, Athena), ce o interpreteaza pe Kim Lara, translatoarea din Uzbekistan, si Jung Jae-young (ce l-am putut vedea recent in “Confessions of Murder” alaturi de Park Si-hoo) in rolul timidului burlac Man-taek. Prestatia celor doi e una excelenta, desi Soo Ae are un rol “cuminte”, care parca nu i se potriveste atat de bine, fiind o actrita croita pentru roluri indraznete, de femei hotarate, chiar fara scrupule, ce stiu ce-si doresc de la viata. Daca la o prima vedere personajul ei, Kim Lara, e ghidul perfect ce-si traieste viata fericita, treptat constatam ca lucrurile nu stau chiar asa, si ca ceea ce la prima vedere poate parea perfect uneori poate fi inselator. Personajul Kim Wedding Campaign secventa 3Lara e unul cu o oarecare doza de naivitate, in ciuda sigurantei pe care o afiseaza, si aceasta e oarecum puntea de legatura cu personajul Man-taek, un fiu de fermier ce niciodata n-a simtit ce inseamna viata intr-un oras mare, cu atat mai putin intr-o tara straina. Din naivitatea lui se nasc toate problemele dar si sinceritatea sa, lucrul pe care Kim Lara ajunge sa-l aprecieze cel mai mult la el. Din sinceritate rezulta bunatatea lui sufleteasca, lucru destul de greu de gasit in ziua de astazi la un orasean. Daca in prima jumatate a filmului avem parte de umor cat cuprinde, in partea a doua filmul se transforma, incet – dupa clasica reteta coreeana – intr-o drama romantica. Tonul relaxat e inlocuit de unul grav, realist, amintind tuturor ca ceea ce e frumos dureaza intotdeauna mult prea putin. Finalul este mutat intr-un decor superb de ciresi infloriti si, ca de obicei, ne umezeste putin ochii prin romantismul sau.

Multumiri pentru traducerea in premiera in Romania colegei noastre Vic din Asia Team Romania.

Prezentare realizata de cris999 – asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>