“Warring States” este cel mai nou blockbuster chinezesc de epoca al anului 2011, care deja a fost vandut nu doar in Europa, ci si peste Ocean. Lansat in China pe 12 aprilie 2011, filmul a obtinut incasari de peste 7,8 milioane dolari la doar 7 zile de la lansare ! “Warring States” este primul film de epoca al regizorului Chen Jin, si al patrulea din cariera acestuia, inceputa in 1998. Performanta este cu atat mai mare cu cat Chen Jin nu e un mare nume in cinematografia chineza. Totusi, acesta a avut sansa de a avea la dispozitie o distributie de calitate, cu Sun Honglei (il recunoaste cineva din filmul lui Zhang Yimou, “A Woman, a Gun and a Noodle Shop” ?) si Francis Ng (din “Wind Blast” si “Kung Fu”, al carui fizic se aseamana flagrant cu cel al lui Andy Lau) in rolurile principale. Multa lume era neincrezatoare in capacitatea frumoasei actrite Jing Tian de a face fata intr-un rol principal al unui film epic, dupa aparitia ei in “My Belle Boss”, o comedie romantica in care s-a descurcat de minune alaturi de Peter Ho. Insa distribuirea acesteia in serialul chinezesc biografic “Biography of Sun Tzu”, cu o tematica apropiata de cea din “Warring States” a fost si motivul acceptarii ei in echipa de actor ice a realizat acest blockbuster. Iar producatorii au facut o alegere potrivita, care probabil ii va deschide portile spre o stralucita cariera acestei tinere actrite. Nu in ultimul rand, trebuie mentionata si distribuirea in film a actritei sud-coreene Kim Hee- Seon, care revine intr-un film pentru marele ecran dupa anterioara aparitie in “The Myth” (2005), in rolul Sullie din productia pentru marele ecran “Bichunmoo”, sau care e cunoscuta asiacinefililor din “Calla” (1999).

In vremurile tulburi ale Statelor Combatante (475-221 i.e.n), teritoriul actual al Chinei era divizat in mai multe state, fiecare cu propriile sale ambitii. Regatul Wei era cel mai puternic sub aspect militar, de unde si ambitiile sale cuceritoare, deseori atacand regatele invecinate Zhao sau Qi. Sun Bin este unul din cei doi discipoli ai marelui maestru Guzi, autorul “Artei Razboiului”, un manual despre care se spune ca cel care il detinea obtinea victoria in orice razboi, indiferent de conditii. Maestrul Guzi a avut doi discipoli: pe Sun Bin – despre care se spune ca ar fi fost cel caruia i-a transmis invataturile Artei Razboiului, si pe Pang Juan – frate de cruce cu Sun Bin, care a primit doar o parte din invataturi. Dupa moartea maestrului lor, cei doi au ratacit prin regatele Chinei, insa faima lui Sun Bin a ajuns la urechile regilor. Cu totii il doreau la Curtea lor, pentru a le dezvalui tainele Artei Razboiului si a le asigura invincibilitatea. Dupa o serie de evenimente, Sun Bin ajunge intr-un final la Curtea regelui Qi-ului. Aici il intalneste pe fratele de cruce Pang Juan, devenit intre timp Marele General al regatului rival Wei. Jocurile politice duc la o prapastie intre cei doi frati de cruce, care ajung sa se infrunte intr-o grandioasa batalie, in care “Arta Razboiului” va avea un rol crucial…

Din punct de vedere istoric, “Perioada Statelor Combatante” se refera ca zona geografica la teritoriul Chinei actuale, la intervalul de timp 475 i.e.n – 221 i.e.n, cand s-a realizat unificarea Chinei sub dinastia Qin. Sapte au fost statele combatante: Qin, Chu, Yan, Qi, Wei, Han si Zhao. Filmul “Warring States” incearca sa realizeze un tablou succint al perioadei 370-340, insistand pe unul din momentele importante ale istoriei, infrangerea regatului Wei de catre regatul Qi. In aceasta perioada, regele Hui al Wei-ului a realizat mai multe schimburi teritoriale cu regatele Han si Zhao pentru a face hotarele celor 3 state mult mai rationale. In 364, Wei e invins de Qi, si existenta statala a Wei-ului e salvata de regatul Zhao, care intervine. Dar cum vorbim de perioada statelor combatante, la doar 10 ani distanta Wei declanseaza un atac de proportii impotriva regatului Zhao. Cu capitala aproape infranta, Zhao e salvat de regatul Qi, care intervine. Aici intra in joc eroul filmului nostru, Sun Bin. Descendent al celebrului Sun Mao, autorul “Artei Razboiului”, faimosul strateg al Qi-ului a propus atacarea capitalei Wei-ului cata vreme armata Wei-ului asedia capitala regatului Zhao. Strategia a fost un succes, armata Wei-ului retragandu-se in graba spre sud pentru a-si apara capitala. In drumul de retragere, oastea Wei-ului a fost surprinsa si invinsa decisiv in batalia de la Guiling. In 341 i.e.n, Wei a atacat Han; Qi a adoptat aceeasi tactica, asteptand ca Han sa fie aproape invinsi, dupa care au intervenit. Generalii bataliei de la Guiling se intalneau din nou: Sun Bin si Tian Ji – de partea Qi, si Pang Juan de partea Wei. Tactica a fost aceeasi: atacarea capitalei Wei-ului. Aceasta batalie e prezentata detaliat in film: batalia de la Mae Ling (Maling) Victoria a fost cruciala pentru Qi, care a slabit serios Wei-ul, in anii urmatori principalele forte din regiune devenind Qi si Qin… care s-au ciocnit. Dar asta este alta poveste.

Filmul din 2011 se apropie mai mult de un “Confucius” decat de “Red Cliff”, acesta din urma axat in special pe strategia de lupta si pe spectaculos decat pe partea dramatica. “Warring States” prezinta ultimii ani din viata ai marelui strateg Sun Bin, iubirea mai mult sau mai putin secreta a acestuia pentru fiica generalului Tian Ji (devenita ulterior regina a Qi-ului) dar si prietenia de o viata cu cel ce avea sa devina marele sau rival, generalul Pang Juan. Scenele de lupta sunt apreciabile, dar prea putin importante pentru redarea povestii, si nici nu se insista prea mult asupra lor, lucru care sporeste calitatea artistica a peliculei. Drama personajului principal, Sun Bin, eclipseaza drama statelor combatante care porneau la lupta ori de cate ori unul din regi considera necesar acest lucru. Poate mai interesanta decat psihologia acestor lupte fratricide nesfarsite din aceasta perioada e analizarea acestui personaj fabulos care a fost Sun Bin. Prezentat ca un descendent al celebrului autor al Artei Razboiului si ca principalul detinator al acestor informatii cruciale pentru castigarea unui razboi, Sun Bin ne apare ca un erou cu capul in nori, care fuge de razboaie. Nu se deosebeste cu nimic de invatatii lumii antice grecesti sau romane. De altfel, aceasta comparatie e valabila si pentru una din scenele filmului in care o mare multime de oameni se aduna, iar cineva dintre sus-pusi arata gloatei nedreptatile comise de regatul Wei la adresa marelui Sun Bin. Scena seamana flagrant cu cea a discursului lui Marlon Brando din clasicul “Julius Caesar” (1953) , cand intr-o piata plina pana la refuz de oameni, poporul participa la drama personajului Marc Antoniu, judecandu-l. Oricand se poate face o similitudine intre aparenta democratiei din Qi si aparenta democratiei din China zilelor noastre, in care poporul “are un cuvat de spus” in luarea deciziilor politice. De asemenea, scena intrecerii carurilor trase de cai dintre Wei si Qi aminteste de memorabila cursa din “Ben Hur”. Dar poate e mai bine sa ramana la aprecierea fiecaruia importanta personalitatii lui Sun Bin, prezentat in mod realist, cu ajutorul fanteziei debordante a realizatorilor, ca un om simplu, pentru care stapanirea unor informatii atat de cruciale nu insemna nici ambitie inecata in sange, nici lacomie.

Per ansamblu, “Warring States” e o productie extraordinara atat prin mesajul sau cat si prin povestea filmului in sine. Nu depaseste grandoarea si spectaculozitatea lui “Red Cliff” (nici nu si-a propus asa ceva, producatorii nedispunand de bugetul lui John Woo), dar se apropie destul de mult de cursivitatea si nota artistica a lui “Confucius”. Un film ce ofera absolut tot ce ne-am astepta de la un film epic: o poveste coerenta, strategie si lupte bine redate, romantism si dramatism. Va fi, cu siguranta, unul din filmele istorice chinezsti ale anului 2011 care vor impresiona. Nu trebuie ratat !

Articol realizat de cris999 – asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>