In anul 2008 era redescoperita multumita lui… Martin Scorsese si fundatiei infiintate de acesta in 2007 (“World Cinema”) o pelicula de aur a cinematografiei coreene, “The Housemaid” (“Guvernanta”). Realizata in 1960 de cunoscutul regizor coreean Kim Ki-young, aceasta pelicula aproape s-a pierdut in negura timpului, ca multe alte filme coreene din epoca de aur a acestei cinematografii. O jumatate de secol mai tarziu, in 2010, Im Sang-soo aducea un omagiu regretatului Kim Ki-young, realizand un remake plin de originalitate dupa filmul din 1960. Asia Team Romania are onoarea de a prezenta, in premiera nationala, subtitrarile in limba romana ale celor doua productii, oferind cinefililor romani surpriza si posibilitatea de a savura si compara doua realizari deosebite ale cineastilor coreeni.

“Cand am avut, in sfarsit, ocazia sa vad filmul, m-am infiorat. Este regretabil faptul ca acest film intens, pasional si claustrofobic e cunoscut doar cinefililor occidentali impatimiti.”, declara Martin Scorsese despre clasicul adus la viata de fundatia lui. In 1960, acelasi an in care Hitchkock raspandea groaza in cinematografele americane scriind istoria cu noul sau film “Psycho”, Kim Ki-young, un regizor coreean in plina ascensiune, aducea publicului din tara sa “Guvernanta”, o terifianta melodrama psiho-sexuala despre relatia cu consecinte nefaste dintre capul unei familii si fata din casa, o femeie fatala. Daca in “Psycho” simbolul central este casa, ca reprezentare a psihicului uman asa cum l-a etajat Freud (idul – beciul, eul – parterul si supraeul – etajul, unde “traieste” mama lui Norman Bates), in “Guvernanta” sa Kim Ki-young alege scara. O scara a lui Iacob intr-un spatiu claustrofob, urcata de personaje spre paradisul care se transforma in infern, intr-un halucinant joc al seductiei si nebuniei pe fondul unor reguli sociale foarte stricte. “Psycho” si “Guvernanta” merita urmarite in paralel si pentru un mic studiu comparativ a doua culturi – coreana si americana, sau chiar asiatica si occidentala intr-un sens mai larg – la un moment dat. Preocupat de psihologia personajelor sale si abil cunoscator al tehnicilor de film de propaganda, Kim Ki-young isi rasplatea audienta acelor timpuri cu emotii intense, dramele sud-coreene ale anilor ’60 avand un public preponderent alcatuit din femei maritate de varsta mijlocie. Criticul de film Kim So-young subliniaza faptul ca genul melodramatic era la vremea respectiva o supapa pentru han – un complex de emotii reprimate datorita regulilor sociale patriarhale neo-confucianiste. La sfarsit, “Guvernanta” sparge conventia celui de-al patrulea perete (personajul isi iese din rol adresandu-se direct spectatorului) si, pe langa morala, aduce chatarsis-ul asteptat.

Publicul actual va remarca cu siguranta anumite stangacii in realizarea “Guvernantei” si va fi, poate, deranjat de o sumedenie de exagerari si ciudatenii. Productia trebuie urmarita insa prin prisma acelor vremuri, cand inca nu trecusera 10 ani de la divizarea Coreei dupa sangerosul razboi fratricid. Astfel se poate intelege de ce “Guvernanta” este considerata drept unul dintre cele mai bune filme coreene din toate timpurile.

Kim Ki-young

“Guvernanta” a fost restaurata digital de Arhiva Coreana de Film, cu sprijinul Fundatiei World Cinema, infiintata de Martin Scorsese in 2007. Negativul original a fost regasit in 1982, insa cu doua role lipsa. Materialul a fost completat abia in 1990, cand a mai fost gasita o copie cu subitrare in limba engleza, realizata manual. Copia era masiv deteriorata, iar subtitrarea ocupa aproape jumatate din ecran. Procesul laborios si indelungat de reparare a peliculei a implicat reducerea granulatiei si a variatiilor de luminozitate, eliminarea zgarieturilor si a prafului, recolorizarea si o dezvoltarea unei aplicatii software special concepute pentru stergerea subtitrarii imprimate.

In 2010, “Guvernanta” se intoarce pe marile ecrane in viziunea moderna a regizorului Im Sang-soo. O cu totul alta realizare, ce pastreaza doar ideea din filmul clasic, dand frau liber imaginatiei reputatului Im Sang-soo. Premiat sau nominalizat pe plan international pentru aproape fiecare film anterior al sau, Sang-soo a avut sansa de a ii distribui in rolurile principale pe renumita Jeon Do-yeon, castigatoarea premiului pentru Cea mai buna actrita la Cannes (Secret Sunshine), cunoscuta publicului de la noi din “My Dear Enemy” sau “You Are My Sunshine”, si pe Lee Jung-jae din “Over the Rainbow” sau serialul “Air City”. Filmul a avut premiera mondiala la Cannes, in aceasta primavara, si desi nu a castigat nimic, a fost nominalizat la Palme D’Or si a fost bine primit de criticii de film ai festivalului.

Pentru ce sa mai traiesti in aceasta viata daca visele ti s-au transformat in niste cosmaruri ? Ce a mai ramas pentru o familie instarita daca aceasta nu-si poate gasi fericirea in bunastare si putere ? Vinul nu mai are acelasi gust ca altadata, iar o zi de nastere se transforma intr-o insipida etalare a exceselor. O astfel de lume falimentata moral a unei familii privilegiate din societatea coreeana contemporana sta in centrul noii “Guvernante”. Eun-yi este o spalatoare de vase naiva de la un restaurant, ce intra in lumea celor bogati si celebri. Aceasta accepta slujba de guvernanta in cadrul unei familii din inalta societate, avand sarcina de a-i creste pe copiii sotiei insarcinate a angajatorului Hoon, doi gemeni. Dar in ciuda ochilor vigilenti ce o pandesc, ea are o aventura cu Hoon, angajatorul ei, un om de afaceri prosper, ingaduitor cu sine, a carui imagine de sine in timpul actului sexual se aseamana flagrant cu cea a personajului Patrick Bateman din “American Psycho” (exceptand securea,de sigur). Urmeaza o poveste de razbunare. A cui ? Urmeaza sa descoperiti urmarind acest film deosebit, nerecomandat persoanelor minore.

O surpriza oferita de Asia Team Romania, un pachet de 2 filme de exceptie despre dorinta, razbunare, pasiuni interzise si familie, ce nu trebuie ratate cu nici un pret de cinefilii amatori de film asiatic din Romania.

Prezentare realizata de SEGA si cris999 – Asia Team Romania

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>