Se spune ca Buddha a lasat cam 84.000 de invataturi posteritatii, vorbind, intre altele si despre reincarnare. Exista un ciclu al vietii in univers si o permanenta trecere dintr-o existenta in alta, moartea fiind urmata de viata si viata de moarte. In zilele noastre, una din cele mai mari temeri ale asiaticilor buddhisti legate de reincarnare priveste trecerea sufletului in coprul unui animal, la moartea trupului uman. O fiinta umana, spune buddhismul, a avut nenumarate vieti anterioare, de obicei ca animal, dar intr-un anume mod s-a nascut ca fiinta umana in aceasta lume iar in viata urmatoare va renaste ca animal sau, daca a facut fapte bune, poate din nou ca fiinta umana. Pornind de la aceasta controversa legata de ce vom fi intr-o existenta viitoare, s-a nascut o intreaga literatura, subiectul ajungand, mai nou, sa fie tema de film in cinematografia coreeana cu precadere. “Try to Remember” este o productie romantica care aminteste de aceasta tema a nemuririi sufletului. Personajele sunt interesate de ce au fost intr-o viata anterioara (nu de ce vor fi intr-o viata viitoare), incercand sa-si indrepte in viata actuala pacatele unei existente trecute. Doar ca uneori trecutul poate aduce la lumina lucruri complet imprevizibile. Filmul este, desigur, o fantezie dupa un scenariu reusit, insa porneste de la o descoperire arheologica reala din anul 1998, care a impresionat cercetatorii istorici coreeni ai perioadei dinastiei Joseon.

In-woo este o tanara care tocmai zareste pe trecerea de pietoni un tanar atragator – Eun-gyo -, ce astepta nelinistit pe motocicleta sa sa se schimbe culoarea semaforului. Fetei i se pare cunoscuta acea persoana, dar cand sa se apropie de el… lesina. Mai apoi, cu ajutorul intoarcerii in timp, aflam ca In-woo de mica suferea de o boala care o facea deseori sa lesine. Ramasa orfana de mama din copilarie, ea a fost crescuta cu greutatile inerente de tatal ei, generalul Park, o persoana foarte grijulie si protectoare. In prezent, aceasta lucra drept consultant pentru universitatea din Andong, oraselul ei natal. Dar care este povestea tanarului ? Eun-gyo era un absolvent al unei prestigioase universitati din Seul, in specializarea arta fotografica, si se ocupa cu realizarea de fotografii – in special portrete ce erau puse pe mormantul persoanelor decedate – pentru o companie autohtona. Mama lui era grav bolnava, iar plata spitalizarii pare a fi o problema pentru Eun-gyo in momentul in care afla ca ramane fara locul de munca. Iar ca totul sa fie complet, mai e si parasit de prietena lui. Intalnirea intamplatoare de pe zebra cu fata lesinata urmeaza sa-i schimbe existenta si sensul vietii, insa intr-un mod cu totul neasteptat. Dar pentru asta trebuie sa mai treaca putin timp, pentru ca… destinul sa-si intre in rol.

“Try to Remember” ne prilejuieste o placuta si surprinzatoare revedere cu actrita Yoon So-Yi, cea care acum un an interpreta simpaticul personaj Jin-ju in serialul de succes “Warrior Baek Dong Su”. Rolul principal masculin revine unui actor debutant pe marele ecran – Park Jae-jeong – care la cei 31 de ani desi e idolul multor femei, nu a avut sansa de a “exploda”, aparand in doar cateva seriale precum Coffee House si “Queen Seon-duk”, unde a avut un rol, minor. Pornind de la aceasta echipa, regizorul si co-scenaristul Lim Jin-Pyung a reusit sa croiasca o poveste impresionanta si totodata surprinzatoare prin deznodamnat. Ca stil de realizare, filmul se apropie de melodramele romantice de la inceputul anilor 2000, dar nu are deznodamantul lor. La un moment dat cursul obisnuit si asteptat de toata lumea al povestii ia o turnura inedita, rasturnand intreaga situatie, planurile temporale imbinandu-se pentru a justifica finalul. Si da, e genul de film care iti da de gandit dupa ce l-ai vizionat, deoarece o tema atat de fascinanta nu te poate lasa indiferent. S-ar putea spune multe despre acest film, dar orice alt detaliu, inaintea vizionarii sale, nu poate decat sa strice surpriza pe care o ofera. Un lucru insa e sigur: e un film ce merita vizionat, care va va impresiona si care probabil va va ramane mult timp in suflet.

Articol realizat de cris999 – asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>