Lumea occidentala dintotdeauna a fost fascinata de caile innovative de a lupta din Orient. Decenii la rand, filmele de arte martiale au avut o mare audienta in intreaga lume, nu doar in Asia. Nu de putine ori, spectatorul a invatat diferite lovituri din aceste filme, lasand imaginatia sa ii zburde, inchipuindu-se luptand cu niste ninja letali imaginari. Genul filmelor de arte martiale a devenit, cu trecerea anilor, tot mai popular, inspirand inclusiv actori occidentali, care au ajuns practicanti de arte martiale, precum Jean Claude Van Damme sau Steven Seagal. Dar daca iubesti cu adevarat acest gen de filme, trebuie sa mergi la originile acestuia.

 

fist_of_furyCu ceva timp in urma, am prezentat pe site-ul nostru un top al celor mai reprezentative filme japoneze din toate timpurile. De aceasta data consideram interesanta aducerea la cunostinta pasionatilor genului a unui top al celor mai bune 10 filme de arte martiale din toate timpurile, mai ales ca si acestea scriu o istorie: a filmului de arte martiale din Orientul Indepartat. Topul a fost intocmit de critici de film occidentali si asiatici, tinandi-se cont nu doar de ritmul actiunii ci si de calitatea scenariilor si valoarea spectacolului oferit de ele. Toate filmele din acest top au fost realizate in Orient si au stabilit standardele filmelor de arte martiale datorita secventelor de actiune ingenioase, realizate in urma unei munci uriase de cascadorii si acrobatii periculoase, in mare masura realizate chiar de catre protagonistii scenelor respective. In ciuda progreselor efectelor speciale din zilele noastre, aceste filme asiatice de arte martiale au trecut testul timpului datorita unei munci extraordinare a celor de la imagine si a unei coregrafii bine organizate.

Pozitia a 10-a: Snake in the Eagle’s Shadow (1978)

snake-in-the-eaglee28099s-shadow-poster-1Cine nu a vazut celebrul film regizat de legendarul cineast Yuen Woo-ping ? Este filmul care a lansat cariera fantastica a lui Jackie Chan in domeniul filmelor de arte martiale, acesta interpretand un slabanog orfan terorizat constant de maestrul sau. Acesta intalneste un cersetor in varsta care il invata stilul „Snake Fist Kung Fu” („Pumnul Sarpelui”), in care, desigur, exceleaza. Insa cand Societatea Eagle Claw („Gheara de Vultur”) proscrie aceasta forma letala de arte martiale,membrii ei incearca sa-l opreasca pe Jackie Chan de la a o invata.

Siu Tien Yuen
Siu Tien Yuen

Filmul, s-a cazut de acord, este important in primul rand pentru ca il aduce in prim plan pe necunoscutul, la acea vreme, Jackie Chan. Cariera stralucita a acestuia care a inceput atunci este de neegalat si constituie un punct de referinta pentru cinematografia din Hong Kong. Dar mai importanta decat lansarea unui star este semnificatia si impactul filmului asupra industriei de gen din Hong Kong. Un nou stil de film de arte martiale a luat nastere, un stil care combina coregrafia kung fu a scenelor de lupta cu umorul de prost gust. Jackie isi demonstreaza talentul precoce (in special in scena cu bolul de orez, unde arata o incredibila mobilitate si echilibru), dar aproape este eclipsat de invatatorul sau in varsta de 66 de ani, interpretat de Siu Tien Yuen, tatal regizorului filmului.

VA URMA

Articol realizat de cris999 © www.asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>