Undeva intr-un Tokyo al unui viitor nu prea indepartat, vampirii reusesc sa se infiltreze in lumea umana si sa traiasca hranindu-se cu oameni. Guvernul japonez incepe o lupta pentru exterminarea lor, creand CCG, un birou special cu agenti pregatiti sa infranga inamicul ascuns. Pe acest fundal, Ken Kaneki (Masataka Kubota) isi duce viata de student departe de zbuciumul cotidian si de zvonistica ce cuprinde societatea japoneza, legata de prezenta vampirilor deghizati printre oameni. Orfan din copilarie, acesta e un tanar student timid, obsedat de literatura dificila lecturata odata de tatal sau. Cu greu isi face curaj sa o abordeze pe Rize, fata pe care o place, pana intr-o zi, cand din intamplare o invita la o intalnire. Totul decurge cum nu se astepta mai bine, doar ca la final, se trezeste ca Rize nu e ceea ce pare, ci un sangeros vampir ce l-a ochit strict pentru a-i fi cina. Urmeaza o lupta intre cei doi, si, in mod cu totul neasteptat, Rize isi pierde viata. Kaneki supravietuieste, insa cand se trezeste constata ca viata lui se datoreaza initiativei unui doctor, ce a transplantat organele defunctei Rize in Kaneki. Si astfel, Kaneki se trezeste peste noapte vampir, trebuind sa se adapteze la noua viata… Lucrurile se complica cand se trezeste prin in mijlocul unui razboi intre vampiri si agentii CCG, ce ii vaneaza fara crutare, iar el trebuie sa fuga pentru a supravietui…

Filmul regizorului japonez Kentaro Hagiwara, “Tokyo Ghoul”, e o ecranizare pentru marele ecran a unei manga de mare succes omonime a carei publicare a inceput in 2010, avandu-l ca autor pe Sui Ishida. Peste 22 de milioane de exemplare din tot ce a insemnat manga s-au vandut de-a lungul anilor pana in prezent, fiind realizat si un anime de 12 episoade, jocuri video etc. Filmul, desi nu a avut un buget urias – nu sta in fire japonezilor sa investeasca sume prea mari in productii costisitoare, cu efecte speciale care sa-ti ia ochii – a reusit sa impresioneze prin imaginile si efectele sale, atatea cate au fost, dar si prin povestea captivanta, desavarsita de interpretarea protagonistului, Masataka Kubota, un actor de 29 de ani cunoscut dintr-o multime de seriale de televiziune. Kubota a si fost preferatul autorului mangai, Sui Ishida, pentru a portretiza personajul principal. Desi filmul a obtinut incasari de doar 5 milioane de dolari la box-office, fanii mangai au fost incantati sa vada povestea lor preferata ecranizata intr-un live-action reusit. Ce e drept, durata de 2 ore a productiei pare mult prea mica pentru numarul mare de evenimente cuprinse in secnariu, ce puteau fi dezvoltate si mai mult. Ar fi posibil un sequel, pentru ca de obicei sursele manga sunt inepuizabile izvoare de idei pentru sequel-uri, iar odata publicul familiarizat cu o franciza, va astepta cu nerabdare o continuare. Nu trebuie trecut cu vederea nici faptul ca dincolo de “entertainment”, filmul este destul de sangeros pe alocuri, nefiind recomandat tuturor categoriilor de varsta. Fanii mangai au fost multumiti, cu toate ca sub aspect vizual pe partea de efecte speciale se putea oferi ceva mai mult (multi se intrebau cum vor fi redate pe marele ecran celebrele “kaguna”, cozile vampirilor, insa realizatorii s-au descurcat de minune). De altfel, de costumele si mastile vampirilor s-a ocupat un designer de moda japonez, Masanori Morikawa, ce era un fan al mangai. Regizorul Kentaro Hagiwara a studiat desenele autorului mangai pentru a-i transpune stilul vizual pe marele ecran, recunoscand ca a fost influentat in realizarea productiei de cateva filme celebre de la Hollywood, precum District 9, Kill Bill Volume 1 si The Last Samurai. Una peste alta, “Tokyo Ghoul” e o productie captivanta, care pentru cei ce nu au vazut anime-urile sau nu au citit manga nu poate fi decat o aventura surprinzatoare intr-o lume intunecata in care vampirii si oamenii se afla intr-un continuu razboi – o tema, nu-i asa, exploatata la maxim la Hollywood de mai bine de un deceniu. Iata ca acum isi au si japonezii vampirii lor, asta cu toate ca in traditia lor vampirii nu ocupa un loc special (mai ramane sa vedem productia anuntata de Sion Sono despre vampiri, acum 2 ani si ceva, la TIFF Transilvania) .

Traducerea si adaptarea au fost efectuate in premiera in Romania de gligac2002 (Asia Team) pentru asiacinefil.

Prezentare realizata de cris999 – asiacinefil

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>