Ieri a debutat a 9-a editie a Festivalului International de film Transilvania, care in acest an se va desfasura intre 28 mai-6 iunie la Cluj-Napoca si 9-13 iunie la Sibiu. Festivalul se va deschide cu o proiectie de gala organizata de ambasada Coreei in Romania, a carei vedeta va fi filmul „Mother” al regizorului coreean Bong Joong-ho. Pana in prezent, filmul a castigat 9 premii internationale la Asia Film Awards (Cea mai buna actrita Kim Hye-ja, Cel mai bun Film, Cel mai bun scenariu), Blue Dragon Awards, la Festivalurile de film de la Dubai, Mar del Plata, Asia Pacific Screen Award si Cel mai bun film strain la Nikkan Sports Film Awards. In plus, a fost nominalizat la Cannes 2009 la sectiunea „Un Certain Regard”. Filmul va fi prezentat cu ocazia aniversarii a 2 decenii de relatii diplomatice coreeano-romane, iar la proiectie va participa consulul general al ambasadei Coreei in Romania.

Insa aceasta proiectie este doar inceputul unui maraton de filme de calitate care vor fi prezentate in cadrul festivalului, iar filmele asiatice sunt prezente din plin, inscriindu-se in trendul prezentei lor consistente la marile festivaluri de film europene, an de an. Prin aceasta si Romania recunoaste pozitia speciala de care filmul asiatic se bucura nu doar in Europa, ci si la nivel mondial. Festivalul, organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc, va prezenta 240 de filme, din care un procent important sunt si productii asiatice, in mai multe sectiuni. Acestea ar fi:

Ponyo (in afara competitiei, la sectiunea „Surprizele Naturii”), celebra animatie a lui Miyazaki de acum 2 ani

The Neighbor Zombie (in afara competitiei, la sectiunea „Less is More”) -„Vecinul Zombie”, o productie coreeana din 2009 formata din 6 segmente despre un virus care transforma oamenii in zombie, intr-un Seul al zilelor noastre. Cand guvernul intervine si ordona executarea tuturor celor contaminati, cei care au membrii din familie ce au primit aceasta sentinta se opun.

Actresses (in afara competitiei, la sectiunea „Profesiune: actrita”), un film coreean din 2009 despre 6 actrite din diferite generatii care in ajun de Craciun participa la o sedinta foto pentru o revista celebra, insa fiecare din ele incepe sa-si ridice tot felul de intrebari si sa constate ca intr-un grup e mai greu de supravietuit in fata reflectoarelor decat individual.

O frumoasa supriza va fi proiectia filmului lui Stanley Kwan din 1992, „Center Stage”, cu Maggie Cheung in rolul principal, un film dedicat poate celei mai celebre actrite chineze de film mut, Ruan Ling-yu, film cu care Maggie Cheung a castigat Ursul de Aur la Berlin in 1992.

„Here”, o productie din 2009 din Singapore va fi prezentata in cadrul sectiunii „Terapii Extreme”.

„Partner”, cunoscutul documentar coreean care a scris istorie in cinematografele din Coreea, reusind pentru prima oara in istoria unui documentar sa stranga peste 1 milion de dolari incasari, va fi prezent si el la TIFF, in cadrul sectiunii „Ce se intampla, Documentarul ?”

3 filme ale regizorului indian Anurag Kashyap vor ajunge si la fanii din Romania ai filmului indian: „Black Friday” (2004), „Dev D” (2009) si „Gulaal” (2009).

Sectiunea „Fara Limita” prezinta mai multe filme asiatice recente. „Cafe Noir” (2009), al regizorului scenarist coreean debutant Jung Sung-il, musical-ul coreeanului Yeo Joon Han – „Sell Out !”, povestea unei papusi gonflabile care prinde viata in drama „Air Doll” a japonezului Kore-Eda Hirokazu, „A Frozen Flower” – drama de epoca a lui Ha Yoo, si filmul independent „Breathless”, care in 2009 a reprezentat o neasteptata surpriza din partea unui film coreean independent.

Sectiunea „Umbre Lung Metraj” aduce in prim plan alte 2 filme asiatice de succes din anul 2009: „Nymph”, productia thailandeza regizata de Pen-ek Ratanaruang si horrorul coreean „Possessed”.

Sectiunea „Supernova” prezinta pe langa amintitul „Mother” al lui Bong Joon-ho si filmul „Toad’s Oil” al japonezului Koji Yakusho . In sfarsit, in competitie se afla un singur film asiatic, o productie thailandeza regizata de Anocha Suwichakornpong intitulata „Mundane History”, povestea unui tanar care in urma unui accident paralizeaza de picioare. Filmul a castigat in acest an Tigrul de aur la Festivalul International de film de la Rotterdam.

Asadar, exista toate premisele inca unui TIFF reusit, in care filmul asiatic are o pozitie privilegiata.

Articol realizat de crsi999 © www.asiacinefil.com

1 Comments

  1. Mother si Actresses sunt doua filme foarte bine alese si sper sa fie un pas important pentru popularizarea cinematografiei asiatice de toate genurile (nu numai arte martiale) si la noi deoarece au filme cu o deosebita incarcatura psihologica.

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>