Vajra posterCu o vechime de peste o jumatate de secol, filmul de arte martiale chinezesc reuseste nu doar sa supravietuiasca cu succes ci si sa se adapteze si sa se reinventeze cu fiecare productie noua lansata pe piata. In anii ’70-’80, cand a fost si perioada de glorie a filmelor de arte martiale in special datorita celebrelor studiouri din Hong Kong, Shaw Brothers, a existat o cantitate mare de asemenea productii pe piata, nu neaparat toate de calitate. Ele transmiteau spiritual unei natiuni si inspirau studiourile Hollywoodiene, ce inventau un Bruce Lee. Dupa 20 de ani, aceste productii pareau a fi spus tot ce putea fi spus, astfel ca genul filmelor de arte martiale a trebuit sa se adapteze realitatilor prezentului. Artele martiale au inceput sa fie transplantate in filme de actiune petrecute in zilele noastre, si asa au luat nastere filmele centrate in jurul unor eroi, experti in artele martiale, modele de moralitate si exponenti ai Binelui in lupta cu Raul. In ultimii ani, artele martiale au prins bine plasate in filme de actiune centrate pe luptele ilegale de strada, dupa moda lansata de Hollywood si exploatata foarte bine si de cinematografia thailandeza, ce a prins viata odata cu lansarea unor staruri cunoscatoare ale artelor martiale precum Tony Jaa sau Jeeja Yanin. China, cea care detine suprematia in domeniu, pare a da inapoi, odata cu inaintarea in varsta a starurilor de ieri, Jackie Chan, Donnie Yen, Jet Li sau Jacky Wu. Prezenta lor pe afisele filmelor asigura succesul de casa al acestora indiferent de calitatea productiei, dar acum, odata cu refuzul tot mai multor staruri de a mai accepta roluri in filme de actiune, producatorii trebuie sa se adapteze situatiei si sa accepte distribuirea unor nume aproape necunoscute, pentru ca filmul de arte martiale sa supravietuiasca. Asa se face ca in ultimii ani au inceput sa apara productii de calitate vaduvite de prezenta unor mari staruri in distributie, care nu au reusit sa fie lovituri de box-office, dar care duc mai departe pe marele ecran spiritul lumii artelor martiale.

The Wrath of Vajra secventa 1O asemenea productie a fost si “The Wrath of Vajra”, despre care poti spune ca daca ar fi sa cauti un film de calitate din lumea artelor martiale facut in zilele noastre fara un buget extraordinar, l-ai gasit. Regizat de Law Wing-cheung (Tactical Unit: Comrades in Arms si Tactical Unit: The Code), filmul beneficiaza de priceperea si experienta regizorului in munca de montaj, Law Wing-cheung fiind cunoscut in industria de film din Hong Kong in special pentru cele 4 nominalizari la premiul pentru Cel mai bun montaj la Hong Kong Film Awards si Golden Horse Festival, dar si pentru pemiul castigat pentru Cel mai bun montaj pentru filmul “PTU” (2003). Rolul principal in acest film ii revine lui Xing Yu, cu numele real Shi Yanneng, un fost calugar shaolin devenit actor, ce si-a facut multi fani cu rolul secundar din Kung Fu Hustle, aflat la primul rol principal din cariera. Rivalul sau din film e interpretat de coreeano-americanul Yoo Seung-jun (foto), un star cunoscut in Coreea mai mult pentru cariera muzicala, fiind unul din artistii cei mai bine vanduti din Peninsula, cu peste 5 milioane de albume. Fanii k-pop-ului de azi il cunosc mai putin pe acesta deoarece cariera lui a luat o turnura neasteptata in 2002, cand, la 25 de ani, se afla pe culmile gloriei si i-a sosit acasa ordinul e incorporare. Desi cantaretul declarase public la televizor ca isi va indeplini stagiul militar obligatoriu, chiar inainte sa fie incoporat a fost naturalizat ca cetatean american. Autoritatile coreene au considerat gestul ca un act de tradare si l-au expulzat, avand de atunci interdictie permanenta de a mai intra in Coreea de Sud. Din State si-a continuat cariera muzicala, iar in 2008 a semnat cu agentia de impresariere a marelui Jackie Chan, pentru a deveni actor. De atunci, Yoo Seung-jun incearca sa-si faca un nume si in industria cinematografica din China, debutand in 2010 alaturi de Jackie Chan in “Little Big Soldier”. In 2012 a aparut in “Chinese Zodiac”, iar in 2013 a avut un rol secundar in filmul de actiune “Man of Tai Chi”.

The Wrath of Vajra secventa 2In anii ’30, in Japonia exista un cult secret intitulat “Templul lui Hades”, condus de maestrul Amano. Acestuia i s-a ordonat sa colaboreze cu armata imperialista japoneza in scopul distrugerii din interior a Chinei, pe care Japonia tocmai o invadase. Pentru atingerea obiectivului, organizatia secreta cumpara copii din intreaga lume si ii antrena de mici pentru a deveni veritabile masini de ucis in folosul Imperiului Japonez. Dar in timpul celui de-al doilea razboi mondial, organizatia a fost desfiintata, membrii Hades – exilati, iar liderul spiritual al organizatiei – intemnitat. Cand insa armata japoneza intampina o puternica rezistenta in China, conducatorii ei decid reinfiintarea Cultului Hades. Daca misiunea instruirii si trimiterii membrilor Hades pretutindeni in China pentru a o destabiliza urma a avea succes, liderul spiritual Amano urma a fi eliberat. Drept urmare acesta ii incredinteaza misiunea refacerii cultului lui Kurashige Daisuke, cel mai puternic si mai instruit membru Hades, un pro-japonez convins.Si totusi, o singura persoana era capabila sa-l invinga si sa-i puna piedici in misiunea sa: prietenul lui din copilarie, K-29 (sau Huzi pe numele sau real). Crescuti de mici ca membri ai cultului lui Hades, pe cei doi i-a legat o prietenie puternica, pana cand K-29 a fugit in China si s-a alaturat Templului Shaolin, unde primeste iluminarea spirituala si educatia in spiritul buddhismului si al culturii chinezesti. Totodata isi desavarseste artele martiale, fiind proclamat “Rege Vajra”. In momentul in care Kurashige Daisuke da un anunt prin care il invita pe K-29 la Templul lui Hades, acesta accepta provocarea, in conditiile in care cultul a revenit la vechile practici si rapeste copii pentru a-i transforma in masini de lupta. Vietile acestora sunt mai pretioase decat orice alt lucru pentru K-29, ce trebuie sa-si demonstreze indemanarea in stapanirea artelor martiale pentru a-si atinge obiectivele.

Wratth of Vajra secventa 3“The Wrath of Vajra” e un film de actiune plin de mister si fantezie, ce face trimiteri la mitologia greaca si la buddhism, totul imbinat ideal cu scene de arte martiale ce-ti taie rasuflarea. Imaginile sunt din cele mai surprinzatoare, unghiurile din care se redau scenele de lupta parca sunt alese perfect pentru a sublinia tensiunea momentului ca si atentia deosebita pentru detaliu, astfel ca nici o clipa nu ai spune ca acest film a avut infimul buget de doar 1,6 milioane de dolari ! Povestea este fantezista, insa coerenta si simpla, usor de urmarit de oricine, fara momente inutile de umplutura, astfel ca si sub acest aspect, cele 110 minute au echilibrat perfect punerea in scena a scenariului, rezultand un film nici prea scurt, nici plictisitor de lung. Si, lucrul cel mai important, nu te plictisesti nici un moment urmarindu-l si savurand spectacolul scenelor de lupta, excelent lucrate si sincronizate. Daca despre Hades, numele mai mult decat simbolic al sectei japoneze asociate cu Raul toata lumea stie ca este Zeul Infernului in mitologia greaca, notiunea “Vajra” din titlul filmului poate fi o necunoscuta pentru noi, occidentalii. “Vajra” e un cuvant sanscrit ce inseamna atat “trasnet” cat si “diamant”, simbolizat de un fel de sceptru ca obiect ritual. In Buddhism, Jainism si Hinduism, notiunea “vajra” simbolizeaza fermitatea spiritului si puterea spirituala. “Regele Vajra”, titlul atat de ravnit de rivalul personajului K-29 reprezinta, asadar, o combinatie metaforica intre diamant (simbol al indestructibilitatii) si trasnet (ce simbolizeaza forta irezistibila). Dar poate Wratth of Vajra secventa 4incapea un titlu atat de onorant in mainile cotropitorului japonez, intr-un film chinezesc, in care eroul principal intruchipeaza trasaturile unei intregi natiuni ? Cu siguranta niciodata. Astfel ca vom asista la o lupta continua intre Bine si Rau, intre chinezi (sa nu fiti surprinsi daca veti vedea niste actori de mana a 5-a americani vorbind… chineza, desigur, dublati) si japonezi, in care invingatorul se presupune a fi cunoscut de la inceput, avand deja numeroase precedente (The Return of Chen Zen, Ip Man etc). Dincolo de acest lucru, ramane spectacolul vizual, aventura si atmosfera de mister ce aminteste, fara indoiala, de productia hollywoodiana “The Quest” (1996), in care Jean Claude Van Damme ajunge, dupa o serie de aventuri, in anii ’30, in Orasul Pierdut Tibet, unde participa la un turneu international de arte martiale. “Wrath of Vajra” nu e departe de ideea acestui film, continuand mai degraba ideea din Ip Man, unde cotropitorul japonez organizeaza o competitie cu chinezii “inferiori” pentru a-si demonstra suprematia. Un film bun, pe care iubitorii de arte martiale cu siguranta il vor aprecia, o invitatie la aventura intr-una din cele mai salbatice zone din sudul Chinei, in vremurile tulburi ale celui de-al doilea razboi mondial.

Multumiri pentru traducerea in premiera in Romania efectuata de cristinab (Asia Team) pentru asiacinefil !

Prezentarea: cris999 – asiacinfil

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>