O delicatesa culinara este vedeta dramei plina de mister “The Recipe”, care o readuce in prim plan pe regizoarea Anna Lee (Lee Seo-Goon) la 12 ani de la filmul de debut, “Rub Love”. In 1998, Lee intrase in istoria filmului coreean ca fiind cea mai tanara regizoare, la doar 23 de ani ! Si de aceasta data, Lee semneaza si scenariul propriului sau film, in care apar 2 actori tineri extrem de apreciati in acest moment in Coreea. Este vorba de Lee Dong-wook, vedeta din serialul de mare succes “My Girl”, care la 4 zile dupa incheierea filmarilor si-a inceput stagiul militar obligatoriu de 2 ani. Vedeta feminina a filmului este Lee Yo-won, nimeni alta decat interpreta personajului Seon-deok din serialul “Queen Seon-deok” sau protagonista din recentul “49 Days”. Un alt actor important al filmului e Ryoo Seung-Ryong, recent vazut in “Battlefield Heroes”, dar care are un rol memorabil in serialul “Painter of the Wind”). Cu o astfel de distributie si cu un scenariu care aduce cu sine o multime de rasturnari de situatie si surprize, “The Recipe” nu avea cum sa dea gres. Desi nu este o productie comerciala in care sa se fi investit mult, dupa cele 2 saptamani cat a rulat in cinematografele din Coreea filmul a strans undeva la 200.000 de euro incasari, fapt ce demonstreaza o data in plus ca cinematograful e cu precadere casa filmului comercial si in secolul XXI. In schimb, “The Recipe” a fost prezentat la mai multe festivaluri prestigioase de film, precum a 15-a editie a Festivalului International de film de la Pusan, la a 10-a editie a New York Asian Film Festival si mai ales la editia din acest an a Festivalului de la Berlin.

Un tanar ce tocmai si-a incheiat serviciul militar doreste sa-si gaseasca un job in presa, si pentru aceasta il contacteaza pe Choi Yu-jin, un producator de documentare la DBS. Tanarul ii prezinta o poveste scrisa de el in perioada militariei. Initial, Choi Yu-jin il refuza cu motivul ca acest gen de povesti nu prezinta interes decat printre soldati.  Dar in momentul  in  care afla ca tanarul  si-a efectuat  serviciul militar la penitenciarul Il-dong, unde  a fost detinut – Kim Jong-gu, cel mai atroce criminal si fugar al tuturor timpurilor- , tanarul aflandu-se in posesia unui amanunt legat de ultima dorinta a condamnatului inainte de a fi executat, Yu-jin devine brusc interesat. La vremea executiei nu s-a publicat in presa ca ultima lui dorinta a fost sa manance un castron cu tocana Doenjang. Aceasta dorinta i se pare ciudata producatorului si devine curios. Chiar foarte curios. Prin urmare incepe sa faca  investigatii pe cont propriu si intervieveaza rand pe rand martori ai executiei, colegul de celula, detectivi participanti la arestare, patroana obscurului restaurant de provincie unde a fost arestat Kim Jong-gu.  Arestare care, culmea, a avut loc tocmai in timp ce manca un castron din aceeasi tocana, care insa avea o aroma ce i-a paralizat pe toti astfel ca nu a fost uitata de cei prezenti. Treptat, Choi Yu-jin descopera un alt personaj decat cel prezentat publicului, un personaj de legenda in penitenciare. Care este secretul si semnificatia gestului acestui criminal in serie care s-a lasat arestat pentru a savura pana la ultima picatura un castron cu tocana ? In plus, ultima dorinta a acestuia in fata mortii a fost tot de a manca un castron cu aceeasi tocana  Doenjang. Care este cheia misterului?  Producatorul Choi Yu-jin este absolut hotarat sa dezlege aceasta poveste care pare a fi din ce in ce mai ciudata.

Doua filme coreene au insistat recent pe tema culinara (Le Grand Chef si sequel-ul sau), insa de data asta “The Recipe” imbina arta culinara cu o poveste de mister intriganta, plina de surprize. S-ar putea spune ca filmul calca mai mult pe urmele unui “Chocolat” (2000) sau “Facing Window” (2003) in privinta unor aspecte ale sale, iar cinefilii cunoscatori ai cinematografiei mondiale probabil vor sesiza unele asemanari intre aceste trei filme. “The Recipe” reuseste performanta de a duce spectatorul pe diverse carari, oferindu-i ocazia sa admire, pe fondul intrigii, peisaje superbe ale Coreei rurale, pe parcurs avand loc mai multe rasturnari de situatii care cu siguranta vor captiva. Romantismul personajului feminin (o latfel de… “Queen” [Seon-deok[ ) e perfect acompaniat de coloana sonora remarcabila a cunoscutului compozitor Han Jae-kwon. Povestea filmului aminteste de scenariile de acum un deceniu din cinematografia coreeana, cand adevaratele idei originale creau o veritabila placere sa urmaresti un film coreean. Hallyu era la inceputurile sale, iar influenta occidentala nu ajunsese inca la filmul coreean. Asa numita “cale coreeana” de realizare a unui film era un adevarat deliciu pentru orice cinefili. “The Recipe” aduce ceva din originalitatea acelei varste a filmului coreean, imbinand fantezia cu arta culinara, totul osciland in jurul intrebarii: cum poti crea o tocana perfecta “made in Korea” ? E interesant de urmarit cum se impletesc povestea e iubire desprinsa parca dintr-un basm si satira ce are in centrul ei obsesia proprie coreenilor legata de identitatea nationala. Bunaoara Choi, producatorul ce alearga dupa reteta magica a tocanei Doenjang, e imaginea mandriei nationale coreene, obsedat de tot ce inseamna bucatarie coreeana in cel mai mic detaliu (detalii precum salinitatea apei sau tipul de soia folosita pentru prepararea mancarii sunt ca niste reguli stricte devenite aproape un simbol national).

Nu in ultimul rand, mai trebuie specificat faptul ca Doenjang-ul e una din mancarurile traditionale ale bucatariei coreene, un fel de pasta de soia realizta prin fermentare. Literalmente, termenul “Doenjang” inseamna “pasta groasa”. Obtinearea Doenjang-ului se face in urma unui procedeu traditional si unic in acelasi timp: soia uscata este fiarta si pisata intre pietre, obtinandu-se o pasta uscata sub forma unor blocuri numite “meju”. Acestea la randul lor sunt uscate la soare iar mai apoi pee le se lipesc tulpini de orez uscate. Bacteriile de pe aceste tulpini produc fermentatia si… mirosul specific de amoniac al acestor bucati de “meju”. Dupa o luna sau doua, meju e mutat in vase de lut ars umplute cu apa sarata, fermenatnd in continuare. Bacteriile isi fac si ele treaba, transformand amestecul intr-o substanta bogata in vitamine. Ca in cazul laptelui fermentat, lichidul rezultat se separa de partea solida. Lichidul da asa numitul “sos de soia coreean”, in timp ce partea solida – Doenjang-ul propriu zis – e sarat si gros si poate fi consumat crud, ca un condiment, alaturi de legume. Cel mai frecvent e folosit in tocane si sosuri, ca in cazul prezentat in actualul film. De ce Doenjang-ul reprezinta o mandrie a Coreei ? Pentru ca e considerat unul din sosurile esentiale ale bucatariei coreene si, se spune, consumat in cantitati mari lungeste viata. Ca dovada, peste 30.000 de coreeni din Sunchang – un centru cunoscut in Coreea pentru productia de Doenjang – au trecut de venerabila varsta de 100 de ani ! Secretul lui ramane inca necunoscut, desi se stie ca Doenjang-ul contine vitamine, minerale si chiar hormone, compusi considerati a avea proprietati anti-cancerigene.

Iubitorii bucatariei coreene nu vor avea motive sa regrete vizionarea acestui film, la fel nici iubitorii filmelor de mister. Farmecul filmului sta tocmai in faptul ca, odata cu incheierea lui, o intrebare va macina fiecare spectator ale carui papile gustative au fost serios puse la incercare pe durata filmului: “Si totusi, ce gust avea misteriosul Doenjang ?”. O intrebare retorica la care oricine ii va cauta un raspuns probabil nu il va gasi vreodata. De ce ? Pentru ca secretul e ascuns undeva in radacinile sufletului poporului coreean, iar daca nu gusti macar o data in viata preparate traditionale coreene nu vei intelege misterul Doenjang-ului. Vizionare placuta !

Articol realizat de cris999 in colaborare cu mialex55 – asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>