The Last Supper poster“The Last Supper”, ultima productie chinezeasca de epoca a anului 2012, e genul de film ce confirma proverbul “la pomul laudat sa nu te duci cu sacul”. Pentru China, productiile de arte martiale si cele de epoca, in care se imbina istoria milenara a Chinei cu stapanirea artelor martiale si filosofia chineza traditionala constituie de decenii principala atractie pentru publicul iubitor al celei de-a saptea arte. Nu se mai realizeaza zeci de filme de epoca cu eroi populari ce-si demonstreaza maiestria in lupte spectaculoase ce atrag publicul, epoca filmelor Show Bros realizate in Hong Kong a apus de mult. Ultimii ani au adus investitii majore ale comapniilor de productie in filme epice, in China, iar succesul unor productii precum “Mulan” sau “Red Cliff” au incurajat investitorii. Insa in ultimii ani, filmele epice cu adevarat de succes s-au rarity foarte mult, in lipsa unor scenarii coerente si a unor subiecte care sa capteze atentia si publicului non-chinez. Secolul XXI este, totusi, un secol al globalizarii, iar daca nu-ti prezinti istoria in asa fel incat intregul mapamond sa ti-o inteleaga, nu poti avea pretentii de recunoastere internationala atat la nivel de festivaluri de film cat si pe piata internationala de film. “The Last Supper” e o productie bine realizata, dar care pacatuieste la capitolul dinamica si tematica. Regizorul, scenaristul si totodata partial The Last Supper secventa 4si producatorul filmului, Lu Chan (Nanking:City of Life and Death, Mountain Patrol) ne prezinta o perspectiva prea inradacinata in culisele unui eveniment important din istoria antica a Chinei, neoferind publicului non-chinez nici o sansa sa se bucure cu adevarat de intelegerea acestei realizari. In fapt, filmul este o adaptare dupa evenimentele consemnate de scribii imperiali in “Analele Marii Istorii” in perioada 220-193 i.e.n, anii in care dinastia Qin unificatoare este detronata, locul ei fiind luat de dinastia Han. In rolurile principale apar Daniel Wu, Liu Ye si Qin Hong, dar o vreme s-a vorbit chiar de distribuirea lui Chow Yun-fat in film. In cele din urma acesta a renuntat, o decizie inteleapta pentru cariera sa relansata odata cu Confucius si aflata intr-o continua ascensiune odata cu The Assassins si The Last Tycoon. Evenimentele din acest film au fost prezentate si in recentul serial chinezesc de televiziune “Legend of Chu and Han”, dar si in filmul “White Vengeance”.

The Last Supper secventa 1Filmul prezinta ceea ce in istoria Chinei a ramas cunoscut sub numele “Disputa Chu si Han”, in fapt momentul controversat al preluarii puterii de la dinastia Qin de catre dinastia Han si fondatorul acesteia, Liu Bang si luptele ce au precedat fondarea dinastiei. Ajuns la 61 de ani, primul Imparat al dinastiei Han are cosmaruri, traind in frica si suspiciune. Se teme de moarte si de un posibil complot. In toata viata sa s-a temut de doar doua persoane: Lordul Yu si Generalul Xin. In tinerete, viitorul general Xin si Liu erau prieteni nedespartiti si de incredere. Avand insa o origine umila, marele lor vis era sa ajunga sa-l slujeasca pe Lordul Yu. In momentul in care dinastia Qin ii ocupa orasul si ii ia ostatica familia, Liu implora ajutor militar Lordului Yu. Spre marea lui surprindere, acesta ii acorda 5.000 de oameni sa-si elibereze orasul, dar in schimbul promisiunii loialitatii sale. Dar prietenia care se leaga intre Liu si lodul pe care il slujeste se sfarseste brusc, transformandu-se in ura si intr-o lupta pentru stapanirea Chinei si ocuparea capitalei Qin-ului. Generalul Xin il slujeste si el o vreme pe Lordul Yu, dar mai apoi trece in tabara lui Liu Bang. Pe masura trecerii anilor, generalul se umplea de glorie, in timp ce Liu Bang imbatranea in palatal imperial. Cand generalul Xin a devenit deja o amenintare pentru popularitatea sa, si obsedat de un posibil complot de tradare, Liu Bang isi intemniteaza generalul. Dar cosmarurile continua sa-l framante seara de seara…

The Last Supper secventa 2Sub aspect istoric, perioada 206-202 i.e.n (denumita “Disputa Chu si Han) se refera la luptele dintre Yu Xiang (in film Lordul Yu) si Liu Bang, viitorul fondator al dinastiei Han. Dupa caderea dinastiei Qin. Yu a impartit fostul Imperiu Qin in 18 Regate. Doua din ele, cele mai puternice (Chu-ul de Apus si Han) s-au angajat intr-o lupta pentru suprematie, sfarsita prin proclamarea de catre Liu Bang ca “primul Imparat al Chinei” si cu uciderea Lordului Yu. Perioada istorica pare atragatoare pentru un film epic de amploarea lui “The Last Supper”, insa filmul se multumeste sa prezinte jocurile de culise din spatele luptelor pentru putere. Actiunea lipseste aproape cu desavarsire, iar putinele scene de pe campul de lupta sunt aproape formale, nici macar nu reprezinta centrul de interes pentru regizor. Intrebat cat e de diferit filmul sau fata de alte filme de epoca chinezesti, regizorul Lu Chuan a spus: “Doresc sa prezint audientei ceva credibil. Multe filme istorice despre perioada timpurie a istoriei Chinei prezinta scene spectaculoase si costume extravagante, dar ceea ce s-a intamplat de fapt in istorie cu mii de ani in urma nu a fost astfel. Vreau sa arat istoria in forma sa adevarata si lucruri care s-au petrecut cu adevarat in trecut.” Regizorul a depus toate eforturile necesare in acest sens, de la citirea a numeroase The Last Supper secventa 3carti de istorie la crearea unor costume de epoca cat mai apropiate de ce s-a purtat in acele timpuri. Desi sub aspectul scenariului actiunea e aproape inexistenta, “The Last Supper” ofera un spectacol vizual total, de la peisaje si costume la slow-motion-uri care iti taie respiratia.

Un nou film surprinzator realizat de producatorii chinezi, care pare lipsit de inteles pentru cei care cunosc prea putin istoria Chinei – am putea spune ca sub acest aspect e chiar un film plictisitor – dar care impresioneaza prin frumusetea vizuala si mesajul artistic transmis de echipa de realizatori. Nu este un film usor de urmarit, iar calificarea lui drept “surprinzator” vine un contextul recentului “The Grandmasters” al lui Wong Kar-wai, care asemeni acstui film a pus accentual pe partea vizuala, neglijand scenariul. Sa fi patruns, oare, un nou curent in cinematografia chineza ? Ramane sa vedem in viitor, insa astfel de filme sunt destul de incomode pentru publicul european, obisnuit cu ralizari comerciale spectaculoase venite din China.

Multumiri pentru traducerea in premiera in Romania lui Redscorpion – Asia Team Romania.

Prezentare realizata de cris999 – asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>