The Fox Lover (2013)Spatiul asiatic isi are propriile sale mituri si legende, propriii ei eroi si antieroi. Una din cele mai cunoscute legende e cea a Vulpii cu Noua Cozi, ce apare amintita in mai multe povestiri din cultura chineza, japoneza si coreeana. Semnificatia ei este, insa diferita. In cultura coreeana, Vulpea cu Noua Cozi e numita si “Gumiho”, fiind o creatura malefica ce traieste cel putin o mie de ani. Deseori aceasta se spune ca lua infatisarea unei tinere frumoase ce incearca sa seduca barbatii pentru a se hrani cu carnea lor, in special cu ficatul si inima. In cultura japoneza, vulpea era denumita “kitsune” si avea infatisarea unei frumoase curtezane care odata intrata in Palat, l-a vrajit pe Imparat cu frumusetea ei incat acesta s-a imbolnavit grav. Afland ca in apropiere, o vulpe cu noua cozi a fost vazuta luand vietile si mancand femei si calatori, Imparatul a trimis 80.000 de soldati a ucida vulpea pe campiile din Nasu. Ucisa intr-un final, aceasta a devenit o piatra, “Piatra Ucigasa”, despre care se spunea ca oricine intra in contact cu a murea, caci elibera un gaz otravitor. O varianta putin diferita apare in miturile stravechi chinezesti, din care a fost preluat acest personaj mitologic. In mai multe povestiri stravechi, Vulpea cu Noua Cozi era infatisata ca avand o voce de copil, spunandu-se ca putea fi mancata de oameni, iar cei ce o consumau ar fi fost protejati de demoni. Mai tarziu, in scrierile istorice, vulpea era infatisata ca o salbaticiune a norocului. Trimisa de Ceruri, ea era vazuta ca un semn de bunastare, pace si noroc. Mai mult, in timpul dinastiei Han, ea era considerata protectoare a sangelui regal si, la fel de bine, un semn prevestitor de nenorociri atunci cand Imperiul decadea. Odata cu trecerea timpului, Vulpea cu Noua Cozi a fost folosita in scrieri ca tap ispasitor al prabusirii unor dinastii pentru ca prin siretenia ei ar fi sedus si posedat conducatorii. Si asa a inceput sa aiba o conotatie negativa, aducatoare de nenorociri.

The Fox Lover secventa 1Pentru ca a fost salvata odata, in trecut, de Lordul Wang, Zana-vulpe decide sa-i incredinteze fiului acestuia, Yuan Feng, mana uneia din fiicele sale. Fiul batranului magistrat a fost, in trecut, o persoana luminata, insa fara motiv, in urma cu 3 ani, a devenit neghiob. Comportamentul sau aproape copilaresc ii tradeaza mintea slaba, iar din toate fiicele Zanei-vulpe o alege nu pe cea in mana careia se opreste zmeul lansat de Zana-vulpe, ci pe Salcie, fiica rebela si rea a Zanei. Aceasta se opune planurilor de recunosttinta ale mamei sale, dar e amenintata ca nu va mai fi fiica acesteia daca refuza casatoria. Lucrurile se precipita in momentul in care Lordul Wang e rapit de Regele Liliac si dus pe misterioasa Insula a Liliacului. In lupta ce a avut loc, viata fiului acestuia e salvata de Zana-vulpe si Salcie, dar Regele Liliac se allege cu rani grave in momentul in care a fost stropit e sangele lui Yuan Feng. Si astfel ies la iveala puterile supranaturale ale idiotului Yuan Feng, care pare a fi cel prorocit de o legenda spusa de o testoasa nemuritoare: o data la o mie de ani se naste o persoana al carui sange poate rani zanele si demonii. Puterile unite ale junelui Yuan Feng si cele ale lui Salcie si ale surorilor zane-vulpi trebuie sa le invinga pe cele ale maleficului Rege Liliac…

The Fox Lover secventa 2“The Fox Lover” e o superba fantezie romantica chinezeasca din 2013 ce prezinta o lume a Vulpilor cu Noua Cozi in care acestea erau aducatoare de noroc, bunastare si… iubire. Traind undeva in mirifica Vale a zanelor-vulpi, intr-o lume aflata la hotarul dintre vis si realitate, acestea trebuie sa rasplateasca recunostinta umana oferindu-se drept sotii fiului unui magistrat important al imparatului. Cu un buget de doar 5 milioane de dolari, realizatorii chinezi au reusit sa dea viata unei lumi ce tine de vis, cu peisaje desprinse parca din basm, cu costume de zane viu colorate, cu magie, efecte vizuale si sonore care te impresioneaza pe durata celor 2 ore cat dureaza filmul. Scenariul este tipic filmelor de fantezie chinezesti, cu conturarea rapida a celor doua tabere, Binele si Raul, ce sunt infatisate, ati ghicit, in cele doua culori primordial opuse, alb si negru. Tot din basm sunt desprinse si celelalte motive ce dau culoare povestii. Astfel, fiicele Zanei mame, 8 la numar plus o pamanteanca, intruchipeaza fiecare o trasatura tipic umana (mai bine zis o slabiciune), desi sunt Vulpi cu Noua Cozi. Salcie e vulpea rautacioasa, dar singura care cauta iubirea adevarata. Lotus e firea sireata, dispusa sa tradeze pentru iubire, dar care e si usor de manipulat. The Fox Lover secventa 3Si asa mai departe. O tema tipica basmului o regasim si in acest film: iubirea imposibila dintre Vulpile cu Noua Cozi si oameni. Pentru Vulpi, legenda lui Dayu e invocata mereu prin puterea exemplului sau ca dovada a imposibilitatii implinirii unei astfel de iubiri dintre o creatura ce traieste cel putin un mileniu si un om, a carui viata e o picatura din milenara existenta a vulpilor. Iubirea dintre Dayu si o Vulpe cu Noua Cozi a fost una tragica: cand muritorul Dayu a inchis ochii pentru totdeauna, Vulpea cu 9 Cozi s-a sinucis, ramanand fidela iubirii sale pentru un muritor. Asadar, iubirea nu poate aduce decat nefericire si alienare pentru cineva care vietuieste atat de mult. Dragostea e misterioasa; ea trebuie sa fie curata, sincera, fara nici o urma de interes, si mai ales presupune sacrificiu. Acesta da valoare si nemurire sentimentului pur numit iubire. “The Fox Lover” ne ofera o mostra emotionanta de iubire interzisa de legile firii, dar care reuseste sa invinga orice obstacol atunci cand sentimentele sunt sincere. De remarcat superba coloana sonora, ce completeaza perfect un film de fantezie plin de romantism si dramatism ce te impresioneaza pana la lacrimi. “The Fox Lover” e o mica bijuterie chinezeasca ce demonstreaza, o data in plus, universalitatea si unicitatea sentimentului numit iubire.

Multumiri pentru traducerea in premiera in Romania colegei noastre cristinab (Asia Team).

Prezentarea: cris999 – asiacinefil

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>