Lee Byung-hun in FortressInainte de filmul “The Fortress”, actorul Kim Yoon-seok nu a mai aparut intr-un film epopeic, si daca a facut aceasta alegere a facut-o pentru un film clasic. Filmul regizat de Hwang Dong-hyuk are un scenariu scris dupa cartea cu acelasi nume ce descrie invazia regiunii Manchu din Joseonul anului 1636. Regele Injo alaturi de suita sa se refugiaza in retrasa fortareata Namhansanseon din provincia Gyeonggi, o regiune friguroasa in care mancarea se epuizeaza repede din cauza nenumaratelor asedieri ale soldatilor chinezi.

Liderii regatului coreean – Choi Myung-kil jucat de Lee Byung-hun si Kim Sang-hun jucat de Kim Yoon-seok au pareri diferite despre felul in care trebuie sa raspunda asaltului inamicului.

“Daca joc intr-un film istoric, vreau sa joc intr-unul clasic” a spus Kim Yoon-seok intr-un interviu. “Mi s-au oferit de mai multe ori roluri in filme istorice, dar le-am refuzat. Am ales acest film pentru ca am cam aceeasi varsta precum personajul pe care il interpretez si am vrut sa fac un film care sa trateze un subiect serios, nu doar o comedie usurica bazata pe o poveste veche. ‘The Fortress’ se bazeaza pe un eveniment real si semnificativ din istorie, de acum 300 de ani.”

„ In general, un film cu un subiect mai greu sau sensibil nu atrage prea multi investitori sau producatori, dar de aceasta data au ales sa sprijine filmul, garantia fiind distributia, regia si felul in care regizorul a asigurat libertatea exprimarii. “Este incredibil ca un film istoric primeste atat de mult sprijin din partea investitorilor si a companiei de productie. In ziua de azi, deseori vedem filme care sunt partinitoare si tind sa incline catre o parte sau alta pentru a atrage publicul, sau regizorii creeaza supereroi cu puteri exagerate care distreaza publicul. In acest fel povestile tind sa devina simpliste si similare. ‘The Fortress’ a exclus acest lucru, patrunzand in istorie si descifrand ce s-a intamplat cu adevarat la Namhansanseong.”

Pentru a pastra autenticitatea cat mai mult posibil, filmarile au avut loc in timpul unei ierni geroase in cea mai rece regiune din Coreea, Gangwon-do. Filmul s-a concentrat in mod deosebit asupra aspectelor psihologice ale oamenilor in timpul razboiului si prabusirii sistemului castelor care se produce in cazul ocuparii unei tari.

“Kim Sang-won este un personaj care se schimba mult. Filmul descrie infrangerea, esecul si incompetenta, dar in acelasi timp s-a dorit prezentarea unor oameni in toata firea, oameni care au luptat din greu sa-si apere pamantul. Nu e cu mult mai diferit de zilele noastre. Pe langa oamenii care mint si nu-si asuma responsabilitatea faptelor lor, exista adulti care isi risca vietile pentru a veni in sprijinul tarii lor.”

Muntele Namhan de la marginea Seulului reprezinta una din povestile pline de rusine din istoria Coreei. In iarna lui 1636, tanarul rege Injo al dinastiei Joseon cauta adapost in interiorul bastionului, fugind din calea invaziei dinastiei Qing, la finalul celor 47 de zile in care s-a ascuns fiind obligat sa se predea.

The Fortress secventaCei doi mari politicieni care conduc din umbra regatul, Choi Myung-kil care este seful afacerilor interne si Kim Sang-heon care se ocupa de politica externa se angajeaza intr-o lupta stransa plina de dezbateri legata de alegerea pe care tanarul rege trebuie sa o faca: sa se predea sau sa fie cel care condamna familii intregi la moarte. Choi Myung-kil il preseaza pe rege ca sa se predea pentru a putea supravietui, in timp ce Kim Sang-heon vrea ca regele sa reziste cu pretul distrugerii intregului regat. Desi sunt in tabere opuse, ambii sunt descrisi ca patrioti adevarati ce simt cu tarie ca aceste convingeri reprezinta interesul regelui si al natiunii.

Majoritatea scenelor cheie din film au loc in interiorul palatului fortaretei, unde regele si ajutoarele sale discuta despre diferitele optiuni de supravietuire si resursele ramase, de exemplu daca sa foloseasca fanul ramas pentru a hrani caii folositi la razboi care sunt morti de foame sau pentru a improviza paturi pentru soldatii ce apara fortareata in prima linie.

Cadrul restrans duce deseori filmul intr-o atmosfera teatrala. Dialogurile lungi si extrem de oratorii dau senzatia de drama de tribunal. Spectacolul uluitor de vast al muntilor goliti de frunzis din cauza iernii umple ecranul. Secvente de lupta se raspandesc pe tot parcursul filmului in concordanta cu intriga scenariului. Muzica japonezului Ryuichi Sakamoto nuanteaza dramatismul, in timp ce imaginile filmului par a fi filtrate intr-un ton sepia, parca pentru a evidentia conditiile atat fizice cat si psihice in care sunt oamenii din cetate.

Filmul a avut premiera pe 3 octombrie, reusind deja sa vanda un numar respectabil de bilete in prima saptamana de rulare. Dupa aproape 3 saptamani de la premiera, „The Fortress” a obtinut incasari de aproximativ 26 de milioane de dolari.Din distributia lui mai fac parte, pe langa Lee Byung-hun si Kim Yoon-seok, si Park Hae-il, Ko Soo, Park Hee-soon sau Jo Woo-jin. In ciuda succesului de box-office, acesta este mai degraba moderat, in orice caz sub asteptarile producatorilor, filmul fiind depasit de rivalul lansat concomitent cu el, „The Outlaws”.

Articol realizat de chocolate_cleo – asiacinefil

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>