The Empress of China secventa 1 - CopySerialul chinezesc „The Empress of China”, cu Fan Bingbing in rolul principal, a inceput sa fie difuzat din 27 aprilie de postul de televiziune TVB din Hong Kong, in fiecare seara incepand cu orele 21:30. Serialul, bazat pe evenimente petrecute in timpul dinastiei Tang (secolele 7-8), spune povestea singurei imparatese din istoria Chinei, Wu Zetian. „The Empress of China” a fost produs de mai multe posturi tv din China continentala, studioul de film al lui Fan Binbing implicandu-se pentru a treia oara in producerea unui serial de televiziune, investind aproape 50 de milioane de dolari. Datorita costurilor uriase (serialul avand un numar de 82 de episoade (TV Hunan, care l-a difuzat in premiera, l-a impartit in 96 de episoade), „The Empress of China” e considerat cel mai scump serial chinezesc din toate timpurile.

Filmarile au inceput la sfarsitul lui decembrie 2013 si au durat 8 luni. Spre deosebire de serialele coreene, care nu au un buget bine stabilit de la bun inceput si care se filmeaza de cele mai multe ori pe durata difuzarii, numarul episoadelor depinzand de succesul sau insuccesul serialului, in China se lucreaza dupa alte principii, serialele filmandu-se dinainte, bugetul fiind strans prin implicarea mai multor producatori seriosi. Iar acest lucru e de inteles: la populatia pe care o are China, pana si serialele mai putin vizionate tot aduc un rating consistent televiziunilor ce platesc difuzarea lor, deci nimic nu se pierde. Actrita Fan Bingbing declara, intr-o conferinta de presa, ca rolul interpretat a fost unul pe care dintotdeauna si l-a dorit sa-l interpreteze. Sa fie si din cauza faptului ca pe durata filmarilor a purtat nu mai putin de 260 de costume de epoca ? Peste 3.000 de costume au fost purtate de-a lungul filmarilor de intreaga distributie, piesa de rezistenta fiind un costum de dragon de 500.000 de yuani. Peste 600 de oameni au lucrat timp de 10 luni la filmari si post-procesare, mai multi scenaristi colaborand la scrierea scenariului, ce a durat nu mai putin de 3 ani !

The Empress of China secventa 3 - CopySerialul a inceput sa fie difuzat in premiera in China continentala pe 21 decembrie 2014, exclusiv la Hunan Television. La cateva zile dupa, a inceput si scandalul, ce a fost mentionat si de unele canale de stiri din Romania: serialul a fost suspendat timp de 4 zile „din motive tehnice”. Motivul real se spune ca au fost costumele ce ofereau decolteuri prea generoase personajelor feminine, autoritatile din domeniu solicitand cenzurarea scenelor incriminate. Orice scena intima sau care arata afectiune intre proitagonisti a fost complet taiata, lucru care a facut uneori serialul destul de dificil de urmarit. In ciuda acestui aspect, „The Empress of China” a fost un succes comercial. De exemplu, primul episod a spart toate recordurile de rating inregistrate de vreun episod al unui serial difuzat in China. Iar ratingurile s-au situat in continuare la cote inalte, in ciuda ritmului lent al scenariului.

The Empress of China secventa 2 - CopyCu cateva zile in urma, serialul a inceput sa fie difuzat si in Hong Kong, la TVB. Desi Hong Kong beneficiaza de o oarecare libertate de exprimare, audienta nu s-a asteptat sa vada o versiune diferita a serialului decat cea cenzurata de autoritatile din China continentala si difuzata recent pe continent. Primul episod nu a avut decat un rating mediu, de 23 de puncte (aproximativ 1,49 milioane de telespectatori), in conditiile in care in aceeasi seara, ratingul cel mai ridicat a fost de 25 de puncte (1,55 milioane telespectatori), inregistrat de o alta emisiune. Comparativ cu alte seriale recente (Tiger Cubs II, Romantic Repertoire sau Smooth Talker), „The Empress of China” a avut ratinguri mai mici. Cum era de asteptat, efectele speciale ce au acoperit partile prea dezgolite ale actritelor au devenit un subiect fierbinte pe internet. Pe Facebook, regizorul Derek Kwok a injurat cenzurarea costumelor personajelor feminine, in timp ce mai multi internauti au sustinut ca societatea din Hong Kong a ajuns sa fie perceputa mai conservatoare decat dinastia Tang ! In fata acestor proteste, TVB a clarificat lucrurile, specificand ca versiunea editata a serialului a venit de la echipa de productie de pe continent, editarea nefiind opera TVB.

Cu toate controversele sale, „The Empress of China” ramane unul din cele mai de succes seriale chinezesti din toate timpurile. Si poate tocmai aceste controverse au sporit curiozitatea vizionarii lui de milioane de oameni din China. Sa speram ca in curand serialul va fi preluat si de catre unul din posturile tv din Romania, care evita sa difuzeze alte seriale asiatice decat cele coreene, indiene, filipineze si turcesti. Poate ca nu ar strica sa mai schimbe cineva reteta, pentru ca nimic nu e vesnic, nici macar gusturile iubitorilor de seriale asiatice.

Articol realizat de cris999 – asiacinefil

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>