Nascut in 11.10.1973 in Taipei (Taiwan) intr-o familie mixta, tatal japonez si mama taiwaneza, Takeshi Kaneshiro isi incepe cariera de actor in 1988 cu un modest serial TV, pentru a ajunge, in prezent, unul dintre cei mai completi si complecsi actori asiatici, prezent atat in cinematografia japoneza (Returner, K-20: The Legend of the Mask) cat si in cinematografia chineza (The House of Flying Daggers, Red Cliff, Chungking Express). Considerat de catre Time Magazine ca fiind „un Johnny Deep al industriei de film asiatice, excentric, impredictibil si protagonist capabil sa seduca audienta indiferent cat de intunecat sau traznit ar fi rolul ce-l interpreteaza” (www.time.com), Takeshi Kaneshiro incepe initial o cariera de cantaret de muzica pop si fotomodel, dupa care, treptat, castiga un loc important pe scena fimului asiatic. Succesul lui international este explicat nu doar prin aspectul sau. Faptul ca vorbeste curent cinci limbi (cantoneza, mandarina, japoneza, taiwaneza, engleza), precum si disponibilitatea si curajul sau de a interpreta roluri extrem de diferite, unele dintre ele chiar controversate, au contribuit mult la faima sa.

A devenit, de asemenea, legendar pentru felul in care isi protejeaza viata particulara. Niciunul dintre aspectele vietii sale care nu tin de sfera publica nu transpare in presa, in afara, bineinteles, de zvonistica, de cele mai multe ori nefondata, cu care presa de scandal obisnuieste sa hartuiasca majoritatea personalitatilor publice si starurile cinematografice in special. Considerat de catre unii ca fiind modest si timid, de catre altii ca fiind infumurat si plin de sine, Takeshi Kaneshiro se pastreaza impartial si nu cade in capcanele pe are viata le intinde majoritatii starurilor. Intrebat cum ar dori sa ramana in memoria fanilor sai, acesta raspunde cu simplitate: „Doar uitati-ma… Asa, fara motiv. Cand se termina, se termina.”

Chiar daca suntem de acord cu faptul ca, in munca de actor, la fel ca in orice profesiune de altfel, nu cantitatea conteaza ci calitatea, este imposibil sa nu ne impresioneze faptul ca la 38 de ani, Takeshi Kaneshiro are un portofoliu de 45 de filme, multe dintre ele mari succese ale cinematografiei asiatice. Trecand de la cantitativ la calitativ, bogatia repertoriului sau ne permite sa evaluam inainte de toate potentialul deosebit al acestui actor capabil de a se transforma cu o rapiditate surprizatoare. Astfel, o prima privire asupra titlurilor si rolurilor interpretate de catre Takeshi Kaneshiro ne aduc in prim plan filme ca legendarul Chungking Express (1994), in care vedem un Takeshi Kaneshiro tanar interpretand rolul unui politist, sau in sufletistul Mr. Lost and Found care ajuta o fata bolnava de leucemie sa isi regaseasca un prieten drag in filmul cu acelasi nume din 1996. Pentru ca mai apoi Takeshi Kaneshiro sa intruchipeze un luptator de kung fu din epoca dinastiei Qin venit in Shanghai pentru a-si gasi norocul si care se vede amestecat in luptele cu autoritatile corupte ale epocii si diversele bande de infractori in Hero. The Legend (1997). In acelasi an interpreteaza rolul unui hot profesionist intr-un film de actiune antrenant si spectaculos – Downtown Torpedoes. Il vedem astfel pe Takeshi Kaneshiro trecand de la scene romantice la interpretarea de scene de actiune fara aproape niciun efort, pentru ca apoi sa ne surprinda din nou, cu o noua tema, in rolul unui cetatean comun din New York, care are o epifanie a mortii, intruchipata de Mira Sorvino, prin care este prevenit ca mai are 12 de ore de trait, in filmul cu tematica existentiala Too Tired to Die (1998). In 1999, dupa revenirea la o tema romantica cu Ana Magdalena, actorul da viata personajului de desene animate Tarzan in versiunile dublate in cantoneza, mandarina si japoneza.

Intre 2000-2006 Takeshi Kaneshiro continua in acelasi stil cameleonic, interpretand cand roluri romantice, cand personaje de actiune, fiecare film terminat motivandu-l parca sa se schimbe si sa se recreeze ca actor. Incepand cu Space Travelers (2000), o comedie in care un grup de tineri orfani aflati in cautarea fericirii si a unui paradis propriu se transforma intr-o banda de hoti si ataca sub conducerea personajului Nishiyama (Takeshi Kaneshiro) o banca luandu-i ostatici pe clientii surprinsi inauntru cand apare politia, si continuand cu Lavender (2000) in care interpreteaza un inger cazut din ceruri, rolurile pe care le alege Takeshi Kaneshiro sunt din ce in ce mai surprinzatoare. In 2002 in Returner acesta intruchipeaza un ucigas profesionist care este angajat de catre o necunoscuta venita din viitor pentru a o ajuta in lupta contra unei armate extraterestre venita sa distruga Terra. Cu urmatorul rol, Takeshi Kaneshiro revine in gama romantica in Turn Left, Turn Right (2003), pentru ca apoi sa dea viata personajului Jin in, probabil in cel mai cunoscut dintre filmele sale pentru publicul de la noi, The House of Flying Daggers, o drama istorica impresionanta atat prin punerea in scena (scena coregrafica din prima parte a filmului este deosebit de expresiva) cat si prin scenele de lupta si trairile complexe ale personajelor din acest film. Dupa rolul complex din filmul anterior, Takeshi Kaneshiro revine spre a interpreta din nou rolul de indragostit, intr-un triunghi amoros de data aceasta, in Perhaps Love (2005) pentru ca in Confession of Pain (2006) sa dea viata personajului unui detectiv ce isi ajuta un prieten in investigarea mortii unui membru al familiei si care surprinde printr-un final neobisnuit.

Ultimele roluri, incepand cu 2007, marcheaza un pas inainte in cariera lui Takeshi Kaneshiro, care ajunge sa imparta scena cu mai marii cinematografiei asiatice Andy Lau si Jet Li, intr-o ecranizare a unei povestiri din timpul dinastiei Qing, in The Warlords (2007) si cu Tony Leung in Red Cliff I (2007) si Red Cliff II (2009). Actualmente se afla in proces de post-productie ultimul film in care apare Takeshi Kaneshiro, si care continua aceasta noua etapa a carierei actorului, acesta aparand alaturi de nu mai putin cunoscutul Donnie Yen in Wu Xia, asteptat in 2011.

Articol realizat de Cristina Varga – colaborator special www.asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>