Odiseea post-moderna de arte martiale a celebrului Stephen Fung inceputa cu superbul “Tai Chi Zero” continua cu o poveste mult mai interesanta si mai spectaculoasa filmata odata cu “Tai Chi Zero”, “Tai Chi Hero”. Aceasta se constituie in partea a doua a unei trilogii care probabil se va incheia apoteotic in 2013 cu ultima sa parte. Filmul (care impreuna cu prima parte a avut un buget de aproape 35 de milioane de dolari) a fost un mare succes de box-office in China, dominand saptamani la rand topul filmelor cu cele mai mari incasari din China continentala. Mai mult, succesul primei parti pe continentul american a reusit sa starneasca interesul publicului nord-american si pentru sequel, deja fiind achizitionate drepturile pentru intreaga trilogie de o companie americana de distributie. Insa americanii mai au de asteptat putin, abia la inceputul lui 2013 “Tai Chi Hero” ajungand si in cinematografele lor. “Tai Chi Hero” marcheaza o evolutie cruciala pentru eroul nostru, Lu Chan, care dintr-un ciudat cu un nivel de inteligenta scazut (de unde epitetul “zero” din titlul primei parti) dobandeste luciditate pentru mintea sa si o cizelare a talentului sau pana acum incontrolabil, calitati ce-l transforma din “zero” in “hero” (erou). Nu lipsesc notele critice la adresa modernismului apusean, intruchipat de aceasta data de un personaj nou, un localnic care asemeni lui Fang Zi Jing (eroul negativ din Tai Chi Zero) a cunoscut beneficiile modernitatii la ea acasa si a fost corupt de aceasta. Iar ca reteta sa fie completa, “Tai Chi Hero” ofera absolut tot ceea ce un veritabil film de arte martiale ar trebui sa ofere, inclusiv o surpriza spre final, punandu-ne imaginatia la incercare si rabdarea la grea asteptare in privinta partii finale a trilogiei…

Satul Chen Jia Gou a rezistat cu stoicism invaziei modernitatii, ramanand fidela traditiilor si invataturilor stramosilor. Lu Chan, simpaticul luptator de poe vremuri din avangarda Cultului Adevarului Divin a venit in Chen Jia Gou cu scopul bine stabilit de a invata artele martiale Chen, insa nimeni nu a vrut sa-l invete datorita tabu-ului existent in jurul acestui stil. Cu toate astea, prezenta lui in sat a schimbat viata de zi cu zi a satenilor, animand atmosfera si, in final, salvand satul de la pieire in fata masinariei de fier a lui Zi Jing. Mai mult, salveaza viata lui Yu Niang, fiica Marelui Maestru al satului, dar cu toate acestea batranii satului decid sa-l pedepseasca pentru ca a “furat” stilul de lupta privind, doar, cum il practicau satenii. Pentru a-l scapa de la amputarea membrelor, Yu Niang decide sa se casatoreasca cu el. In acest fel, Lu Chan ar fi devenit localnic, iar tabu-ul n-ar fi fost incalcat. Si astfel ne trezim in ziua nuntii celor doi, cand in sat nimereste un strain insotit de o femeie enigmatica si tacuta. Dupa o scurta demonstratie de arte martiale, identitatea strainului e dezvaluita: e nimeni altul decat fratele mai mare al miresei, venit sa-i ureze casa de piatra impreuna cu sotia acestuia. Dar revederea tatalui sau nu e una placuta, acesta din urma parasind incaperea la vederea fiului ratacitor. Doar satenii si mireasa se bucura de revenirea in sat a fiului cel mare al Marelui Maestru. Lu Chan e incantat de abilitatile cumnatului sau in stapanirea artelor martiale si ii cere acestuia sa-l invete, in timp ce in viata personala, casnicia cu Yu Niang se anunta un calvar cata vreme e una de convenienta. Curand, nori negri se abat din nou asupra satului cand cumnatul le reaminteste satenilor de blestemul Clopotului de Bronz. In acelasi timp, Zi Jing revine in China impreuna cu noul reprezentant al Companiei Indiilor de Est, d-l Fleming, pentru a razbuna moartea iubitei sale Claire. Si din nou micutul sat Chen Jia Gou trebuie sa lupte pentru supravietuire…

Daca “Tai Chi Zero” a fost de vis, surprinzand placut audienta si criticii de film, partea a doua, “Tai Chi Hero”, pune accentul mai mult pe spectaculos. Povestea este mai complexa, iar tensiunea si actiunea sunt la maxim. Efecte speciale pline de spectaculozitate incanta ochii si asteptarile spectatorilor, iar personajele se contureaza mult mai bine, iesind in evidenta si alte trasaturi ale acestora. Debutantul Yuan Xiaochao, interpretul personajului Lu Chan, campion olimpic in viata reala la arte martiale la Olimpiada de la Beijing, isi demonstreaza din nou talentul in artele martiale, ramanand dator la partea de actorie. Marele lui merit e ca reuseste sa creeze un personaj eroic cu care pactizam pe parcursul derularii evenimentelor, Lu Chan fiind in esenta personajul pozitiv al filmului, minus momentele lui de ratacire. Transformarea lui scurta intr-un veritabil “Hulk” expert in artele martiale e opusa firii personajului pe care il creioneaza scenaristii. Insa per ansamblu, Yuan Xiaochao, desi a fost eclipsat de maestrul Tony Leung Ka-fai, desi a ajuns sa lupte in partea finala cu legenda vie a filmelor de actiune chinezesti, actorul de calibru Yuen Biao, si desi a avut de facut fata scenelor de romantism alaturi de partenera sa din film, Angelababy (interpreta personajului feminin Yu Niang), s-a descurcat de minune, oricat de criticata ar fi interpretarea lui lipsita pe alocuri de substanta. In schimb, Tony Leung Ka-fai, la 54 de ani, isi demonstreaza nu doar forma fizica de invidiat in rolul Marelui Maestru Cheng, dar si talentul actoricesc pentru care e atat de apreciat in Hong Kong si in intreaga Asie. “Exotica” (pentru un film chinezesc) este prezenta in distributie in rolul domnului Fleming, trimisul Companiei Indiilor de Est a celebrului actor suedez Peter Stormare (cu doar 5 ani mai mare decat Tony Leung Ka-fai, insa comparatia privind forma fizica a celor doi actori ne arata ce inseamna vitalitatea tipic asiatica), al carui rol e aproape simbolic, intruchipand imaginea tipica a invadatorului britanic.

O parte a doua mai complexa si mai diferita de inceputul (Tai Chi Zero) acestei trilogii care revolutioneaza filmele de arte martiale chinezesti, care cu siguranta va starni entuziasmul fanilor genului. Iar povestea continua…

Multumiri pentru traducerea in premiera in Romania a acestei superproductii chinezesti lui lasedan – Asia Team Romania. Timingul a fost retusat manual, linie cu linie, de lasedan si gligac2002.

Articol realizat de cris999 – asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>