Switch posterCel mai celebru nume fictiv asociat misiunilor de spionaj si sub acoperire este, fara indoiala, cel de “James Bond”, pe care nu romanul ci numeroasele ecranizari de la Hollywood l-au facut celebru in intreaga lume. Indiferent de numele starului care l-a intruchipat pe pelicula, James Bond a fost mereu o franciza care s-a vandut bine, si se pare ca realizatorii chinezi s-au gandit sa creeze si ei un erou cu abilitati similare lui James Bond. Nu conteaza numele acestuia si nici faptul ca a fost interpretat de superstarul Asiei Extreme, Andy Lau, si nici macar ca acesta e departe de a se ridica pana si la nivelul unor alte tentative anterioare de creionare a unui erou descurcaret pus in slujba interesului national (ca de exemplu un Jackie Chan). Tot ce conteaza este ca, asemeni numeroaselor produse chinezesti, o copie asemanatoare cu James Bond a fost create, iar filmul a fost un real succes in tara sa. “Switch” nici nu este primul film de acest gen facut in Hong Kong, si cu siguranta nici nu va fi ultimul, investitia in el fiind una costisitoare – peste 35 de milioane de dolari, care au acoperit atat onorariul lui Andy LauSwitch secventa 1 cat si deplasarea in Dubai, unde au fost filmate mai multe secvente, inclusive o urmarire spectaculoasa in desert, printre camile. Daca pui la socoteala si efectele speciale ce abunda in film, poti spune ca bugetul e justificat. La box-office in China, “Switch” a obtinut incasari de peste 47 de milioane de dolari, fiind al 5-lea film autohton al primei jumatati a lui 2013. La succesul filmului a contribuit si decizia amanarii premierei lui in 2012 pentru a se putea realiza o varianta 3D, care cu siguranta a facut deliciul celor ce l-au vizionat in salile de cinematograf, inca din prima zi de la premiera obtinandu-se incasari de peste 8 milioane de dolari. Zhang Jingchu (Beast Stalker, Aftershock) si Lin Chiling (Red Cliff, Treasure Hunter) completeaza galeria frumoaselor din jurul superagentului nostru, pus in situatia de a alege intre sotia sa si numeroasele tentatii cu picioare lungi ce-i ies in cale. Asadar, acceptati invitatia asiacinefil si intrati alaturi de noi pentru cel putin doua ore in lumea agentilor secreti si a misiunilor spectaculoase.

Switch secventa 2Xiao Jinhan (Andy Lau) e un agent ce lucreaza sub acoperire la comanda unui anume F. Misiunile lui sunt diverse, pretutindeni in lume, fiind rezolvate in stilul lui James Bond, adica spectaculos. O noua misiune ii este incredintata in momentul in care are loc un jaf al unei comori nationale. Celebra pictura “Salas in Muntii Fuchun” a unui renumit pictor national chinez, care timp de 350 de ani s-a aflat impartita in doua parti in doua locatii diferite, e sustrasa. In prezent, o parte a picturii era expusa in Muzeul Palatului National din Taipei, in Taiwan, iar cealalta parte se afla in China, la Gangzhou. In ciuda masurilor de securitate ultramoderne, jumatatea de pictura aflata la Muzeul din Taipei este sustrasa, ajungand pe piata neagra a operelor de arta. Aici, mai multi interlopi ce se ocupa cu astfel de afaceri tintesc sa puna mana pe pretioasa pictura. E vorba de Roger, seful traficantilor britanici de obiecte de arta si de japonezul Yamamoto. Pictura ii e suflata de sub nas acestuia din urma chiar in seara loviturii in interiorul muzeului de catre oamenii Imparatesei, o traficanta de obiecte de arta din China, al carei scop era intregirea picturii si vinderea acesteia pe piata neagra la un pret urias. Doar ca planurile nu ii vor merge asa cum se asteapta, deoarece pe fir intervine Xiao Jinhan, ce trebuie sa recupereze jumatatea de pictura sustrasa…

Dwelling in the Fuchun MountainsFilmul “Switch”, pe care asiacinefil il recomanda cu caldura iubitorilor de actiune, are la baza sa un fapt ce tine de realitate, in ciuda faptului ca toata actiunea sa este o simpla fictiune pe alocuri exagerata. E vorba de pictura “Salas in Muntii Fuchun”(foto)  a cunoscutului Huang Gongwang, unul din cei Patru Maestri Yuan (secolul 13-14), pictura finalizata de maestru la varsta de 82 de ani, in 1350. Pictura lui a infruntat timpul, dar in urma unui incendiu in secolul 17, a fost salvata in ultima clipa, nu fara a fi fost afectata. De atunci pictura a fost separata in 2 parti: prima parte se afla astazi la Muzeul Provincial Zhejiang, in timp ce cealalta a intrat in colectia familiei imperiale Qing, aflandu-se azi la Muzeul Palatului National din Taipei (Taiwan). Timp de mai mult de 360 de ani, cele doua parti ale picturii n-au fost prezentate o singura data impreuna, sub forma unicei picturi originale, insa in 2011, Muzeul provincial Zheijang a trimis partea de pictura Muzeului din Taipei, ce a organizat o expozitie unica, expunand pictura intreaga publicului interesat, ce a putut intelege astfel pe deplin aceasta importanta capodopera a artei chinezesti. Ei bine, filmul porneste de la aceasta pictura si construieste un scenariu in jurul unui presupus jaf al Muzeului din Taiwan, care ar fi dus la preluarea cu cateva zile inaintea anuntatei epozitii a unei parti a picturii de catre interlopi de pe piata neagra a operelor de arta.

Switch secventa 3“Switch” a fost construit dupa tiparul filmelor de actiune cu James Bond, insa ca realizare se apropie mai degraba de “True Lies’, filmul in care Arnold Schwarzenegger intruchipa un agent secret aflat mereu in misiuni periculoase, in timp ce sotia, interpretata de Jamie Lee Curtis, ii calca pe urme, fara a sti unul de celalalt. Actiunea din “Switch” e dusa la extreme atat sub aspect vizual si al efectele speciale cat si in privinta scenariului. Acesta din urma e unul destul de fantezist, tonul sau usor irnic si tendita de exagerare a multor situatii fiind fara indoiala o bila neagra pentru realizatori. Asadar, nu va asteptati la o actiune realista, nici macar la una in care eroul rezolva totul cu zambetul pe buze. Totul este exagerat, iar daca nu esti dispus sa accepti acest gen de exagerari mai bine nu ai nici un fel de asteptare de la acest film. Nu lipsesc gadgeturle care il scapa pe agent din cele mai dificile situatii, masini care iti fura privirea sau fete frumoase ce stiu sa manuiasca atat pistoalele cat si pumnalele, demonstrandu-si calitatile in stapanirea inclusiv a artelor martiale (se putea altfel ?). Decorul nu e doar suprarealist ci si hi-tech, de multe ori putand avea impresia ca de fapt actiunea nu este in prezent, ci undeva intr-un viitor indepartat. La aceasta imagine contribuie din plin locatiile exclusiviste din Dubai, hotelurile si masinile scumpe, dar si ritmul alert al schimbarii cadrelor pline de culori vii, antrenante (uneori sub forma de lasere de lumini). Andy Lau face fata cu brio la cei 51 de ani ai sai acestui rol plin de provocari, in special fizice, neezitand sa-si arate si chipul de familist convins (de altfel, unul din mesajele acestui film, dincolo de toata spectaculozitatea lui, e acesta, ca familia e mai presus de toate si ca o viata ordonata incepe de la familie si de la valorile promovate de aceasta). Switch secventa 4Cum in filmele americane de gen, decenii la rand cei rai erau rusii, nici chinezii nu ezita sa readuca in prim plan istorica ura fata de japonezi, si de aceasta data japonezii fiind “baietii cei rai” ce vor sa jefuiasca China de comorile sale nationale. Noroc ca exista un erou – ca se numste Ip Man sau Xiao Jinhan – oricand aflat in slujba patriei. Una peste alta, un film bun, spectaculos, alert si plin de imaginatie pe parcusrul caruia sigur nu va veti plictisi, in special ca rasturnarile de situatie abunda odata cu frecventele schimbari de decor. Stilul in care e spusa si pe alocuri e redata vizual povestea difera putin de tiparul clasic, insa dupa un film precum “The Grandmasters” in care marele Wong Kar-wai a surprins prin modul inedit de abordare a povestii maestrilor artelor martiale din China, orice tentativa de schimbare a stilului clasic al filmelor facute in China, indiferent de gen, nu trebuie trecuta cu vederea. Iar “Switch” e un astfel de film ce se inscrie in curentul novator ce cuprinde filmul chinezesc de ceva timp.

Multumiri pentru traducerea efectuata in premiera in Romania pentru asiacinefil de Alinabv, lasedan si cristinab – Asia Team Romania.

Prezentare realizata de cris999 – asiacinefil

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>