spirits-homecoming secventaUn film bazat pe experientele oribile ale „femeilor de consolare” din cadrul bordelurilor japoneze din timpul Ocupatiei in perioada celui de Al Doilea Razboi Mondial, proces ce a durat 14 ani si la care au contribuit cu donatii peste 75 000 de oameni, este in box office-ul coreean.

Cho Jung Rae, care a regizat „Spirits’ Homecoming”, a fost inspirat in 2002 sa faca filmul cand a vazut desenul „Burning Women”, facut in perioada unei sesiuni de terapie la adapostul pentru fostele „femei de consolare”, de catre Kang Il Chul, care a spus ca a fost luata de soldatii japonezi pe cand avea 16 ani.

In acea perioada, Cho Jung Rae era voluntar la acel adapost numit „House of Sharring”. „Bunicile mi-au spus ca daca voi face un film, ar trebui sa-l fac cum trebuie, astfel incat povestile lor sa poata fi spuse. Asta a fost ce m-a motivat cel mai mult”, a spus Cho Jung Rae pentru Reuters.

Termenul de „femei de consolare” este un eufemism pentru fetele si femeile care munceau in bordelurile militarilor japonezi. Activistii sud-coreeni estimeaza ca au fost aproximativ 200 000 de victime coreene. Din 238 de femei care si-au impartasit experientele, numai 44 mai sunt in viata.

Spirits Homecoming secvenra BIn prima saptamana de la premiera, „Spirits’ Homecoming” a fost in top in lanturile de cinema CJ CGV si Megabox cu un total de 1 735 174 de cinefili coreeni, dupa calculul celor de la Korean Film Council.

Premiera filmului a avut loc dupa ce in decembrie s-a decis un acord intre cele doua tari pentru a „rezolva pentru totdeauna” aceasta problema si pentru ca Japonia sa ceara scuze acelor femei si sa creeze un fond de aproximativ 1 miliard de yeni (apr. 8 750 000 $) ce ar urma sa fie folositi pentru a ajuta victimele. Aceasta problema a incurcat si racit relatiile dintre cele doua tari. Multi sud-coreeni, inclusiv unele victime, se opun acordului, spunand ca guvernul nu are niciun drept sa accepte scuzele in numele lor.

Filmul a primit un raspuns in general pozitiv in Coreea de Sud, cu un rating de 9,52 din 10 pe portalul Naver, filmul fiind deja prezentat pentu previzualizare in Japonia si Statele Unite.

„Am fost ingrijorat ca japonezii care vor vedea filmul impreuna cu prietenii lor coreeni vor pleca la mijlocul filmului, dar, in mod surprinzator, au spus ca spera ca multi oameni sa vada filmul si ca vor spune si altora sa-l vada”, a declarat Cho Jung Rae.

In timp ce Cho a venit cu ideea filmului acum 14 ani, o lipsa a investitorilor a pus in pericol realizarea lui, pana in aprilie 2015. Mai mult de jumatate din costurile de productie au fost sponsorizate de catre contribuabili individuali, reusind sa se stranga aproximativ 1,2 miliarde de woni (apr. 978 880 $). La finalul listei distributiei apare o lista cu numele celor care au donat, alaturi de desene facute de acele femei in timpul sedintelor de terapie.

„Sper ca acest film sa se faca foarte cunoscut, incat oricine din lumea asta sa il poata vedea si sa devina o calauza a pacii, sa nu mai fie niciun razboi si nicio suferinta pentru femei si copii”, a spus Cho.
„Spirits’ Homecoming” a avut premiera in Coreea pe 24 februarie, obtinand pana acum incasari de 16,5 milioane de dolari.

(Sursa: reuters.com)

Articol realizat de chocolate_cleo – asiacinefil

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>