Songgot-Piercer, un serial ineditSerialul “Songgot-Piercer” difuzat de JTBC abordeaza problemele societatii din ziua de astazi legate de forta de munca, intr-un mod cat se poate de realist. Cu un scenariu adaptat dupa un webtoon, serialul se ocupa de drepturile fortei de munca. Desi acesta are un rating de doar 1,7% conform Nielsen Korea, “Songgot-Piercer” a starnit interesul, acest lucru observandu-se si in mediul virtual, fiind in mod constant in topul discutiilor online pe diferite site-uri, inclusiv Twitter.

Drepturile fortei de munca nu au mai reprezentat un subiect deschis pentru serialele de televiziune coreene, desi coreeanul de rand lucreaza de regula in conditii cu mult mai stricte decat in alte tari. Conform Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare, coreenii lucreaza aproximativ 2,124 de ore pe an, fiind pe locul 2 ca numar de ore lucrate in randul tarilor OCED. Recrutarea dura si ierarhiile in stil militar, precum si mediul de lucru au fost bine documentate si adaptate in seriale precum “Misaeng”, hit-ul din 2014 al celor de la tvN. Si totusi, ilegalitatea acestor practici, deseori considerate firesti, au fost mereu clasificate ca fiind irelevante pentru modul in care se desfasoara activitatea de zi cu zi in mediul coreean de munca.

Ideea care sta la baza scenariului lui “Songgot-Piercer” regizat de Kim Seok Yoon este chiar acest subiect sensibil al echitatii legitime. Adaptat dupa webtoon-ul omonim scris de Choi Gyu Seok in 2013, serialul il descrie pe Lee Su In (Ji Hyun Woo) care este mereu invins la munca, la scoala si chiar si in armata din cauza determinarii sale de a face lucrurile ca la carte. Considerand ca modul organizarii coreene este problema, acesta gaseste un loc de munca si avanseaza, devenind manager la un lant francez de supermarket-uri numit Fourmis. Totul este bine pana cand un sef francez ii ordona sa concedieze toti angajatii de la casa, prin orice mijloc, acest lucru insemnand inclusiv faptul ca poate sa-si intimideze echipa pana cand plecau toti angajatii vizati pe cont propriu, reducand astfel eventualele cheltuieli de judecata ale companiei.

Incercand sa gaseasca un mod prin care sa-si salveze oamenii din echipa sa, Su In incepe sa colaboreze cu un avocat pe nume Koo Go In (Ahn Nae Sang), care ii ofera consultanta pentru oamenii care au fost concediati in mod ilegal sau tratati incorect la locul de munca. Desi Su In este protagonistul serialului, Go In devine imaginea serialului in ochii fanillor sai datorita atitudinii sale in fata prostiei si a abordarii nedreptatilor de la locul de munca al coreeanului obisnuit. Personajele Su In si Go In care au fost laudate de fani pentru fidelitatea cu care au portretizat personajele originale ale webtoon-ului, au diferentiat “Songgo-Piercer” de celelalte seriale, creand o poveste credibila, neatinsa de ideologii didactice.

Songgot-Piercer posterAlegand personajele mediatorilor ca personaje principale in loc sa se concentreze asupra muncitorilor din echipa lui Su In sau asupra celor cu functii inalte din cadrul companiei, serialul scapa de cliseul emotiilor provocate de astfel de situatii, fara sa portretizeze pana la extrem “raul” sau “binele”. “Peisajul este mereu altfel daca te uiti de pe cealalta parte”, spune Go In, astfel descriind felul in care companiile ignora legea muncii din cauza propriilor interese, nu neaparat din cauza rautatii. Dar tot el spune “nu vei sti unde se va termina totul daca nu lupti si tu.”

Pe langa scenele in care Go In ofera consultanta si da sfaturi despre legea muncii, dialogurile serialului fac clar un lucru: nu se vor lega de zona politica asa cum se intampla in conflictele de munca dirijate de mass media.
“Respectul pentru oameni incepe cu frica. O fiinta umana se supara cand ceva ii este luat si lupta atunci cand este lovita”, spune Go In muncitorilor care ezita sa-si uneasca fortele sau sa actionize legal, de teama unei eventuale razbunari.

Titlul serialului este o metafora a celor care aleg sa faca ceva. Serialul va avea douasprezece episoade si va fi difuzat de JTBC.

(Sursa: Kpopherald)

Articol realizat de chocolate_cleo – asiacinefil

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>