Pe Gong Yoo deja toata lumea il stie din Coffee Prince, care i-a si adus celebritatea ca star Hallyu, serial tradus in premiera in Romania de Asia Team. La sfarsitul lui 2007, in celebra gala anuala tinuta in ultima zi a anului de canalul MBC (in care marele concurent al Coffee Prince a fost The Great King), Gong Yoo anunta inrolarea sa in armata in cateva zile. In decembrie 2010 a incheiat cu bine armata, insa din 2007 nu a mai aparut in nici un serial de televiziune. Activitatea ca actor a fost extrem de slaba din 2010 pana in prezent, aparand anul trecut in doar 2 filme: intr-o adaptare dupa un musical si in blockbusterul pe care vi-l propune in premiera asiacinefil, “Silenced” (cunoscut si sub numele de Crucible”). Filmul a fost timp de 3 saptamani consecutiv lider autoritar in box-office-ul coreean, iar in urma incasarilor obtinute (30,7 milioane dolari) a a devenit cel de-al 5-lea film coreean al anului 2011, situandu-se peste productii hollywoodiene precum Piratii din Caraibe: Pe ape si mai tulburi, X-Man: First Class sau Sherlock Holmes: A Game of Shadows. “Silenced” are la baza romanul “Dokani” scris de Kong Ji-young si publicat in 2009, care la randul lui s-a inspirat din fapte reale petrecute in 2005 intr-o scoala de surdo-muti din Gwangju. Un rol important in realizarea acestui film l-a avut insusi protagonistul, Gong Yoo, care a realizat adaptarea romanului pentru marele ecran. Acesta a citit romanul in timpul serviciului militar, iar cu ocazia unei permisii s-a intalnit cu autorul romanului si a obtinut acordul acestuia pentru adaptarea lui intr-un film. Regia este semnata de Hwang Dong-hyuk, a carui bunica din viata reala are o scurta aparitie in film in rolul bunicii baiatului Min-Soo.

Kang In-ho, un tanar profesor de desen, ajunge in Mujin, un orasel de provincie acoperit mai tot timpul in intregime de ceata. Sotia i-a murit in urma cu un an, lasandu-l cu o fetita bolnava de astm de cresterea careia se ocupa bunica ei. Kang In-ho isi cauta cu disperare un loc de munca, iar in urma recomandarii profesorului Kim, cel care i-a fost ca un mentor in anii facultatii, ajunge sa obtina un post de profesor de desen la scoala de surdo-muti din Mujin, Academia Ja-ae. Aici gaseste o atmosfera stranie, cu copii care il privesc cu teama si cu colegi profesori bizari si violenti. Mai mult, in scurt timp are surpriza sa constate ca scoala e condusa de un director si de fratele geaman al acestuia, amandoi corupti pana in maduva oaselor. In momentul in care fara sa vrea surprinde cateva corectii aplicate de un coleg profesor unui elev ce parasise noaptea cladirea internatului, In-ho ramane socat de scena respectiva, fara a putea reactiona. Mai mult, intr-o seara aude niste zgomote ciudate venite din toaleta fetelor, insa un paznic de noapte il linisteste, spunand ca copiii “zbiara din cand in cand de bucurie”. In momentul in care copiii ii cer ajutorul, acesta apeleaza la o localnica de la Centrul pentru Drepturile Omului din Mujin, cei doi urmand sa descopere un adevar socant.

Filmul este un thriller dramatic inspirat din fapte reale, lucru care accentueaza dramatismul sau. El ne prezinta o alta fata a Coreei, de altfel regasita in orice alta societate de pe mapamond, si subliniaza ideea – regasita in multe alte filme – inechitatii sociale. Lumea din acest film este impartita in sarmani si bogati, in oameni de caracter si fiinte corupte. Banul cumpara totul, de la dreptate si justitie la iluzii si inocenta. Finalul filmului este de-a dreptul socant prin raspunsul dat la fenonemul general abordat si particularizat la cazul Coreei, si nu poate decat sa puna pe ganduri. Gong Yoo are o prestatie stralucita doar in final, in restul filmului fiind extrem de sters (putea fi orice alt actor in rolul sau) si demonstrand ca rolurile dramatice nu i se potrivesc deloc. Mai mult ca sigur succesul filmului nu se datoreaza prezentei sale in distributie, ci mai ales tematicii abordate; aceasta a atras atentia publicului coreean, indicand interesul societatii coreene pentru astfel de cazuri si pentru condamnarea lor.

Un film de 2 ore tulburator, cu acelasi mesaj de actualitate oriunde pe mapamond si care, parca, in societatile corupte (cum este si cea romaneasca) in care legea se aplica arbitrar, in functie de puterea banului, are o rezonanta mai mare. Un film ce deschide calea spre meditatie si spre procese de constiinta, cand vine vorba de intelegerea finite umane, pe care toata lumea ar trebui sa-l vada.. Mesajul lui este extraordinar si face ca cele 2 ore petrecute in compania lui “Silenced” sa fie un real castig pentru fiecare spectator. Si asta chiar daca mai mult ca sigur va lasa un gust amar si va aduce multa dezamagire in sufletul fiecaruia. “Silenced” e realitatea lumii in care traim, o lume redusa la tacere de bani, instrumentul care a inrobit omenirea de secole. Cea mai buna recomandare pentru vizionarea acestui film vine de la Asociatia Reporterilor de Film din Coreea, care a premiat “Silenced” drept “Cel mai bun film coreean” al anului 2011, in urma cu doar o saptamana.

Articol realizat de cris999 – asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>