“Secret” este o coproductie Hong-Kong/Taiwan, un blockbuster la vremea lui (2007), care marcheaza debutul in cariera ragizorala a cunoscutului star taiwanez Jay Chou. Practic, putem spune ca “Secret” este filmul care il defineste cel mai bine pe Jay Chou, deoarece pe langa debutul ca regizor, acesta este si co-scenarist, actor protagonist si interpret al principalelor melodii de pe coloana sonora. Partenera lui din acest film este frumoasa actrita taiwaneza Kwan Lun-Mei (The Stool Pigeon, Ocean Heaven), distributia fiind completata de cunoscutul Anthony Wong. Filmul a castigat mai multe premii, inclusiv Golden Horse pentru Cele mai bune efecte vizuale, Cel mai bun film taiwanez al anului 2007 si Cea mai buna melodie originala. La acestea se dauga alte patru nominalizari, inclusiv la Cel mai bun film asiatic al anului 2007 la Hong Kong Movie Awards (editia a 27-a).

Filmul spune o “simpla, dar foarte frumoasa” poveste de iubire despre care Jay Chou neaga caar fi adaptata dintr-o experienta personala. Desi a recunoscut ca a extras din experienta copilariei o parte din ideile din secnariu, povestea lui personala nu a fost atat de romantica. Cu toate ca nu a avut o experienta anterioara ca regizor decat in privinta realizarii unor videoclipuri, Chou a reusit sat ermine filmarile in doar 3 luni, considerand ca “Secret” este o realizare provocatoare datorita complexitatii povestii si a constrangerilor temporale. Se spune chiar ca pentru a preintampina barfe legate de faptul ca el a regizat cu adevarat acest film, Chou ar fi interzis accesul pe platourile de filmare chiar a regizorului veteran Andrew Lau. Datorita succesului extraordinar de care s-a bucurat filmul, anul trecut Chou si-a anuntat intentia de a realiza un sequel la “Secret” in 2011, in care intentioneaza sa-l distribuie pe nimeni altul decat Andy Lau.

Ye Xianglun (Jay Chou) se transfera la un liceu renumit pentru standardele sale ridicate, cu multi elevi talentati la muzica. El insusi este un mare talent in interpretarea la pian. Gaseste o scoala in stil britanic, elitista, cu elevi imbracati in uniforme ingrijite si cu profesori exigenti. Tatal lui (Anthony Wong) este profesor de sport la aceeasi scoala, el fiind cel care a rezolvat transferul fiului sau la liceul elitist. Intr-una din primele sale zile la noul liceu, Ye aude din departare o melodie fascinanta a lui Chopin, cantata extraordinar la un pian vechi de cineva. Curios, acesta se indreapta spre sala de unde aude sunetele inundandu-i simturile, si da peste Lu Xiaoyu, o tanara adolescenta. Se indragosteste de ea la prima vedere si incearca sa afle ce melodie a interpretat fata. Misterior, aceasta ii sopteste la ureche un singur cuvant: “Secret”. Cu fiecare zi care trece, Ye se simte tot mai atras de tanara, si incearca sa-i descopere misterul, pas cu pas. Incep cele mai frumoase zile din viata celor doi tineri, traite la maxim. Dar in scurt timp o colega de clasa a lui Lu intervine intre cei doi, incercand sa cucereasca inima chipesului Ye. Lucrurile iar o intorsatura dramatica, insa, in momentul in care Ye afla ca Lu s-ar putea sa sufere de astm. Visele lui, din acel moment, incep sa se spulbere, treptat, si se trezeste dependent de cea pe care o considera iubirea vietii lui. Pana intr-o zi, cand Lu nu mai vine la scoala…

“Secret” cuprinde mai multe elemente care trimit spre viata personala a lui Jay Chou. Liceul in care se desfasoara povestea aminteste de liceul pe care Jay Chou l-a terminat. Dupa spusele sale, atmosfera e identica si, in plus, filmul a fost lansat la 10 ani dup ace Chou a terminat liceul la care se face referire in film. Chopin, marele composzitor polonez, este, totodata, si compozitorul preferat al lui Chou, astfel ca includerea unor importante fragmente dedicate operei acestuia, in film – practic intregul univers muzical din “Secret” se invarte in jurul muzicii lui Chopin – nu poate fi decat un tribut adus acestuia. Portretele din sala de muzica unde se afla vechiul pian sunt ale lui Chopin si a iubitei acestuia, George Sand, o iubire care a durat doar un deceniu, dar care lui Chopin i s-a parut o eternitate. Insasi paralela renumitei povesti de iubire a celor doi cu povestea de iubire pe cale sa se infiripeze in fata celor doua portrete, in compania pieselor marelui compozitor e elocventa pentru intentiile lui Chou. Criticii au elogiat munca de regie a lui Chou, unii considerand ca acesta e mult mai talentat in spatele camerelor. Daca Chou nu e genul de actor ideal pentru un rol principal romantic pentru ca nu reuseste sa produca gama de emotii necesare pentru a atinge sufletul amatorilor genului, Kwai Lun-Mei a fost elogiata pentru excelenta interpretare. Cat despre Anthony Wong, nu mai trebuie spus nimic, interpretarea lui din rolul secundar fiind plina de diversitate, de-a dreptul remarcabila.

“Secret” este unul din cele mai mari succese atat ale cinematografiei din Hong Kong cat si din Taiwan, din toate timpurile. Atat sub aspect financiar cat si ca popularitate. Povestea este plina de surprize, care transforma filmul dintr-unul obisnuit intr-unul de exceptie. Pe langa interpretarea actorilor, e de remarcat si coloana sonora, efectele vizuale si imaginea filmului. O surpriza deosebit de placuta acest film, care cu siguranta va ramane multa vreme in sufletul iubitorilor genului. E un film de referinta, ce nu trebuie in nici un caz ocolit. Intr-adevar, “muzica poate fi cu adevarat magica”.

Articol realizat de cris999 – asiacinefil.com

1 Comments

  1. Sensibilitatea, delicatetea, gingasia, intr-o casacada de emotii,
    pasiune, simboluri.
    Exceptional… Secret…
    Multumesc mult..

Post your comment

Solve : *
44 ⁄ 22 =


XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Va rugam nu copiati.