Tanarul regizor din Hong Kong Wong Ching-Po pare a fi ajuns cu “Revenge: A Love Story” la apogeul carierei sale regizorale. “Revenge: A Love Story” este un film diferit de tot ce a mai realizat pana in prezent, viziunea sa fiind redata prin procedee tehnice ultramoderne care ridica filmul la nivelul oricarei productii de succes similare de peste Ocean. In rolurile principale apar 2 actori apparent necunoscuti: cantaretul pop Juno Mak, un actor tanar ce a mai fost vazut in “Dream Home”, si actrita japoneza Sora Aoi, care nu a prins inca un rol mare in filmele in care a fost distribuita. Cu doi actori aproape necunoscuti cinefililor, Wong Ching-Po a reusit sa realizeze aproape o capodopera cinematografica, un film care prin scenariu si punerea lui pe ecran poate fi considerat un “I Saw the Devil” in varianta chineza. E vorba de o poveste violenta a unei razbunari si, in paralel cu ea, de o poveste pura de iubire. Wong Ching Po reuseste sa transmita perfect fiorul dual al firii umane, in care principala tema – razbunarea – este luata ca exemplul eliberator al strigatului de disperare in cautarea dreptatii. Si totusi, asa cum finalul o va demonstra, razbunarea e un act profund, savarsit conform unui ritual specific, dar care nu ajuta pe nimeni. Filmul a fost prezentat cu succes in deschiderea fstivalului de film asiatic din Hong Kong de anul trecut si in cadrul festivalului London Terracotta din acest an.

Chan Kit e un tanar marginalizat ce lucreaza ca vanzator ambulant de chifle. Intr-una din zile o fata draguta (Wing) vine impreuna cu bunica ei, o batrana acra, cu gura mare, sa cumpere chifle. Kit se indragosteste de Wing, dar abia ulterior afla ca fata e retardata mintal. Acest lucru nu ii schimba sentimentele si, cu timiditate, incearca sa o caute pe Wing acasa la ea. Bunica se opune relatiei, considerand ca Kit vrea doar sa profite de frumusetea si inconstienta nepoatei sale, insa la scurt timp batrana moare. Nemaiavand nici un sprijin, Wing e dusa de Serviciul de Asistenta Sociala la un azil de nebuni. Dar intre timp si fata incepe sa aiba sentimente, in lumea ei, fata de Kit, si manata de dorinta de a ajunge din nou acasa, in universul unde a trait – dar care nu mai exista, fuge din azil. Urmeaza scurte clipe de fericire alaturi de Kit, dar in curand un eveniment tragic urmeaza sa schimbe destinul fetei si al celui ce se visa deja sotul ei. Dincolo de aceasta frumoasa poveste de iubire, in paralel cu ea, o serie de crime oribile inspaimanta Hong Kong-ul. Mai multi politisti sunt ucisi cu sange rece, iar mai multe femei insarcinate trec prin chinuri groaznice inainte de a-si da ultima suflare. Politia incearca sa dea de urma criminalului in serie, insa timpul este mult prea scurt, iar crimele continua. Aceste 2 lumi initial paralele ajung sa se intrepatrunda si sa marcheze pentru totdeauna iubirea inocenta a celor doi tineri.

“Revenge: A Love Story” este, intai de toate, un film violent. In Hong Kong productia a primit rating CAT III, altfel spus e interzis minorilor. Inceputul filmului este unul terifiant, cu o serie de crime oribile care ingrozesc nu doar pe ecran ci si dincolo de el. Motivatia criminalului in serie nu ne este prezentata, astfel ca spectatorul devine solidar cu efortul autoritatilor de a depista si retine eventualul autor al faptelor. Dar acesta e doar inceputul. In continuare, povestea este un ansamblu format din mai multe parti de flash-back-uri in marura a lamuri evenimentele prezentate cu atata salbaticie in partea de debut. Fiecare parte a filmului e deschisa de unele cugetari de inspiratie biblica, dar interpretate de regizor in sensul evenimentelor din film. Binele si Raul depasesc hotarele metaforei, incarnandu-se in personajele din film intr-un mod cu totul si cu totul neasteptat. Si totusi, paradoxul este ca, in ciuda titlului, filmul se pretinde a fi unul anti-razbunare. De ce ? Tocmai datorita sfarsitului sau, unul cum rar poate fi vazut, si in care, contrar asteptarilor, Raul invinge. Insa doar in aceasta lume in care sentimentele umane nu mai sunt pure ci sunt manjite de dorinta e inavutire, de cea de putere si de manipulare. La un moment dat poti avea impresia ca Apocalispa s-a mutat pe pamant, ca se petrece in fiecare zi noua care se incheie, si ca are la baza rautatea oamenilor, cursa nebuna a acestora in cautarea unei fericiri doar de ei inteleasa. De ce Apocalipsa ? Pentru ca la acest razboi dintre Bine si Rau participa – voit sau pasiv – si copiii, fiintele pure care de la varste fragede invata sa foloseasca armele albe, pistoalele sau care, in cel mai “fericit” caz ajung sa piara inainte de a se naste, din dorinta de razbunare a unei alte… fiinte umane.

Un film cu foarte multe semnificatii, cu antiteze bine punctate, cu o infruntare finala geniala in care nu poti sa stii daca Binele e simbolizat pe personajul pocait imbracat in alb sau de cel fierband de dorinta de razbunare imbracat in negru. Albul si Negrul ascund in ele sufletele a doi oameni complet diferiti: la origine amandoi au fost puri; natura i-a alterat, insa dupa un scenariu diferit. Care suflet este mai curat, cel al unui pacatos care si-a iertat dusmanii si si-a dedicat viata, spre apusul ei, Bisericii si slujirii Domnului, sau cel al unui pacatos care a ucis si-si doreste sa ucida pentru iubirea lui, pentru implinirea fericirii – asa cum Biblia si orice Declaratie a umanitatii o defineste – , dar care nu mai are nici o perspectiva reala de implinire in aceasta lume ? Raspunsul il puteti afla urmarind acest film senzational, care te pune pe ganduri si in doar 90 de minute te face sa regandesti perspectiva asupra vietii, atat din punct de vedere personal cat si biblic. Un film ce nu trebuie ratat !

Articol realizat de cris999 – asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>