Pink posterPink (2016) e o drama pe teme juridice despre abuzurile din societatea indiana (iata ca nu doar coreenii au astfel de probleme), de aceasta data la adresa femeii. Nu intamplator, productia a fost proiectata special pentru politia din Rajasthan, la insistentele unei organizatii neguvernamentale pentru drepturile civile. Scopul a fost sensibilizarea politiei fata de demnitatea femeilor si drepturile acestora, pentru o actiune mai ferma si mai prompta in cazurile de hartuire, tortura sau de orice alta infractiune impotriva lor. De altfel filmul, regizat de Aniruddha Roy Chowdhuty, portretizeaza chiar si modul in care poate fi aparata demnitatea si drepturile femeii, si nu intamplator a fost propus spre vizionare la sediul ONU din New York. „Pink” a obtinut aproape 16 milioane de dolari incasari la box-office, castigand 10 premii (avand si 14 nominalizari). Vedeta productiei e legendarul Amitabh Bachchan, insa intreaga poveste e cladita in jurul mai multor personaje feminine, interpretate de Taapsee Pannu, Kirti Kulhari sau Andrea Tariang. Coloana sonora cuprinde doar 4 melodii, ceea ce face ca numarul total de minute al momentelor muzicale sa fie unul foarte restrans pentru un film indian, undeva sub 19 minute. Titlul filmului, „Roz”, nu face trimitere la culoarea preferata a fetelor, ci mai degraba transmite faptul ca femeile ar trebui sa posede libertatea de a vorbi si de a se plimba liber pe timp de noapte. Filmul a fost foarte bine primit de majoritatea criticilor de film din India, cele mai importante publicatii profesioniste din domeniu acordandu-i pe o scara de 1 la 5 stele intre 4,5 si 5 stele.

Pink 2016 secventa 1 Amitabh Bachchan„Pink” spune povestea unui incident petrecut in districtul Delhi-ul de Sud din Delhi. Trei fete locuiesc in chirie intr-o resedinta din luxosul district Delhi-ul de Sud, avand o viata perfect normala. In urma unui concert rock la care participa, acestea accepta invitatia la cina a lui Rajveer, nepotul unui influent politician local, si a altor doi prieteni de-ai acestuia. Si unii, si altii, consuma mai multa bautura decat trebuie, iar Rajveer incearca sa abuzeze de una din fete, Minal, dupa ce aceasta il refuza. Minal riposteaza, pune mana pe o sticla si il ataca pe Rajveer, lasandu-l intr-o balta de sange. Fiul politicianului incearca sa se razbune, facand presiuni si recurgand la o serie de masuri de intimidare dincolo de limitle legii. Cand Minal incearca sa gaseasca sprijin la politia locala, constata ca sforile au fost de mult trase, si desi ea este victima hartuitorului, se trezeste tarata in fata instantei, riscand sa fie condamnata. E momentul in care in cosmarul fetei intervine Deepak (Amitabh Bachchan), un martor neasteptat, vecin al celor 3 fete, care dupa ce obtine permisiunea sotiei sale bolnave, decide sa o ajute pe Minal in dificila batalie juridica care va incepe.

Filmul se constituie intr-o puternica marturie a perpetuarii mentalitatii feudale in societatea indiana contemporana, in care barbatii si femeile sunt judecati dupa o masura diferita a legii. Iar daca barbatul se intampla sa faca parte dintr-o familie influenta, cu multe conexiuni, lupta pentru dreptate a celor nedreptatiti, cu atat mai mult daca e vorba de o femeie, devine una inegala. Un film cu un mesaj puternic, curajos, in care personajul principal feminin, Minal, poate fi un model pentru toate femeile tinere ale lumii. Pentru ca exemplul din „Pink” se regaseste in orice societate, fie ea civilizata sau mai putin dezvoltata ca mentalitate.

Traducerea si adaptarea au fost efectuate de echipa CREATIVE MEDIA in premiera in Romania si in exclusivitate pentru asiacinefil. Operator subtitrare cinemaHD.

Prezentare realizata de cris999 – asiacinefil

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>