“Painted Skin 2: The Resurrection” este un sequel dupa filmul de succes din 2008 “Painted Skin”, in care vedeta era nimeni altul decat Donnie Yen. Cea mai mare parte din actorii din distributia filmului din 2008 apar si in productia din acest an, nu insa si Donnie Yen. Despre “Painted Skin” putem vorbi aproape ca despre un brand, asa cum la Hollywood seria “Resident Evil” s-a impus ca o marca ce an de an aduce milioane de dolari incasari. Filmul din 2008 a castigat 5 premii internationale si a a avut zeci de nominalizari, in 2011 realizandu-se chiar un serial de televiziune cu acelasi nume in care regizorul filmului, Gordon Chan, s-a implicat si el. Tot in 2011, Gordon Chan a anuntat intentia de a regiza si un sequel pentru marele ecran, dar in cele din urma nu a ajuns sa-l si regizeze. Filmul din 2012 a fost regizat de Wu Er Shan, cel care debuta in 2010 cu primul si singurul film regizat pana acum, “The Butcher, The Chef and the Swordsman”, apreciat la festivalurile europene de film. In rolurile principale apar doua actrite elogiate de critici dupa premiera filmului in China. Este vorba de Vicky Zhao (Zhao Wei) si Zhou Xun. In timp ce Zhou Xun, care de la rolul din “Suzhou River” (1999) a avut doar roluri seducatoare, fiind, in opinia criticilor chinezi de film un patent pentru ambiguitatea sexuala, asadar, in timp ce aceasta domina filmul in rolul unui demon ce-si doreste sa devina o fiinta umana, chiar cu pretul suferintei, Vicky Zhao interpreteaza un rol mai bun decat in “Mulan”. Scenele ei cu Zhou Xun sunt mult mai emotionante si rezonante decat cele cu partenerul ei romantic din “Mulan”, Chen Kun. Se spune ca publicul chinez, dupa ce a vizionat filmul, a numit-o pe Vicky Zhao “cea mai frumoasa femeie inspaimantata vazuta vreodata”. “Painted Skin 2” are la baza una din povestile clasice ale lui Pu Songling (secolul XVII), la fel ca filmul din 2008, insa scenariul este scris de fratii Ran Ping si Ran Jia’nan, fiind un action/fantasy spectaculos, cu multe slow-motion-uri si efecte speciale.

“Painted Skin 2” e o poveste din bogatul fond mitic al culturii chinezesti, cu demoni si oameni, cu interferenta dintre lumile lor, cu dorinta de depasire a propriei conditii pentru a cunoaste fiecare lumea celuilalt. O vulpe demon, Xiaowei, a incalcat legile demonice care zic ca nu ai voie sa te indragostesti de un om si nici sa il salvezi de la moarte, si pentru asta a fost condamnata la recluziune intr-un abis de gheata timp de 500 de ani. O pasare demon, Quer, e atrasa de frumusetea ei si o elibereaza. Pe drum, Xiaowei e surprinsa de alti demoni, care ar fi ucis-o daca in ajutorul ei n-ar fi sarit printesa Jing, care calatorea deghizata in razboinic spre Orasul Alb, cetatea de la granita dintre Imperiul Chinezesc si statul Tian Lang. Ca multumire pentru ca i-a salvat viata, Xiaowei se hotaraste sa o sluijeasca pe printesa, oriunde s-ar duce. Printesa, la randu-i, il cauta pe Huo Xin, fosta garda a palatului regal, acum general al unei trupe de graniceri. Huo o salvase cu 8 ani inainte de la moarte, ea fiind atacata de un urs urias, care ii si desfigurase obrazul drept, loc acoperit de atunci de o masca de aur. Intre timp, pasarea demon, Quer, se indragosteste de un vanator de demoni, al carui sange omoara demonii, si care are un almanah al demonilor, unde sunt trecuti toti, pe categorii. In realitate, printesa trebuia sa se casatoreasca cu printul din statul vecin, Tian Lang. Ea refuza. In schimb, cand vede ca nu are deloc succes cu Huo Xin, cedeaza rugamintilor demonului Xiaowei de a face schimb de trupuri cu ea: demonul va deveni om, iar printesa va deveni demon, in schimb va putea fi mereu in preajma lui Huo Xin.

Cu un buget de aproximativ 23,5 milioane de dolari, “Painted Skin 2” a fost cea mai mare lovitura la box-office in China din toate timpurile. Pentru un film autohton, acesta a fost filmul cu cele mai mari incasari in weekendul premierei si al treilea din toate timpurile dupa Titanic 3D si Transformers: Dark of the Moon. Pana in prezent filmul a avut incasari de peste 115 milioane de dolari, depasind recordul anterior detinut de “Let the Bullets Fly”. In primele zile de la premiera, biletele la acest film au fost aproape imposibil de gasit, existand o adevarata nebunie inca dinaintea premierei. Un internaut chiar a postat poze pe internet ce aratau ca toate proiectiile de peste zi se tineau cu casa inchisa, doar la proiectia de la orele 23 existand doar cateva scaune libere in randurile din fata. Succesul filmului se datoreaza nu prezentei vreunui star masculin care de obicei impinge spre succes un astfel de film, ci combinatiei fascinante de costume de epoca chinezesti, esteticii si muzicii japoneze, efectelor vizuale hollywoodiene si efectelor speciale coreene. La realizarea filmului au participat nici mai mult nici mai putin de 500 de persoane, productia fiind una pe masura sub aspect calitativ, de clasa mondiala. Asteptarile mari de la acest film i-au determinat pe unii sa laude realizarea, in timp ce altii sa fie critici la adresa ei. Unii au criticat faptul ca efectele 3D nu erau atat de evidente, in timp ce altii sunt de parere ca povestea ce sustine filmul este incompleta: “Fara o poveste buna, nu conteaza cate vedete si cat de minunate sunt efectele speciale !”, a sustinut un critic de film, fapt ce demonstreaza ca reteta si mentalitatea hollywoodiana nu prea prind in China, unde publicul asteapta mereu scenarii originale, nu realizari spectaculoase lipsite de o fundatie solida, care sunt reteta blockbuster-urilor de peste ocean. Criticii mai rezervati au primit bine filmul, spunand ca acesta e ca un “montagne russe care va diviza audienta in functie de sex, avand o atractie mai mare pentru publicul feminin pentru ca in esenta e vorba de o poveste de dragoste cu un erou nobil, cu parul lung, romantic, dar si de prezenta a patru personaje feminine puternice care dicteaza cursul povestii.”

Un blockbuster de zile mari, una din cele mai bune realizari chinezesti sub aspect visual din toate timpurile, cu o poveste interesanta si cu o interpretare de exceptie a protagonistilor. Vizionare placuta !

Traducerea si adaptarea a fost realizata impecabil de lasedan – Asia Team Romania,

facuta in spiritul atmosferei din film.

Articol realizat de cris999 in colaborare cu lasedan – asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>