Once Upon a Time in Vietnam poster“Once Upon a Time in Vietnam” e primul film de actiune/fantezie produs de vietnamezi. Imprumutand un titlu facut celebru de Hollywood (Once Upon a Time in America) si mai apoi preluat de multe cinematografii (Once upon a time in the West,m in Mexico, Mumbaai, Anatolia, China), meritul principal in realizarea acestei productii ii revine actorului devenit regizor Dustin Nguyen. Cunoscut si ca scenarist si practicant de arte martiale, Nguyen si-a petrecut o parte din copilarie si adolescenta in Statele Unite, unde familia lui s-a refugiat datorita razboiului din Vietnam. A aparut in diverse roluri in seriale de televiziune de peste ocean, precum Magnum PI, Seaquest DSV,.si chiar a avut o aparitie scurta in “Charlie’s Angels”. In 2005 a aparut in “Little Fish”, intr-un rol opus celui interpretat de celebra Cate Blanchett al unui fost dependent de heroina, iar in 2007 a aparut in cel mai de succes film de actiune vietnamez din toate timpurile, “The Rebel”. “Once Upon a Time in Vietnam” reprezinta debutul lui regizoral, Nguyen interpretand si rolul principal masculin. Partenera lui e frumoasa cantareata, fost model, devenita si actrita Veronica Ngo (Ngo Thanh Van), pe care am vazut-o intr-un alt film vietnamez de succes tradus in premiera in limba romana de Asia Team, “Clash”. Distributia e completata de americanul cu parinti vietnamezi Roger Yuan, care la 53 de ani ne arata o forma fizica de invidiat. Yuan e un cunoscut maestru de arte martiale, cascador si regizor de scene de actiune. Cu o asemenea echipa, filmul nu avcea cum sa fie un esec. Cu un buget de peste 1 milion de dolari, filmul a reusit sa ajunga inclusiv in cinematografele din Statele Unite, fiind bine primit si de publicul asiatic iubitor al genului.

Once Upon a Time in Vietnam secventa 1In momentul in care tara a fost atacata de invadatori straini, se spune ca cei mai priceputi luptatori din randul calugarilor cu mantie s-au opus acestora. Elita calugarilor era cunoscuta sub numele de Maestri, legati printr-un legamant facut fata de Imparat. Cand tara a fost pacificata si razboiul a incetat, mai multi dintre Maestri au dezervat, incalcand legamantul. In acel moment, dezertorii au inceput sa fie vanati, iar cei care nu reveneau in randurile lor, erau ucisi. Un astfel de vanator era si Maestrul Dao, un calugar razboinic ce nu a mai putut sa se intoarca la viata monahala dupa numroasele assassinate comise pentru protejarea liderului supranumit Imparatul. Acesta ajunge aparent intamplator in Satul Nisipului, o asezare rurala cu oameni simpli in care viata isi urma cursul ei firesc. Cautandu-si un loc unde sa innopteze, mai intai nimereste la Barul Lumina Lunii, un loc rau famat plin de prostituate, bautura si depravati fara speranta. A doua zi, nimereste la brutarul satului, ce avea un anunt legat de inchirierea unei camere, insa momentul ales sa-l viziteze e total nepotrivit. Seara este primit alaturi de familia brutarului la o cina copioasa, inchiriind camera disponibila, insa de aici povestea ia o alta turnura. Lucruri ce se doreau pentru totdeauna date uitarii revin la viata in prezent asemeni unui foc ce mocneste si prinde din nou putere.

Once Upon a Time in Vietnam secventa 2Ca o prima incercare de film de actiune cu accente de fantezie, “Once Upon a Time” se ridica la nivelul unui film mediu pe aceeasi tema facut in cinematografii asiatice mai dezvoltate si cu traditie, precum cea japoneza, coreeana sau chineza. Partea de actiune e destul de stearsa pana spre final, cand povestea se dezlantuie. Efectele speciale ce dau nota de fantezie sunt destul de stangaci realizate, insa filmul compenseaza la capitolul spectaculozitate a scenelor de lupta. Scenariul aduce ceva din noncomformismul brandului “Once Upon a Time”, amestecand mai multe elemente atipice intr-un decor rustic despins parca din Vestul Salbatic sau din western-urile spaghetti. Confuzia legata de timpul si spatiul in care se desfasoara actiunea e intretinuta pana la sfarsit, intr-un orasel desertic dintr-o zona rurala a unui Vietnam ce incearca sa se vindece de ranile razboiului facandu-si aparitia calugari cu mantie pe motociclete de mare viteza si cu ochelari de pilot de avion din al doilea razboi mondial, gangsteri cu palarii de cowboy si mari amatori de whisky, luptatori ninja cu sabii impresionante si costume unice. Decorurile si locatiile contrasteaza si accentueaza atmosfera bizara, iar locul unde se vor desfasura principalele scene de actiune, Barul Lumina Lunii, pare din afara un “Moulin Rouge” in miniatura sau vreun local al vreunui gangster din Shanghai-ul ocupatiei japoneze. Once Upon a Time in Vietnam secventa 3Toate aceste elemente puse cap la cap, costumele uneori desprinse parca din viitor ale eroilor principali creeaza o atmosfera aparte, in care ratacesc cateva personaje hilare responsabile cu ironia si buna dispozitie. Insa umorul e doar un pretext pentru introducerea in firul principal al povestii, ce de fapt e o drama de familie ce aminteste, in mod indirect, de impactul razboiului din Vietnam asupra familiei in ansamblu, de traumele ce se doresc uitate cat mai repede. Un film de atmosfera, fantezist pe alocuri si dramatic pe de alta parte, ce marcheaza un evident progres al cinematografiei vietnameze, tributara decenii la rand dramelor ce nu incetau sa prezinte consecintele tragicului razboi ce a macinat si divizat o intreaga natiune. Continuarea pe drumul deschis de “The Rebel”, “Clash” sau “Blood Letter” nu poate aduce decat lucruri pozitive pentru filmul vietnamez, iar pentru noi, iubitorii de filme asiatice, momente agreabile.

Traducerea a fost efectuata in premiera in Romania de cristinab si gligac2002 (Asia Team) pentru asiacinefil.

Prezentare realizata de cris999 – asiacinefil

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>