Unul din cele mai apreciate thrillere coreene ale anului 2012 a fost “Neighborhood”, debutul in regie al lui Kim Whee, La o prima vedere numele acestuia nu spune prea multe, insa daca amintim faptul ca a produs comedia de succes “Sex is Zero 2” si mai ales a scris scenariul lui “Haeundae”, “Over My Dead Body” sau “Midnight FM”, deja lucrurile se schimba. Si de aceasta data a contribuit la adaptarea scenariului, filmul avand la baza o “web manhwa” omonima publicata de celebrul si controversatul Kang Pool in 2008. Filmul este un thriller electrizant despre un criminal in serie care terorizeaza un cartier linistit al Seulului, semanand panica in randul pasnicilor locatari din vecinatate. Nu vorbim de “inca un thriller” coreean psihologic in care jocul de-a soarecele si pisica e redat din clasicul unghi de vedere al asasinului ci de unul in care perspectiva se schimba, preotagonistii fiind locatarii panicati, din viziunea carora e construita piesa cu piesa o atmosfera ce escaladeaza pe masura ce povestea se dezvolta. In rolul principal al criminalului in serie apare un actor aproape debutant, Kim Sung-kyun, despre care sa vor auzi multe, cu siguranta, in viitor. A debutat in industria coreeana de film (nu are roluri in seriale tv la activ, si se pare ca a optat pentru o cariera direct pe marele ecran) in 2012, cu un rol in megasuccesul “Nameless Gangster”, rol ce i-a adus si premiul pentru “Cel mai bun actor debutant”, la Baeksaeng Arts Awards. Insa prestatia din “Neighborhood” ia adus alte doua premii de interpretare – unul acordat de criticii de film din Coreea, iar celalat la festivalul Daejong. Ceilalti actori sunt figuri familiare, nume de prima mana ale filmului coreean actual: Kim Yunjin (actrita protagonista din “Heartbeat”), Ma Dong-seok (vazut si el in recentul “Nameless Gangster” dar si in numeroase alte filme cunoscute), plus veteranii Cheon Ho-jin (City Hunter) si Lim Ha-ryong (I Am Dad). Intr-un rol secundar apare si Jeong In-gi, interpretul tatalui lui Se Kyung din “Cheongdam-dong Alice”.

Gangsan-dong e un cartier linistit al Seulului, o zona rezidentiala pentru oamenii din clasa de mijloc. Si totusi, viata locatarilor complexului de apartamente Gangsan va fi curand data peste cap de un eveniment tragic. Intr-una din seri, o eleva de gimnaziu isi asteapta mama in statia de autobuz. Dar incepe ploaia, iar mama fetei nu mai vine. Noroc cu o masina care opreste in statie, iar in urma unei discutii, fata urca la bordul ei si… de atunci nimeni nu a mai aflat nimic de ea. Peste 10 zile, cadavrul acesteia e gasit indesat intr-o geanta de voiaj pe malul raului Han. Oribila crima a ingrozit intregul cartier, semanand spaima in randul locatarilor complexului de apartamente unde locuia familia fetei – mama vitrega si tatal ei. Politia nu a reusit sa gaseasca criminalul, iar locatarii se mobilizeaza pentru a-si lua masuri de precautie. In scurt timp, comportamentul bizar al unui vecin nou mutat in zona incepe sad ea de banuit celor care intra in contact cu el: un livrator de pizza prea curios din fire realizeaza ca livreaza tot la 10 zile o pizza acestui client tacut si secretos, coreland acest fapt divers cu relatari de crime produse exact la acelasi interval de timp; un vanzator de marochinarie isi aminteste ca a vandut unui anume domn Ahn o valiza similara cu cea in care a fost gasit cadavrul fetitei de gimnaziu. Un gangster certat cu legea intra in conflict cu misteriosul vecin dupa ce acesta a parcat masina pe locul sau de parcare. Toate aceste povesti legate pot duce undeva… Si cum crima perfecta nu exista, in scurt timp curiozitatea vecinilor ii duc pe acestia prea departe, patrunzand in intimitatea straniului lor vecin. Ce vor descoperi, ramane sa vedeti.

Ce e interesant la “Neighborhood” e modul in care e cladita povestea. Fiecare personaj are o viziune proprie despre ce se intampla in jurul sau (dupa vechiul proverb “Cate capete, atatea pareri”), si fara sa realizeze, fiecare viziune reprezinta o piesa a puzzle-ului pe care spectatotul are privilegiul de a le pune cap la cap. Acestea sunt pigmentate de flashback-uri ale personajelor, care completeaza viziunea globala a celui ce priveste filmul, intarindu-i banuielile. Locatarii complexului de apartamente se cunosc vag intre ei, mai mult din vedere; acestia interactioneaza in diverse ipostaze si astfel se creeaza tipologiile: femeile barfitoare ce stau pe balcon si privesc curioase cum un vecin de-al lor gangster e ridicat de politie, condamnandu-l; paznicul complexului, obisnuitul batranel in uniforma de guardian, total inofensiv, ce nu sperie pe nimeni, cazut in patima alcoolului; gangsterul scandalagiu care rezolva totul prin dueluri fizice unu la unu; sotul ocupat cu serviciul si aducerea banilor in casa si sotia casnica gospodina; asociatia femeilor din bloc, plina de guralive cu initiative ciudate. Iar enumerarea ar putea continua, peisajul fiind tipic realitatii de oriunde de pe glob cand vine vorba de viata de la bloc. Fiecare personaj e pus intr-o ipostaza in care trebuie sa aleaga daca se implica sau nu in gasirea criminalului care ii terorizeaza prin crima comisa, iar insasi aceasta intrebare starneste curiozitatea privitorului, care oricum nu se plictisea. Si chiar daca la un moment dat ai impresia ca totul este previzibil, intorsaturi de situatie neasteptate nuanteaza dramatismul si sporesc tensiunea. Fara indoiala “Neighborhood” e un thriller ce te tine lipit de ecran fara a te misca din fata lui pe toata durata celor aproape 2 ore ale sale. Un film care sub nici o forma nu trebuie ratat, senzatiile care te trec urmarindu-l facand toti banii si ridicandu-se la nivelul pana si al celor mai pretentiosi fani ai genului.

Multumiri pentru traducerea in premiera in Romania efectuata de uruma44 – asiacinefil.com.

Articol realizat de cris999 – asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>