asiacinefil.com
ANALIZE, INTERVIURI

ASIA TEAM ROMANIA

Cele mai noi subtitrari, proiecte

BIOGRAFII

Actori, actrite, regizori

CIVILIZATIE ASIATICA

cultura si civilizatie asiatica

TRAILERE

Cele mai noi trailere

Home » DIVERSE

Muhteşem Yüzyıl (The Magnificent Century) – ascensiunea Imperiului Otoman în secolul Magnific(ului)

Trimis de pe 8 Mar 20141 comentariu

Suleyman poster 1Secolul al XVI-lea n-a revelat, in diacronia istoriei, doar perioada Renasterii in Europa, ci si cresterea, fara precedent, a puterii Imperiului otoman. Si aceasta perioada de rascruce pentru destinele Europei si ale lumii este legata de personalitatea si domnia celui cunoscut ca “Soliman Magnificul”. Numit in toate teritoriile cucerite si stapanite de turci “Soliman Legiuitorul”, datorita reformelor administrative si politice gandite si aplicate in cursul celor peste 40 de ani de domnie, Soliman a dominat si inspaimantat monarhiile europene, a cucerit Buda, a ajuns pana la portile Vienei, a dictat Venetiei, Vaticanului si Spaniei conditiile sale, a facut alianta cu Franta, aplicand cu inteligenta si efecte sigure principiul “Divide et impera”. Si nu numai atat,.Numele lui Soliman e legat de apogeul perioadei culturii clasice otomane caci sultanul a ramas si in literatura turca drept un poet liric de exceptie, dar si ca cel in numele caruia, marele architect Selim a nemurit in piatra cele mai frumoase monumente arhitecturale ale epocii.

Suleyman secventa 2Istoria si mai ales constiinta colectiva il retin insa, pe Soliman Magnificul, nu numai ca strateg, despot si politician abil. Pentru toate generatiile ulterioare secolului al XVI-lea, pentru romanticii si eternii indragostiti, pntru visatori si pentru cei fascinati de exotismul lumii necunoscute a haremului imperial, marele sultan ramane protagonistul uneia dintre cele mai tulburatoare povesti de dragoste din toate timpurile. Soliman si Hurem cea vesela… Numele lor se leaga pentru totdeauna, asa cum cele doua mausolee in care se odihnesc stau alaturi in spatele moscheii Suleymania din Istanbul.
Cu un destin parca izvodit din basme, Roxelana, fiica de preot rutean, rapita si vanduta haremului sultanei valide Hafsa, devine cea mai puternica femeie a Imperiului otoman. Este personalitatea cu o influenta covarsitoare si adesea de neinteles asupra lui Soliman; este aceea ce curma sau modeleaza destine, tese intrigi dovedind rabdare, tenacitate, o inteligenta exceptionala, este aceea care se implica in politica interna dar mai ales in politica externa a Imperiului (se stie ca incepand cu Hurem, a debutat epoca “puterii haremului”, caci de atunci influenta femeilor in decizia politica a sultanilor a fost covarsitoare). Hurem este aceea care ofera si primeste dragoste, fiind zeci de ani alaturi de “umbra lui Allah pe pamant”, multa vreme ca sotie si femeie libera (fapt unic in istoria Imperiului otoman), Iar povestea lor e visul pe care-l tes eternitatea, sufletul si mintea.

Suleyman secventa 3Serialul “Suleyman” care pana acum numara peste 130 de episoade,este una dintre productiile de exceptie ale televiziunii turce si unul dintre cele mai reusite seriale istorice din ultimii 15 ani. Scenariul, derularea actiunii pe mai multe planuri care converg, inevitabil catre personajele principale Hurem si Soliman, canavaua prezentarii evenimentelor, complexitatea intrigii (intrigilor), recuzita, filmarile exterioare, costumele, bijuteriile, totul concura la redarea unei franturi de istorie, in perspectiva unei abordari unice. Este suficient sa spunem ca interioarele in care se filmeaza se intind pe cateva hectare, reconstituind palatul Topkapi, iar iluzia este atat de mare incat tu, ca spectator, ai senzatia ca te preumbli prin palatul Luminatiei Sale, mai ales daca pasii te-au purtat vreodata prin palatul sultanilor. Serialul pastreaza ca jaloane principale evenimentele istorice consemnate in arhivele imperiale, si umple cu stiinta si imaginatie momentele cotidiene ale vietii haremului, luptele surde si incrancenate din viesparul in care cadane, eunuci si bei, viziri si sultane, incearca sa supravietuiasca in lumea luptei pentru putere si influenta, in care orice pas gresit poate costa viata.

Suleyman secventa 4Pentru iubitorii filmelor si serialelor istorice, “Muhteşem Yüzyıl” (cunoscut mai bine cu titlul international “The Magnificent Century”) e o adevarata delectare. Chiar daca serialul a starnit o puternica controversa in Turcia datorita modului “nerespectuos”, “indecent” si “hedonistic” in care il portretizeaza pe sultan (era de asteptat si o astfel de reactie intr-o societate conservatoare precum cea turca), “Muhteşem Yüzyıl” s-a bucurat de un succes fenomenal in intreaga lume, avand peste 200 de milioane de telespectatori. In Balcani, serialul a contribuit din plin la popularizarea culturii turce prin intermediul serialelor tv produse in Turcia, ce au invadat televiziuni din Bosnia Hertegovina, Macedonia, Serbia, Bulgaria, Romania sau Kosovo. In ianuarie 2014, s-a anuntat faptul ca serialul va fi difuzat si in China, de cunoscutul post CCTV, ce are 1 miliard de telespectatori, asteptandu-se ca inca un million de chinezi sa vizioneze serialul.

Prezentare realizata de Dal Yi – asiacinefil

1 comentariu »

  • gugunache a spus:

    Regret ca nu l-am urmarit! Cred ca dintr-o prejudecata a profului de istor.ie care sunt. Dar…. acum regret ca nu l-am urmarit

Scrieti un comentariu!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Acesta e un site care foloseste "Gravatar". Pentru a obtine un avatar universal, inregistrati-va la Gravatar.

Comment Spam Protection by WP-SpamFree

*