Numele lui Kang Woo-Suk, regizorul lui „Moss” spune multe, filme precum trilogia „Public Enemy” sau „Silmido” aflandu-se printre marile succese ale cinematografiei coreene din primul deceniu al acestui secol. Si totusi, „Moss” este un cu totul alt gen decat cel cu care ne-a obisnuit Kang Woo-Suk, un thriller plin de mister care reuseste sa captiveze la fel de mult ca un film de actiune sau un thriller politic. „Moss” este inspirat din niste benzi desenate publicate pe internet in 2007, fiind unul din filmele care se apropie, in opinia specialistilor, cel mai mult de sursa originala de inspiratie, stiut fiind faptul ca defectul majoritatii „live-action-urilor” inspirate din manga (manhwa) este departarea de sursa. Filmarile au fost efectuate in proportie de 80% in districtul Muju din Coreea de Sud, intr-o locatie ce reconstituie un sat traditional coreean; platoul de filmare, dupa spusele producatorilor, va fi inclus in Parcul Taekwondo in prezent in constructie in aceeasi locatie, si va fi disponibil vizitatorilor si turistilor incepand cu anul 2013. Avand astfel de ganduri, este evident ca producatorii nu au conceput ca filmul sa fie un esec; si nu a fost. „Moss” a avut peste 3,3 milioane spectatori in salile de cinematograf din Coreea, cu incasari de peste 21 de milioane de dolari, transformandu-l unul din marile succese din acest an.

Chun este un detectiv particular noncomformist, care spre sfarsitul anilor ’70 vaneaza escroci prin asezarile rurale din Coreea pentru a-i aduce in fata legii. Dar mai mult decat atat il intereseaza ca acestia sa ajunga pe drumul cel bun, inchisoarea nefiind considerata un loc in care omul sa se indrepte si sa renasca din nou. In acest context il cunoaste pe Ryu, un veteran din razboiul din Vietnam izolat in credinta pentru a se cai pentru crimele sale comise in razboi. Initial il considera un escroc care invocand credinta incearca sa-i usureze pe satenii naivi de bani si bunuri. Il arunca dupa gratii si chiar trimite oameni in inchisoare pentru a-l ucide. In mod ciudat, insa, acestia sfarsesc prin a deveni discipolii lui Ryu, refuzand a-l ucide. Acelasi lucru se va intampla cu insusi detectivul Chun, care il scoate din inchisoare pe Ryu, devine discipolul acestuia si se retrage cu inca cativa oameni dornici sa se caiasca si sa renasca intr-un orasel de munte dintr-o zona izolata. 20 de ani mai tarziu, in zilele noastre, batranul Ryu moare aparent de batranete, iar fiul lui, cu care avea o relatie destul de rece, vine pe neasteptate din Seul pentru a-si lua ramas bun de la cel ce i-a fost tata. Insa toti localnicii incep sa se poarta dintr-o data ciudat cand fiul lui Ryu isi manifsta dorinta de a ramane o vreme in mica comunitate locala, pentru a cerceta moartea tatalui sau. Si secrete bine tainuite incep incet sa iasa la iveala…

Distributia cuprinde nume cunoscute din randul actorilor coreeni, unii dintre ei revenind in prim plan dupa o perioada de absenta, cum este Jeong Jae-Yeong, ce revine dupa succesul din 2009 din „Castaway on the Moon”. Dar cine nu-l tine minte pe Jeong din rolul gangsterului din Public Enemy 3, sau din drama istorica „The Divine Weapon”, din „Welcome to Dongmakgol” sau din „Silmido” ? Este, in prezent, unul din cei mai bine cotati actori coreeni ai momentului, si in „Moss” da un recital actoricesc interpretand un personaj in doua ipostaze si in 2 perioade de timp diferite, in marea majoritate a filmului trebuind sa poarte o masca menita sa il imbatraneasca. Park Hae-Il este a doua vedeta a filmului, fiind nimeni altul decat interpretul principal din „Modern Boy”, unde l-a avut ca partener pe Kim Nam-Gil. Rolurile secundare sunt interpretate de actori cu personalitate, cunoscuti si cu mare experienta in actorie: Yu Seon din „The Wig” sau serialul Lobbyst este principala prezenta feminine din film; Yu Hae-jin este, pentru cei ce cunosc lumea filmului asiatic, acel actor uratel, protagonistul din „The Truck”, cel care in ianuarie 2010 a facut publica relatia cu frumoasa Kim Hye-soo (seducatoarea patrioata ddin „Modern Boy”). Kim Jun-Bae este nimeni altul decat „namila” de om din „The Truck”, dar care a putut fi vazut inr-o multime de filme de succes („Opne City”, „Marine Boy”, „Modern Boy”, in diverse roluri secundare); cu siguranta nu il veti recunoaste in „Moss”, fiind extrem de bine machiat si avand o infatisare schimbata. Nu in ultimul rand, fanii serialului „Kingdom of the Winds” il vor recunoaste pe actorul Kim Sang-Ho, atat datorita inaltimii sale cat si cheliei, o figura care nu poate sa nu-ti ramana in minte. De la rolul „Mahwang” din serial, Kim a prins roluri secundare in filme coreene de succes (Thaoist Wizzard, Blades of Blood), care deja a prins un rol in productia Moby Dick de anul viitor, care se anunta de pe acum un mare succes, in special ca apare in rolul principal Hwang Jeong-Min.

„Moss” confirma succesul de care s-a bucurat in Coreea,un film de aproape 3 ore, care are o evolutie destul de lenta, dar care odata ce te prinde te tine lipit de el pana la final. Singurul lucru care poate fi reprosat regizorului este faptul ca la inceputul filmului nu a avut inspiratia de a marca schimbarea planului temporal din anul 1978 in prezent, lucru care poate sa-l aduca pe spectator intr-o stare de confuzie. Problem a fost remediata, insa, la traducere, fiind subliniat acest lucru de traducatori, pentru a nu fi afectat firul principal al povestii. Un thriller cu mult mister si cu actori de calitate care pun in valoare un subiect interesant, realizatorii demonstrand ca pot exploata la maxim lucrurile cele mai firesti, pornind de la credinta pana la frica si manipularea oamenilor de catre ceilalti.

Prezentare realizata de cris999 – asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>