Monster Hunt poster“Monster Hunt” (2015) se poate spune fara a gresi ca e un film “fenomen” in China, si asta pentru ca a reusit o performanta neatinsa inca de vreun film chinezesc: 380,99 milioane de dolari castiguri la box-office ! Suucesul s-a datorat mai multor factori, cum ar fi reactia pozitiva a publicului, care a recomandat prietenilor si apropiatilor vizionarea acestui film; un alt factor a fost campania de promovare intensa din media chineza de dinaintea premierei. S-a muncit enorm la acest film, a carui idee a aparut in 2005, dar care efectiv a inceput sa devina concret din 2008. Regia e semnata de Raman Hui, un regizor de animatie cu experienta la Hollywood, ce a fost co-regizor la Shrek the Third. Desi din distributie nu fac parte actori cunoscuti (cu exceptia lui Eric Tsang, Tang Wei sau Jiang Wu, care au insa roluri secundare ce intretin atmosfera), cei doi protagonisti, Bai Baihe si Jing Boran, au niste intrepretari de zile mari, existand o evidenta chimie intre cei doi. Despre personajele realizate pe calculator e de prisos sa mai vorbim, sunt o adevarata delectare vizuala, in special micutul monstru rege, acestea aducand o pata de culoare majora acestei productii, practic ele umpland salile de cinematograf si favorizand acest succes neasteptat. Succesul productiei ce a avut un buget urias, de 56 de milioane de dolari, a adus imediat ideea realizarii unui sequel, confirmat deja de producatorul Bill Kong. Regizorul Hui a declarat, totusi: “Avem nevoie de timp pentru a ne gandi si a pregati. Filmul a devenit un fenomen, iar lumea da impresia ca nu a vazut destule in acest film.”

Monster Hunt secventa 1Intr-un regat mitic, fiintele umane convietuiesc pasnic cu diferite creaturi, inclusiv cu monstri. Dar cum omul dorea sa monopolizeze lumea, a declarat razboi monstrilor. Infranti, monstrii au fost exilati in muntii indepartati, fiindu-le interzis sa treaca hotarul lumii oamenilor. In momentul in care in lumea monstrilor batranul Rege Monstru e ucis de un monstru malefic, regatul monstrilor cade in haos. Toti supusii fideli fostului rege sunt omorati, iar Regina vaduva e nevoita sa fuga… in lumea oamenilor, purtand in pantece pruncul regal nenascut. Cu ultimele puteri ajunge in satul Yongning, un sat de oameni pasnici ce de ani de zile nu au vazut picior de strain pe taramul lor. De sat are grija primarul lui, tanarul si prostutul Tianyin, care nu e ascultat de nimeni, poate doar de prietenul sau Xiaowu. Viata ii e salvata de o tanara vanator de monstri, Huo Xiaolian, care ajunge la momentul potrivit chiar inainte de a cadea in capcana unor montsri. Printr-un context de evenimente, primarul satului ajunge in situatia delicata de a hotari soarta lumii monstrilor, intrand in posesia… pruncului regal. Urmeaza o cursa contra cronometru pentru salvarea acestuia de monstrii malefici, dar si de vanatorii de monstri avizi dupa recompense.

Monster Hunt secventa 3“Monster Hunt” e o fantezie plina de aventuri comice si actiune, ce combina scenele reale cu grafica pe calculator intr-un mod aproape perfect. Lumea imaginara si cea reala se intrepatrund fara cusur, astfel ca ai impresia unei realizari unitare realiste si solide in care n-ai zice ca personajele animate nu sunt… reale ! Dar care e povestea realizarii acestui film de exceptie ? Ideea lui a aparut in 2005, cand regizorul de animatii Raman Hui, ce pe atunci traia in Statele Unite, i-a propus producatorului Bill Kong realizarea unei animatii in China. Acesta l-a refuzat, invocand lipsa de experienta in acel domeniu. Trei ani mai tarziu, Bill Kong l-a cautat pe Hui in State, propunandu-i sa realizeze partea grafica si sa regizeze proiectul unui live-action chinezesc. Fara experienta in domeniul live-action-urilor (adaptari dupa benzi desenate), Hui a acceptat propunerea. In colaborare cu scenaristul Alan Yuen din Hong Kong, cei doi au inceput sa caute material pentru un scenariu, care in 2009 a inceput sa prinda contur. Sursa de inspiratie: monstrii mentionati in literatura clasica chineza. Desigur, povestea era una originala, dar era vag Monster Hunt secventa 2inspirata dintr-o carte chinezeasca veche, “The Classic of Mountains and Sea”, despre niste monstri ce traiau in munti. Prieteni din industrie au vazut schita scenariului, au sustinut ideea realizarii productiei, dar marea problema erau efectele vizuale pentru descrierea monstrilor. In 2012 au realizat un film-test de cateva minute la studiourile chinezesti de efecte vizuale, Base FX, iar acesta a dat incredere echipei sa mearga mai departe cu proiectul. Filmarile au inceput la sfarsitul lui 2012, incheindu-se efectiv in 2013. Pana in vara lui 2014, echipa a lucrat la efectele speciale, terminate in proportie de 70%. Cand mai era putin pana la finalizarea proiectului, actorul principal Kai Ko a fost arestat la Beijing pentru consum de droguri. Castigand timp, echipa de la efecte speciale a profitat de situatie pentru a desavarsi partea grafica, in timp ce producatorii au decis refilmarea productiei cu un alt actor in rolul principal, Jing Boran, autoritatile nepermitand prea devreme rularea in cinematografe a unui film cu un protagonist condamnat pentru consum de droguri. Refilmarea a fost un calvar, dar a fost facuta intr-un ritm infernal, in doar 5 saptamani, fiind finalizata in martie 2015, fapt ce a crescut costurile finale ale productiei. A fost ratata si data initiala a premierei, gandita strategic in februarie 2015, odata cu Anul Nou Chinezesc, aceasta avand in sfarsit loc pe 16 iulie 2015.

Monster Hunt secventa 4Dupa cum s-a vazut, realizarea lui “Monster Hunt” a fost stradania de ani de zile a unei echipe extraordinare, iar publicul a rasplatit din plin aceasta munca asidua. Nimeni, nici macar regizorul si producatorii nu se asteptau la un succes urias, insa filmul a scris istorie, devenind productia chineza cu cele mai mari incasari din toate timpurile. E un film ce merita toate laudele si toate castigurile obtinute, o productie deconectanta, de vazut cu intreaga familie, plina de efecte speciale realizate extraordinar si cu o poveste dinamica, in spiritul filmelor de aventura si fantezie. Doar ca de data asta realizatorii chinezi s-au autodepasit, oferindu-ne o surpriza de proportii. Daca vreti sa va descretiti fruntile, “Monster Hunt” e alegerea ideala, nu aveti motve sa regretati.

Traducerea, adaptarea si timingul lucrat manual au fost efectuate in premiera in Romania de gligac2002 (Asia Team) pentru asiacinefil !

Prezentare realizata de cris999 – asiacinefil

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>