Missing You posterUn criminal in serie, Kim Ki-bum (Kim Sung-oh) ucide 7 persoane si distruge pentru totdeauna familiile acestora. Intre victimele sale se afla si detectivul Nam, in urma caruia ramane o fiica minora, Hee-ju (Shim Eun-kyung). Aceasta ajunge in grija “unchiului” Dae-young (Yoon Je-moon), colegul tatalui ei, care mereu are grija sa colecteze bani de la toata lumea de la sectie pentru a o creste pe Hee-ju. In urma procesului, criminalul Kim Ki-bum scapa basma curata pentru 6 din cele 7 crime ale sale, insa e condamnat la 15 ani de inchisoare pentru uciderea unei femei, ce se dovedeste a fi fosta lui iubita, ce l-a inselat. Nedreptatea comisa de instanta starneste furia detectivului Dae-young, care ii promite criminalului ca-l va astepta 15 ani si il va arunca din nou dupa gratii pentru vietile pe care le-a luat fara a fi condamnat. La randul ei, micuta Hee-ju asista neputincioasa la verdict si promite ca peste ani se va alatura fortelor de politie pentru a prinde criminali. 15 ani mai tarziu, o regasim pe Hee-ju aproape politista, in timp ce Kim Ki-bum e eliberat dupa executarea pedepsei. Cum a promis, detectivul Dae-young e cu ochii pe criminal, urmarindu-l pas cu pas pentru a-l infunda. La scurt timp dupa eliberarea lui Kim, insa, mai multe crime au loc… si toate sunt executate in acelasi stil ca in urma cu 15 ani…

Missing You 2016 secventa 1Debutul regizoral al scenaristului Mo Hong-jin, “Missing You” (2016) e un thriller plin de suspans realizat cu un buget modest, fapt care, insa, nu a tras in jos productia, ce ramane una bine realizata. Punctul ei forte e scenariul, ce e plin de surprize si rasturnari de situatie pe care nu le-ai anticipa la inceput. Apoi, avem in rolurile principale o tripleta de actori cu mare potential, protagonistii masculini fiind pana acum obisnuiti ai rolurilor secundare in serialele si filmele in care au fost pana acum distribuiti, e vorba de Yoon Je-moon si Kim Sung-oh (acesta din urma cu o prestatie remarcabila in rolul negativ, un actor croit pentru astfel de personaje intunecate). Protagonista feminina e nimeni alta decat Shim Eun-kyung, starul feminin in ascensiune al filmului coreean, care dupa rolul memorabil din “Miss Granny” a fost imediat distribuita in acest film, iar in acest an a aparut in inca 2 productii de succes, “Fabricated City” si “The Mayor”. De aceasta data Shim Eun-kyung se apropie de personajul din “Fabricated City”, fiind tot o singuratica a carei copilarie e distrusa de tragedia mortii tatalui ei, dar totul este mult mai dramatic si mai motivat psihologic. Filmul a obtinut in mod neasteptat (raportat la bugetul cu care a fost realizat, nu la calitatea sa ireprosabila) 4,6 milioane dolari la box-office, avand si doua nominalizari la Premiile Grand Bell 2016 (Cel mai bun regizor debutant si Cea mai buna actrita – Shim Eun-kyung). Mai trebuie adaugat ca filmul in sine nu are nimic de-a face cu celebra k-drama cu acelasi nume, “Missing You”, din 2012, subiectele lor fiind total diferite.

Missing You 2016 secventa 2Din nou avem parte de la realizatorii coreeni de o poveste ce are in centrul ei ideea de razbunare, justificata acum de filosofia ateului Nietzsche. Shim Eun-kyung o interpreteaza pe Hee-ju, fiica unui politist ucis de criminalul Kim Ki-bum in urma cu 15 ani. Aceasta trece printr-o trauma iremediabila care ii distruge copilaria, maturizand-o inainte de vreme, dupa ce tatal ei moare in bratele acesteia, Desi asista la rostirea verdictului in sala de judecata si pare a nu intelege nedreptatea care s-a facut de catre instanta de judecata, lacrimile si disperarea familiilor victimelor ce plang de durere o marcheaza, lasand urme adanci in psihicul ei. Peste 15 ani o regasim ca “mascota” a sectiei de politie, viitor politist, ce il ajuta pe “unchiul” Dae-young cu diverse comisioane. Ce nu stie nimeni insa este faptul ca tanara, care abia reuseste sa vorbeasca din cauza traumei din copilarie, a devenit o persoana introvertita, care s-a refugiat in lumea proprie construita in perimetrul camerei sale de la demisolul cladirii unde statea cu tatal ei. Aici asculta muzica clasica, se refugiaza in filosofia nietzscheniana si umple peretii cu biletele cu citate din celebrul ateu. Daca Hee-ju e un personaj plin de surprize, imprevizibil, ce-si creeaza departe de ochii lumii propria filosofie despre viata si dreptate, la polul opus il avem pe criminalul Kim Ki-bum, magistral interpretat de actorul Kim Sung-oh. Motivatia crimelor sale nu ne este prezentata, regizorul scenarist nerealizand un portret psihologic intrinsec al acestuia. S-a multumit sa-l zugraveasca doar de la suprafata, in culori sumbre, accentuandu-i comportamentul si pornirile animalice care au dus la crimele sale. E un personaj detestabil, care odata iesit din inchisoare nu mai are decat un singur gand: sa se razbune pe cel care a dat pontul politiei, pont ce i-a adus condamnarea de 15 ani. In gandirea lui, totul este rasturnat cu susul in jos, considerand ca e normal sa ucida si, mai ales, sa nu fie pedepsit pentru asta. Doar ca pana sa ajunga la denuntator, ajunge sa comita noi crime, nereusind sa iasa din spirala crimelor in care a intrat inca din adolescenta. Kim Ki-bum e un personaj diabolic, un geniu al raului pentru care nu exista cale de intoarcere, care in interpretarea lui Kim Sung-oh capata valente grotesti. Intr-un final, cum e de asteptat, drumurile celor doi – a calaului si a victimei – se intalnesc la statia terminus, unde pe cat de simpla e solutia gasita de scenarist pe atat de complexa ni se infatiseaza la o analiza mai atenta, datorita implicatiilor sale profunde. Un film excelent, in care tensiunea e la ea acasa, oferindu-ne multe surprize imprevizibile ce fac filmul mai mult decat captivant. Nu trebuie ratat sub nici o forma de iubitorii genului !

Traducerea si adaptarea au fost efectuate in premiera in Romania de gligac2002 – Asia Team – pentru asiacinefil.

Prezentare realizata de cris999 – asiacinefil

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>