Meet Mr Daddy poster“Meet Mr. Daddy” (2007) e o melodrama coreeana induiosatoare despre relatia tata/fiica, regizata de veteranul Park Kwang-su (52 de ani la data lansarii filmului). Acesta nu e un nume foarte cunoscut in industria coreeana de film (a regizat doar 8 filme in 19 ani, intre 1988 si 2007), poate cel mai cunoscut nume de film al sau fiind “Black Republic” (1990). In 2003 a participat la proiectul omnibus “If You Were Me”, “Meet Mr. Daddy” fiind ultimul film al sau pana in prezent. Cu toate acestea, Park Kwang-su ramane o persoana a carui influenta in dezvoltarea filmului coreean e indiscutabila. In anii ’80 acesta a creat Seoul Film Group, ce a avut legatura cu multe manifestatii studentesti de protest pentru dem ocratie, avand o contributie decisiva si la crearea Festivalului de Film de la Busan, ce exista si astazi. Scoala de film pe care a creat-o l-a transformat intr-un model pentru multi regizori mai tineri. Opera lui cinematografica, frecvent descrisa “controversata social”, are in comun lupta pentru democratie, libertatea de exprimare si lupta impotriva coruptiei, teme principale ale politicii anilor ’70-’80 in Coreea. Si totusi, “Meet Mr. Daddy”, chiar daca e ultimul sau film, e primul care iese in afara genului social-politic abordat pana in acel moment de regizor. Transmitand o puternica emotie, filmul e o drama Meet mr daddy secventa 3cutremuratoare despre familie si valorile ei, spusa intr-un mod induiosator, ce te emotioneaza pana la lacrimi. In rolul principal il revedem pe stralucitul Park Shin-yang (The Letter, Indian Summer, Miss Conspirator, Man on the Edge, The Painter of Wind), ce are o prestatie de nota 10, chiar daca in ceas mai mare parte din timp personajul sau e detestabil. Mai stralucitoare ca el e insa actrita copil Seo Shin-ae, pe atunci avand doar 9 ani (anul trecut a aparut in 2 seriale de succes, “Incarnation of Money” unde intruchipa personajul Bok Jae-in in copilarie si in “Queen of Classroom”, ce i-a adus si premiul pentru “Cel mai bun actor copil” la MBC Drama Awards). Interpretarea ei e pur si simplu “de Oscar”, cum ar zice americanii, tinand cont de varsta ei si de greutatea rolului pe care il are in fata, ce presupune pe langa talent actoricesc, si transmiterea prin mimica si gestica a unor trairi interioare sincere, asa cum numai un copil inocent o poate face. Intr-o scena de nici 1 minut il putem vedea si pe Ji Jin-hee, a carui prezenta meteorica in acest film e total inexplicabila, personajul sau neinfluentand in vreun fel povestea generala.

Meet mr daddy secventa 2Pentru Woo Jong-dae (Park Shin-yang), viata e o continua distractie, o pierdere de vreme si… o buna ocazie de a escroca pe altii. Acesta traieste ca un gangster marunt in conditii mizere inr-o cocioaba de la periferie, fiind lipsit de scrupule si escrocand lumea cu partenerul sau la “alba-neagra”. Desigur ca activitatile sale nu scapoa ochiului vigilant al politiei, fiind un abonat la arrest. In urma unei razii a politiei, Jong-dae se catara pe structura metalica a unui pod, amenintand ca se arunca daca e arestat. Detectivul de caz e convingator si se retrage in masina, iar in naivitatea lui, Jong-dae coboara si, desigur, e arestat. Il paste o condamnare de cativa ani buni pentru escrocherie, insa in arest primeste o vizita surpriza. O femeie asistent-social il viziteaza si ii spune ca… are un copil de 7 ani dintr-o relatie anterioara, Joon, ce a fost crescut intr-un orfelinat. La inceput o considera pe femeie nebuna, insa vorbele ei il pun pe ganduri, la viata lui destrabalata avnd o multime de relatii cu diverse femei. Copilul urmeaza a fi curand adoptat in Statele Unite, insa inainte sa plece doreste sa-si cunoasca tatal biologic. Promitandu-i-se ca va scapa de puscarie daca se intalneste cu copilul sau, Jong-dae accepta intelegerea, dar odata eliberat si-o incalca. In momentul in care asistenta-sociala ii ofera bani pentru a petrece o saptamana cu copilul, Jong-dae accepta imediat, iar asteptata intalnire tata-copil are loc. Cum se vor impaca cei doi ramane sa descoperiti, deoarece tatal e o persoana indiferenta, cu inima de piatra, in timp ce Joon nu-si doreste decat sa petreaca o saptamana alaturi de acesta, indiferent cum ar fi tatal sau. Ce urmeaza e o poveste memorabila, greu de uitat.

Meet mr daddy secventa 1Micuta Joon, interpretata de Seo Shin-ae, cucereste de la inceput inimile spectatorilor, acaparand toata atentia si eclipsandu-l pana si pe Park Shin-yang. Calitatea interpretarii sale raportata si la varsta frageda e fenomenala, scenele comice din prima parte fiind dublate de cele ce aduc lacrimi in ochi in partea a doua a filmului. Naturaletea interpretarii si sinceritatea personajului sau iti dau impresia ca asisti la o drama reala ce se desfaoara in timp real sub ochii tai, care te capteaza atat de mult incat ai dori sa poti intervene pentru a schimba cursul povestii. In schimb, Jong-dae, interpretat de Park Shin-yang e un personaj in cea mai mare parte detestabil, ce nu are in el nimic din responsabilitatea unui parinte. Isi traieste viata in continuare in degringolada, nederanjat de prezenta micutei Joon ce cauta atentie si isi iubeste tatal in ciuda acestor defecte evidente. In multe momente iti vine sa strangi de gat personajul Jong-dae cand vezi cu cata indiferenta trateaza un copil, insa chiar daca avem in fata o fictiune, filmul critica sever abandonul copiilor in orfelinate, ce e o problema sociala pretutindeni in lume. Iar tinta scenariului e iresponsabilitatea parintilor ce-si abandoneaza copiii. Cazul prezentat in film duce totul pana la extrem, insa cate astfel de cazuri nu intalnim in viata reala, amintindu-ne ca societatea nu poate tine locul unei mame si unui tata ? Dragostea unui parinte are chip, se simte in sufletul copilului, pe cand societatea nu se poate substitui acestuia, fiind din start o entitate fara chip, cu sentimente surogat alimentate de bani publici sau din donatii publice. “Meet Mr. Daddy” e o adevarata lectie de viata, trista dar adevarata, ce ne aminteste ca intai de toate trebuie sa fim fiinte responsabile. O bijuterie melodramatica coreeana pentru intreaga familie, care cu siguranta va va urmari mult timp dupa vizionare.

Multumiri pentru traducerea in premiera in Romania colegei noastre Vic (Asia Team). Timingul a fost refacut manual, linie cu linie.

Prezentarea: cris999 – asiacinefil

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>