Conform definitiei dintr-un dictionar, un muzeu este „locul unde obiecte de interes arheologic, artistic sau istoric si alte materiale academice sunt expuse publicului in scop educational sau de cercetare”. In urma cu aproape un an de zile, pe 9 mai 2008, a luat fiinta Muzeul Filmului Coreean; acesta ar putea fi usor descris de aceasta definitie, cu adaugarea specificarii legaturii cu lumea filmului, si in special a filmului coreean. Mai intai de toate ar trebui aruncata o privire asupra continutului acestui muzeu inedit in Coreea de Sud. Acesta este impartit in doua sectiuni: o zona de prezentare si una de „invata din experienta”. Zona de prezentare contine un loc destinat expozitiilor permanente – „Masina Timpului Filmului Coreean” – si „Biografii ale actritelor”, si unul pentru expozitii speciale: „Spatiul dramelor istorice – Spatiu al imaginatiei”. Sectiunea „invata din experienta” curpinde: o zona a animatiei, una a tehnologiei filmului si, preferata tuturor vizitatorilor, zona cinematografului mut.

„Masina Timpului Filmului Coreean” e o sectiune in care vizitatorii pot invata despre cele mai timpurii realizari din istoria filmului coreean, incepand cu 1903 pana in prezent. Sectiunea a fost conceputa pentru a acoperi 4 perioade diferite. Prima (1903-1945) porneste de la prima drama inregistrata pe pelicula („Fight for Justice”), primele productii cinematografice facute in Coreea („The Tale of Jang-Hwa and Hong-Ryeon”, „Arirang” si productiile lui Na Woon-gyu) si continua cu primul film sonor („Chunhyang-Jeon”) si cele 4 decade ale noului sistem de film, incheindu-se cu crearea Joseon Motion Picture Corporation. A doua perioada (1945-1972) e definita de posterele perioadei post-eliberarii de pana in 1950, a razboiului Coreean, mergand pana la Epoca de Aur a filmului coreean din anii ’60, cuprinzand diferite genuri de filme. Cea de-a treia perioada (1972-1986) incepe cu perioada cenzurii, a filmelor pro-guvernamentale si a „Culturii Tineretului” si „Era Imaginii”. Ultima perioada, din 1987 pana in prezent, e rezervata Noului Val de cineasti coreeni, Campaniei Filmului, Renasterii filmului coreean si filmelor recente.

Dotat cu 80 de monitoare, muzeul detine in posesie o mare varietate de filme si materiale asociate acestora, permitand vizitatorilor sa calatoreasca in diverse perioade temporale ale istoriei filmului coreean. Sectiunea dedicata biografiilor actritelor este si ea extrem de interesanta, punand la dispozitia celor interesati materiale video, postere si pozelor a 12 actrite importante din istoria filmului autohton. De la Mun Ye-bong, cunoscuta actrita coreeana din perioada colonizarii japoneze, la Jeon Do-youn din era post-renasterii filmului coreean, aceasta sectiune spera sa zugraveasca in imagini istoria sociala si culturala a fiecarei perioade.

„:Spatiul dramelor istorice – spatiu al imaginatiei” a fost conceput ca o replica a odaii doamnei Jo din celebrul film „Untold Scandal”. Aceasta incearca sa arate vizitatorilor modul in care combinarea faptelor istorice, a imaginatiei artelor frumoase si a profesionalismului maestrilor cineasti poate alcatui un cadru complet si ideal al dramelor istorice transplantate pe marele ecran.

VA URMA

Articol realizat de cris999 © www.asiacinefil.com

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>