Pentru prima oara au aparut mentionate in mitologia greaca si in literatura clasica antica, ca fiind un trib de femei razboinice localizat undeva la Pontul Euxin (Marea Neagra), dupa spusele lui Herodot. Legenda Amazoanelor, caci despre ele este vorba, a fascinat inca din antichitate, existenta lor reala fiind invaluita in mister. Se pare, totusi, ca exista un oarecare adevar in privinta existentei lor, conform unor cercetari recente bazate pe descoperiri arheologice din antica Scitie si Sarmatie. In aproximativ 50 de morminte din fosta Scitie au fost gasite ramasite ale unor femei scite ingropate cu arme langa ele, lucru care poate da temei scrierilor antice despre existenta unui regat al acestor curajoase femei razboinice. Se spune ca amazoanele, asemeni spartanilor, erau pregatite dur de mici sa devina niste razboinice neintrecute, iar conform legendelor mitologiei grecesti, amazoanele ar fi amenintat de 5 ori Atena. Herodot le numea “ucigasii barbatilor”, caci, dupa spusele lui, astfel le spuneau scitii lor. In istoriografia romana, exista mai multe povestiri despre amazoane, localizate in Asia Minor. Se spune ca amazoanele ar fi avut un regat independent condus de regina Hyppolita, acestea fondand mai multe orase la Pontul Euxin. Dar despre amazoane s-a vorbit inclusiv in indepartata China.

“Povestirile clanului Yang” sunt o culegere de povestiri populare despre aventurile clanului de generali Yang din timpul dinastiei Song (960-1279). Ele eroizeaza loialitatea membrilor clanului Yang si curajul generalilor acestuia, care au luptat pentru apararea hotarelor Chinei de invadatorii straini. Unul din cei mai straluciti generali ai clanului Yang a fost Yang Wenguang, al carui talent a fost recunoscut de mic de cancelarul Fan si care l-a acceptat ca asistent al lui. Acesta a luptat pentru apararea hotarelor apusene ale Song in fata invaziei Xia, si se spune ca in momentul in care Liao a luptat cu Song, Wenguang i-ar fi prezentat Imparatului Song o stralucita strategie pentru cucerirea capitalei Liao.La scurt timp dupa, Yang Wenguang a murit doborat de o boala. Una din povesti vorbeste despre vremurile de restriste care au lovit Song in timpul conflictului cu Liao. Folosind o formatie de lupta devastatoare, Liao parea de neinvins. Yang Zongbao, un respectat general al clanului Yang (si tatal lui Yang Wenguang), ar fi calatorit in satul Muke in cautarea unei arme misterioasen in masura a distruge formatiunea de lupta devastatoare a Liao.Aici o intalneste pe Mu Guiying, ce-i preda arma ce aduce in cele din urma victoria de partea Song, ea devenind si sotia generalului. Dar un alt pericol ameninta Song: raidurile invadatorilor apuseni Xia. In urma unei lupte cu acestia, generalul Zongbao e ucis, iar clanul Yang a ajuns sa mai aiba doar cativa urmasi barbati. Povestea spune ca cele 12 femei ale clanului Yang au participat la Campania imporiva invadatorilor Xia, femeile-general ale clanului nefiind cu nimic mai prejos decat inamicii lor barbati. Aceasta poveste a si stat la baza recentei productii chinezesti “Legendary Amazons”.

Produs de celebrul Jackie Chan cu un buget consistent, “Legendary Amazons” a incercat sa fie un blockbuster in China, fara insa a avea succesul scontat. China nu este Hollywoodul, iar Jackie Chan probabil ar fi trebuit sa se gandeasca de doua ori inainte sa investeasca intr-un film in tara lui de origine. Regia filmului e semnata de Frankie Chan, un cunoscut actor de filme de arte martiale (cea mai importanta aparitie a lui e cea din filmul lui Sammo Hung “Prodigal Son”, alaturi de Yuen Biao). Acesta a realizat si coloana sonora a multor filme de arte martiale din anii ’70-’80 in calitate de compozitor (el semneaza si coloana sonora a mult asteptatului Gnadmasters 2012, aflat in faza de post-procesare,) si a fost director artistic pentru scenele de actiune din mai multe filme. La cel de-al 19-lea film regizat, “Legendary Amazons”, a avut parte de o distributie cu doua nume mari: Richie Ren si Cecilia Cheung, dar se pare ca prezenta celor doi in distributie si rolurile consistente avute nu au reusit sa asigure succesul asteptat. Un film pe o tema similara a fost realizat in 1972 de studiourile Shaw Bros in Hong Kong, “14 Amazons”, insa o comparatie intre cele doua realizari e imposibila si inutila. “Legendary Amazons” beneficiaza de efecte speciale de ultima ora, de multa actiune, scene spectaculoase si dinamice si de o coloana sonora inspirata.

In China secolului XI, in timpul Imparatului Renzong al dinastiei Song, tara este atacata de invadatorii apuseni Xia. Clanul Yang, fidel dinastiei, si-a trimis tot timpul generalii barbati pe front, aparand hoatarele tarii si punand intodeauna familia pe planul doi. Yang Zongbao este ultimul general-barbat al clanului Yang. In urma cu 18 ani acesta se casatorise, pe front, contrar legilor militare, cu Mu Guiying, care pe atunci facea parte dintr-o banda de talhari. Cei doi au avut un fiu, Yang Wenguang, care, in cazul mortii lui Zongbao, ar fi ramas singurul barbat al clanului Yang. Acesta tocmai implinise 18 ani, si tot satul clanului, format din femei vaduve cunoscatoare ale artelor martiale il privesc pe acesta ca pe ultima speranta a clanului de supravietuire. Drept urmare si protejarea acestuia devine o misiune de la sine inteleasa, in special ca datorita varstei adolescentei, acesta mai mereu evadeaza din sat si aduce neliniste vaduvelor. Dar tocmai in ziua in care tanarul Wenguang devine major, un oficial de la Curte aduce trista veste a mortii tatalui sau, Yang Zongbao, pe front. Un edict imperial il numeste pe tanarul Wenguang general si il trimite pe acesta pe front in locul tatalui sau. Femeile satului sunt ingrijorate de acest edict, caci singurul urmas pe linie masculina poate sa se stinga. In aceasta situatie, ele hotarasc sa-i fie alaturi acestuia si pe front, punand in slujba misiunii protejarii sale toata indemanarea lor in manuirea armelor si in stapanirea artelor martiale. Si aventura poate incepe…

Care poate fi, atunci, punctul slab al acestui film antrenant ? Mai mult ca sigur scenariul, desi intriga nu este deloc lenta, iar actiunea este aproape continua. Filmul incepe cu o lupta spectaculoasa, ce ne introduce in atmosfera razboinica a vremurilor dinastiei Song. Mai apoi, insa, actiunea se muta in satul “amazoanelor”, unde ne este prezentata fiecare eroina impreuna cu arma pe care fiecare o stapanea la perfectie. Aceasta prezentare e facuta intr-o nota relaxata, chiar comica pe alocuri, dand impresia unui film ce imbina fantezia cu umorul. Ideea e intarita mai apoi de un cadru general care ne face sa ne trezim intr-o adevarata lume dominata de femei, cu surori experte in artele martiale, ca in clasicele filme wu-xia ale anilor ’70. Decorurile si mai ales costumele sunt superbe, poate chiar exaggerate, si probabil si aceasta imagine desprinsa parca din basme, a unor eroine neinfricate, te poate face sa crezi ca ai in fata un film epic din genul “fantasy”. Dar nu e deloc asa. “Legendary Amazons” e un film serios (realist e prea mult spus), in care demonstratiile de arte martiale se fundamenteaza in contextul istoric, pornind, e adevarat, de la o povestire. Dintr-odata povestea devine serioasa, chiar tragica, iar luptele de pe campul de lupta aduc mult sange, spectaculozitate si strategie, totul combinat cu aventuri si rasturnari de situatii greu de anticipat. Poate singurul lucru ce poate fi reprosat scenariului este naivitatea cu care sunt tratate anumite momente ale filmului, momente in care nu se ofera o justificare solida si credibila optiunii scenaristului. Exista chiar momente cheie in care se prefera solutia “naiva” uneia in logica serioasa a filmului, optiune ce distruge la un moment dat credibilitatea personajelor, amintindu-ne ca de fapt totul porneste de la o poveste populara, ca nu e un film inspirat 100% din fapte reale.

In ciuda tuturor acestor lucruri, “Legendary Amazons” nu este deloc un film care sa primeasca un rating de sub 5 stele din 10. Ca realizare e un film reusit, captivant, dar are si minusurile subliniate deja. Daca va plac filmele de aventura si doriti sa vedeti demonstratii spectaculoase de arte martiale si de manuire a armelor de catre femei in armuri si purtand coifuri de o rara frumusete (armurile si coifurile, desigur), “Legendary Amazons” e alegerea ideala. O productie interesanta, ce marcheaza o evolutie a filmului epic chinezesc dinspre biografic si istoric pur spre imaginar, pastrand elemente realiste in realizare. Aceste povesti populare sunt o caracteristica a fiecarei natiuni, si asa cum noi, romanii, avem Miorita sau Mesterul Manole, si chinezii au un Detetctiv Dee sau amazoanele lor. Un ultim lucru mai trebuie spus despre amazoanele legendare ale clanului Yang, anume ca povestea lor a ajuns subiect de literatura, de opera, muzica, de seriale de televiziune si de filme, o dovada a faptului ca si chinezii stiu sa-si pretuiasca propriul folclor, sa-l valorizeze si sa-l transmita generatiilor viitoare. Chiar si sub o forma comerciala.

Articol realizat de cris999 – asiacinefil.com

Un interesant articol despre amazoane gasiti pe Secretele lui Lovendal (CLICK AICI)

0 Comments

Post your comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>